BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - brak iskry i paliwa m42

luk325 - 2007-08-08, 18:08
Temat postu: brak iskry i paliwa m42
Moze kto s wie co moze byc przyczyna braku sygnalu na cewki i na pompe paliwa. brak sygnalu nastapil w tym samym czasie. nie wiem co moze byc przyczyna . pompa paliwa sprawna, sprzekazniki tez , prad na listwie wtryskowej tez jest wiec komp tez odpada. moze ktos ma jakies sugestie??
MARAS - 2007-08-13, 09:40

sprawdż czujnik halla ten z przodu może źle założony może przewód uszkodzony mozę wtyczka źle wpięta, co do paliwa pompa chodzi może przewody paliwowe zamienione ze sobą zasilający listwę wtrysków z powrotem do zbiornika... stało się samoistnie czy po jakiejś naprawie?
luk325 - 2007-08-13, 09:58

rzecz stala sie samoistnie. czujniki sprawdzone. co co paliwa to nie ma pradu do pompy.wogule nie papuje paliwa. obstawiam jednak sterownik. ale narazie czekam na nowy
adrian e30 - 2007-08-13, 11:07

podmien czujnik halla, zaloz od kogos kto ma na 100%sprawny
Piotr_1 - 2007-08-13, 11:18

Brak iskry i paliwa jest wynikiem działania komputera. Widzi on błąd np czujnika wału korbowego i wyłącza pompę zapłon itd.
MaSTeR - 2007-08-13, 23:02

Wiem ze to glupio brzmi ale kto wie ... jak dla mnie to sprawdz tez czy komp ma mase (czy sie czasem nie odkrecil/poluzowal) u mnie tak bylo podokrecalem tam gdzie sie kokpit trzyma od strony schowka i mocowanie kompa i bylo git. Swoja droga ciekawe ze musi byc przykrecony do masy :shock:
Sprawdzales czy na zielonym kablu idacym do cewek jest +12 jak dasz na zaplon?? Jak nie to sprawdz...
A reszta jak mowia przedmowcy... czujnik na dolnym kole pasowym uszkodzony/zasyfiony/odlaczony

[ Dodano: 2007-08-13, 23:05 ]
Z tego co gdzies kiedys czytalem w przeplywomierzy tez jest zabezpieczenie (odciecie zaplonu i pompy paliwa) jak bys np. na wlaczonym silniku zdjol gume do kolektora to powinno osciac pompe i chyab zaplon jednoczesnie.. (ale nie wiem tego na 100%), tylko nie pamietam czy w bmw tez tak jest :P

dontgs - 2007-09-10, 18:11

Witam. Mam ten sam problem w M20.

-komputer
-cewka
-czujnik polozenia walu
-pompka paliwa
-przeplywomierz
-przekazniki

to wszystko 100% sprawne, a iskry i paliwa jak nie bylo tak dalej nie ma :( , co moze byc przyczyną?

Mauser - 2007-09-10, 18:39

miałem w M20 motyw taki, że przewód "+" z aku miał spalony bezpiecznik- nie ten gruby oczywiście , tylko ten cienki idący równolegle. On niezależnie daje zasilanie do pompy ( i z tego co pamietam na cewke).

To było w M20 kupiłem org nowy czujnik poł. wału i i i i i i . . . . . . . nic . . . . Wystarczyło przepiąć ten cienki przewód do tego bata na podszybiu, i to załatwiło sprawę.
Acha . . . sprawdzałem miernikiem - koło 13V pokazywał, a żarówka nie świeciła :idea: - baaardzo dziwne . . .
Może w M42 jest podobny głupi patent :?:

dontgs - 2007-09-10, 19:29

hmm... gdzie dokladnie ten bezpiecznik sie znajduje?
Mauser - 2007-09-10, 20:13

Mniej więcej na wysokości siedzenia pasażera - nie wiem dokładnie gdzie - nie ma tego w książkach itp . . . . b. rzadka usterka, i tak naprawdę ja nie wiem z czego mi sie spalił - wkładałem sekwencję, podłączałem przewody el. i auto nie chciało palić :/ le to w B25 , w B20 nie wiem jak to jest rozwiązane . . . . . . . . zobacz przewód plusowy - czy idzie jeden, czy razem z takim mniej więcej 8mm2 . . . . . . .
tomcat944 - 2007-09-10, 21:29

hej,
ja mialem podobny problem... nie bylo sygnalu na listwe wtryskowa....
rozlacz glowna wtyczke laczaca wiazke silnika z wiazka samochodu (obok skrzynki bezpiecznikow) i wyczysc styki - jak sa zasniedziale to pojawia sie problem z przeplywem pradu...

dontgs - 2007-09-11, 16:09

wszystko co pisaliscie i poradziliscie sprawdzone, i wszystko jest ok... nie wiem juz co robic, przyszedl chyba ten czas ze trzeba wyjac silnik wstawic wiekszy :)