BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Jak ktos wie to niech sie podzieli wiedza...

slawek44 - 2007-08-11, 10:13
Temat postu: Jak ktos wie to niech sie podzieli wiedza...
Tak sie zastanawiam czy jest jakis tani sposób na zmniejszenie spalania w betkach. Wie ktos cos na ten temat?
Grzesiek - 2007-08-11, 10:42

slawek44 napisa/a:
Tak sie zastanawiam czy jest jakis tani sposób na zmniejszenie spalania w betkach. Wie ktos cos na ten temat?
ja znam jeden odstawic betke i przesiasc sie na rower!!!!
slawo - 2007-08-11, 11:55

tez jestem ciekaw tematu, bo jakby nie robic zawsze spala dwa komplety opon na sezon ;)
Arturek - 2007-08-11, 12:46
Temat postu: Re: Jak ktos wie to niech sie podzieli wiedza...
slawek44 napisa/a:

chyba mniejszego spalania niż w 518i nie bedziesz miał w zadnej innej betce, po za tym do takiego totalnego dupowozu mozna załozyc gazik, sekwencje i cieszyc sie powolna jazda za grosz ..

sybir - 2007-08-11, 13:16

Załóż max wąskie koła, i wywal z auta max wszystko.
Jakby co to daj znać ile spalanie spadło :wink:
sie ma

Yakuzatti - 2007-08-11, 15:46

kupić diesla? będzie spalał 7-8ltr ale ON
nitrus - 2007-08-11, 21:58

Yakuzatti napisa/a:
kupić diesla? będzie spalał 7-8ltr ale ON

Dokładnie to, kup sobie e34 ale TDS. Chyba ze założyć gaz. Masz m40 , który dobrze spisuje sie na instalacji 2 generacji.

globi - 2007-08-11, 23:01

mi sie wydaje ze e34 z silnikiem m40 to i tak cud ze to w ogóle rusza z miejsca a co do zmniejszenia spalania to staraj sie kręcić do 3000tys/obr i może spalanie spaść a najlepiej zamienić na tico zamontować gaz i darmocha :)
Mauser - 2007-08-12, 21:14

Do tego co napisał Sybir dodać można wyższe ciśnienie w oponach ( np 2,7)
LUKAS - 2007-08-12, 21:30

Mauser napisa/a:

jaaaasne zaoszczedzisz na paliwie ale wydasz to na opony ktorze Ci zuzyja sie na grzbiecie przez zaduze Cisnienie :lol:

adrian e30 - 2007-08-13, 08:48

sprzedac betke kupic cc z gazem.
MARAS - 2007-08-13, 08:55

kupić bilet miesięczny na autobus :wink:
a tak na powaznie jak pisali przedmówcy węższe opony czyli dla piątki 15cali na 205 szerokość ewentualnie 195 nie kręcić powyżej 4 tysi silnika ale i nie jeżdzić zmieniając biegi np. 1000 obrotów (zabójstwo dla silnika) ekonomicznie od 2-4 tysi bedzie m40 miało najmniejsze spalanie hamowac silikiem dojeżdżając do świateł i nie tylko np przy zwalnianiu redukcja o jeden bieg w dół i noga z gazu jeździć wolniej np. staraj sie trzymać dozwolonej predkości wiem na początku drażni jak cię omijają inni i pukaja sie w czoło błyskają światłami trąbią popostu olac i jechac swoim tempem. bez gwałtownych wciśnieć pedału gazu. różnica w spalaniu będzie odczuwalna, no chyba że chcesz ciąc koszty o połowę to zakładaj gaz m40 dobrze toleruje gaziwo i nie sparawia kłopotów nawet ze zwykłym mieszalnikiem IIgeneracji tylko przekalkuluj koszty montażu instalacji w porównaniu z tym ile przejeżdżasz miesięcznie kilometrów jak poniżej tysiąca to montaż instalki zwróci się dopiero po dwóch latach warto o tym pomyślec czy władowac w instalację czy za te kase tankowac PB. Z mojej strony to tyle, pozdro

High-Tech - 2007-08-15, 23:07

globi napisa/a:
mi sie wydaje ze e34 z silnikiem m40 to i tak cud ze to w ogóle rusza z miejsca a co do zmniejszenia spalania to staraj sie kręcić do 3000tys/obr i może spalanie spaść a najlepiej zamienić na tico zamontować gaz i darmocha :)

Ale kupić 518i z silnikiem M43 i byś się zdziwił, że Cię wciągnie.

Hehe.

518iM43 - na kapciach 225/45 17" - gaz - sekwencja - max 12-13L - średnio 11

na benzynie i oponkach 205/60 16" - 8-9L benzyny - 10 L gazu

pozdro

Gelo - 2007-08-15, 23:19

To zależy od stylu jazdy, kiedyś chciałem się przekonać ile spali mi auto przy maxymalnie ekonomicznej jeździe, zmieniałem bieg jak tylko ruszyłem wyrzucałęm na luz kiedy tylko mogłem i co?????............ wielkie gówno, spalanie drastycznie wzrosło. Dlatego polecam jazdę w miarę energiczną tzn. zmieniać biegi ok 3,5 tys obr. nie wyrzucać na luz dojezdzając do skrzyżowania a zostawić auto na biegu bez gazu. naprawde pomaga i spalanie maleje. Mowa tu o spalaniu +/- 2 litry jeśli to Cię nie satysfakcjonuje to polecam zmienić auto :)
sybir - 2007-08-16, 00:06

Jak jeszcze chcesz max ekonomię, to:
- nie włączaj klimy jeśli masz takową
- jeździj z pozamykanymi szybami
sie ma

Mauser - 2007-08-16, 08:01

LUKAS napisa/a:
Mauser napisa/a:

jaaaasne zaoszczedzisz na paliwie ale wydasz to na opony ktorze Ci zuzyja sie na grzbiecie przez zaduze Cisnienie :lol:

U mnie 2,4-2,5 z przodu, i opony zdzierają się równomiernie . . .

I tak najważniejsze jest myślenie podczas jazdy, typu noga z gazu w odpowiednim momencie, rozpędzanie się, itp itd . . .

LUKAS - 2007-08-16, 18:13

Mauser napisa/a:
U mnie 2,4-2,5 z przodu, i opony zdzierają się równomiernie . . .

Jasne, ja też tak u siebie mam, chodzi mi o to żby nie popadać w skrajności.

buni - 2007-08-16, 18:22

grunt to myslec...

nie wytracac predkosci w miare mozliwosci , zachowac plynnosc jazdy...gwaltownie nie przyspieszac... wykorzystywac hamowanie silnikiem ...

Mauser - 2007-08-16, 18:30

Maras - piszesz żeby nie wciskać gwałtownie gazu . . .

Chyba tak nie jest, może źle rozumiem co napisałeś, ale jeśli chodzi o rozpędzanie, to lepiej jest szybko się rozpędzić ( oczywiście nie zamykać obrotomierz . . . ) i potem jechać na poziomie 2-2,5 tyś obr. Czyli jakby nie było, to wcisnąć mocniej gaz żeby na krótkim odcinku dojść do żądanej prędkości.
O tym mówią i piszą wszyscy magicy od oszczędnej jazdy ( są nawet zawody w których celem jest jak najmniejsze spalanie - było kiedyś o tym na na tvn turbo).

M.in. jeżdżąc na krótkich odcinkach (miasto!), ja u siebie miałem spalanie 10,5l permanentnie, a zawalidrogą nie byłem.

Łukasz - 2007-08-16, 21:24

tak, ale gaz należy wciskać do 3/4 głębokości max :idea:
Mauser - 2007-08-16, 21:35

Dokładnie tak tam mówili :)
Zresztą . .. . gaz "do dechy" to jakaś pomyłka obojętnie czy chodzi o spalanie, czy osiągi . . .

Rafał - 2007-08-17, 23:04

sybir napisa/a:
nie włączaj klimy jeśli masz takową
- jeździj z pozamykanymi szybami
sie ma

mozna tez zalozyc mniejsze lusterka,nie wysuwac anteny,nie uzywac wycieraczek,dmuchawy i swiateł
dobrze tez dotaczac sie do skrzyzowania na luzie albo nawet z wyl.silnikiem

dobry temat :)

Mauser - 2007-08-17, 23:06

nie na luzie, a na biegu i noga z gazu . . .
3ka - 2007-08-18, 09:25

Mauser napisa/a:
nie na luzie, a na biegu i noga z gazu . . .

Dokładnie, bo na luzie auto pali tyle co na "wolnych obrotach", a jadąc/hamując
biegiem bez dodawania gazu nie pali nic. :!: :wink:

MARAS - 2007-08-18, 09:47

Mauser napisa/a:
Maras - piszesz żeby nie wciskać gwałtownie gazu . . .

Chyba tak nie jest, może źle rozumiem co napisałeś, ale jeśli chodzi o rozpędzanie, to lepiej jest szybko się rozpędzić ( oczywiście nie zamykać obrotomierz . . . ) i potem jechać na poziomie 2-2,5 tyś obr. Czyli jakby nie było, to wcisnąć mocniej gaz żeby na krótkim odcinku dojść do żądanej prędkości.
O tym mówią i piszą wszyscy magicy od oszczędnej jazdy ( są nawet zawody w których celem jest jak najmniejsze spalanie - było kiedyś o tym na na tvn turbo).

M.in. jeżdżąc na krótkich odcinkach (miasto!), ja u siebie miałem spalanie 10,5l permanentnie, a zawalidrogą nie byłem.

Tak jak piszesz dobrze się rozumiemy a chodziło mi o "gwałtownie" czyli nie do podłogi i nie czekać aż wskazówka wejdzie na czerwone pole oraz o jazdę gaz hamulec gaz hamulec... głownie dystans od poprzednika nie jechac na zderzaku jak ktoś się wciśnie to ch.. mu w d... znów odstęp płynna jazda i jak mówisz +/- 2literki różńicy, ja też mając 2,5 w touringu potrafię zejść do 10,5-11 PB ww mieście i nie chodzi mi o jazdę 40 gdy można 70. W sumie każde "ostre wdepniecie to setka wachy wiecej tylko po co? do pracy się nie śpieszę :) a mając m50 pod maską nikomu niczego nie musze udowadniać na światłach... a jakby nawet to i tak od bety może być szybsza tylko inna beta :spoko:

sybir - 2007-08-18, 10:56

Cytat:
mozna tez zalozyc mniejsze lusterka,nie wysuwac anteny,nie uzywac wycieraczek,dmuchawy i swiateł
dobrze tez dotaczac sie do skrzyzowania na luzie albo nawet z wyl.silnikiem

No i jeszcze nie brać żadnych pasażerów, po co dodatkowe kg :lol:

btw
MARAS
Pochwal się nowym nabytkiem, jaki kolor, wyposażenie, może jakieś fotki
wrzucisz.
sie ma

jerzy - 2007-08-18, 12:15

--odciazyć auto. elastyczna noga, zamontowac zamiast wisca śmigło elektryczne, bez klimy, panowie bez jaj po prostu---wolę na gazie z tym co mam w aucie-pzdr :arrow: :arrow: :arrow:
Byq - 2007-08-19, 01:13

Przedewszystki elastyczna noga i jazda z głową, delikatnie wciskać gaz, jak wyprzedzać to bez redukcji.

Ostatnio E36 z silnikiem M52b25 spaliła mia 9,6l gazu w trasie, w dwie osoby, bagażnik pełen, siedznei tylne załadowane. Zapytacie jak?

Ano kontrolka od zużycia klocków mi sie zapaliła a jechałem z Suwałk do Wrocka i nie chciałem sie obudzić w pewnym momencie z brakiem hamulców.
Także było delikatne wciskanie gazu, wyprzedzanie, jak najwięcej hamowania silnikiem i trzymanie dużych odstępów żeby jak coś to silnikiem wyhamowywać.
A, bo to też ważne, gaz sekwencyjny BRC :)
Pozdrawiam

Łukasz - 2007-08-20, 13:53

wyprzedzać bez redukcji? :wink: a wiesz jak się czuje silnik benzynowy , jak mu na 5 biegu przy 2 -2,5 tysia wciśniesz do dechy? doskonale :lol:
Mauser - 2007-08-20, 16:42

a M20 do tego za :cenzura: nie chce jechać . . . . :lol:
Łukasz - 2007-08-20, 16:50

m20 economicznie jedzie miedzy 5-6 tys obr :lol:
Pietrek - 2007-08-20, 17:04

Cytat:
m20 economicznie jedzie miedzy 5-6 tys obr :lol:

Ja słyszałem że na odcięciu jeszcze bardziej rotfl

Mauser - 2007-08-20, 17:32

nieprawda, mój jeździ od 3500 - 6900:D:D:D
Łukasz - 2007-08-21, 09:20

clio ma takiego kopa, ze ruszam z dwójki, a zimą z trójki, a Tiry wyprzedzam na VI biegu, bo nie ma sensu redukować :D i pali 6 litrów, to sie kurna nazywa szybki, ekonomiczny wóz :lol:
Belisama - 2007-08-21, 10:48

Łukasz napisa/a:
a Tiry wyprzedzam na VI biegu

tyłem i z zamkniętymi oczami :wink:

Mauser - 2007-08-21, 17:05

A bokiem latasz na wstecznym, czy na ręcznym? :lol: :)