BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - M40 przerwy (?) w pracy silnika

Anonymous - 2004-11-02, 15:59
Temat postu: M40 przerwy (?) w pracy silnika
Witam

Wracając wczoraj spokojnie z cmentarza, ni z gruchy ni pietruchy w pewnym momencie moje E30 1.6 M40 zasłabło... Wrażenie takie jakby nie "palił" na jeden cylinder + wyraźne "szarpanie" - efekt trwa kilka sekund i dalej jest już ok., dzieje się tak przy prawie każdej zmianie biegów. Na biegu jałowym przy zdjętej nodze z gazu obroty są stałe (wg obrotomierza), ale da się wyczuć delikatne przerwanie. Natomiast jak przytrzymam go na powiedzmy 2.500-3.000 rpm to co kilkanaście sekund obroty spadają o 1000-1500 rpm. Efekt występuje tylko na ciepłym silniku. Sprawdziłem połączenia gumowe kolektora z przepływką i silnikiem krokowym - jest ok! Świece wymieniane w sierpniu, do wczoraj bez problemu.... Było sucho, więc przewodów WN też nie podejżewam... Upatruję winowajców w: komputerku, pompie paliwa, wtryskiwaczach lub jakiś uszkodzeniach mechanicznych (blok, głowica, rozrząd) na co może wskazywać pojawienie się problemu tylko po nagrzaniu silnika.
Może spotkaliście się z czymś podobnym i zaoszczedzicie koledze parę złotych i czasu na poszukiwaniu usterki przez "wyspecjalizowany" warsztat?

Pzdr

LiZzArD - 2004-11-03, 08:37

Jeśli pozwolisz podepnę się do tematu :) Zauważyłem u siebie podobne objawy (e30 316i M40) - podczas jazdy z wrzuconym jakimkolwiek biegiem i wciśniętym sprzęgłem zdaża się że obroty spadają do zera, silnik jakby przygasa - zapalają się kontrolki ciśnienia oleju i akumulatora - i zaraz wchodzi na wyższe obroty. Czasem całkiem gaśnie. Strasznie mnie to irytuje :roll: Co może być powodem? Autko jest miesiąc po diagnostyce która nic nie wykazała, ale wcześniej tych objawów nie było.
Anonymous - 2004-11-03, 10:12

sprawdzcie przekaznik głowny a dokładnie czy nie ma :zimnych lutów",posprawdzaj wszystkie kostki,złącza itp-moze tu lezy problem-moze jest zaśniedziała ktorac wtyczka,gniazdo lub masa!!jezeli eszystko jest ok trzeba sie wziasc za bardziej pomysłowe zadania!!!
MARAS - 2004-11-04, 10:45

Miałem coś podobnego proponuję sprawdzić czy nie poluzowała się wtyczka czujnika położenia przepustnicy to ta pod przepustnicą ... dostęp jest utrudniony więc trzeba ściągnąć gumę pomiędzy przepływką a przepustnicą chyba że ktoś ma zwinne recę to można bez zdejmowania się tam dostać.... u mnie się wypieła i tracił moc tak jak u was albo przygasał po wciśnięciu sprzegła pozatym chleje wtedy więcej wachy....

Pozdro

adamm - 2006-07-18, 21:49

Witam.
Jeśli mogę, to wznowie temat, zgodnie z zasadą "zanim zapytasz poszukaj"
Poszukałem i znalazłem właśnie wasz temat.
Troche czasu co prawda upłyneło od ostatnich postów.

U mnie dzieje siÄ™ podobnie.
Wszystko zaczęło się rok temu, po przejechaniu około 900 km non stop (wyjazd do niemiec)
Podczas jazdy np na 5 biegu z prędkością ok. 120 zaczyna tracić moc i szarpać silnikiem. Za chwilkę mu przechodzi i jest rakieta na kilkanaście sekund, i z nowu powtórka.
To samo jest przy przyspieszaniu - 2, 3, 4 bieg.
Kopółka, palec, świece nowe. przewody prawie też.
Jutro sprawdze tÄ… wtyczkÄ™ od TPS, ale wÄ…tpie czy to to, bo autko jest na LPG i dzieje siÄ™ tak na obu paliwkach.

PZDR 4 ALL

Vindevil - 2006-07-19, 17:22

Ja obstawiałbym raczej niskie ciśnienie na listwie??ewentualnie jakieś nieszczelności. U mnie identyczne obiawy , choć nie zawsze. Silnik cały przegrzebany , dosłownie już nie mam pomysłów. Jeźdze na LPG bo na tym dobrze chodzi ale na benzynie w zależności od humorku. Kiedyś ktoś pisał o nieszczelności na odpowietrzanie komory korbowej i przepływomierza, trudno powiedzieć jak temat ugryść bo z jednej strony jak są nieszczelności to cały czas było by źle , chyba , ale sytuacja jest cykliczna losowo. Raz działa przez kilka dni dobrze , a raz przez kilka dni żle. Muszę zrobić przyżąd do mierzenia ciśnienia na listwie i zobaczyć czy to nie TO?!?.
Ja już sprawdzałem / wymieniałem:
-większość wiązki silnika
-nowa pompa paliwa
-nowe przewody WN
-nowa kopułka i palec
-nowe uszczelki dolotu
-wyczyszczony TPS
-wyczyszczony krokowy
-nowa masa
-dwukrotnie świece
-zrobiona głowica - wymiana dwóch zaworów,planowanie, nowe gwinty *2,sprawdzona na szczelność
----czekam na propozycje----

adamm - 2006-07-20, 20:36

ojojoj !! !

to cie chłopie troche ta miłość kosztowała :D
Ale czego się nie robi dla naszych maleństw.

Jeśli chodzi ci o listwe bęzynową, to odpada, bo na gazie jest podobnie, tyle że mniej.
A żeby było śmieszniej, to na zimnym motorku można go kręcić ostro i jest git.
Wymienię jeszcze raz świeczki i może przewody WN.
Podejrzewam zawory bo kiedyś strasznie klepały (ciśnienie albo pęknięta sprężyna), uszczelke pod głowicą, ewentualnie... nie wiem co :P
Musze to zrobić, bo 8 sierpnia wybieram się na urlop do Hamburga i nie chcę żadnych suprise.

Ja przez 2 lata wszystko naprawiałem sam, ale niestety pewnych tematów nie ugryze.
Jestem zmuszony jechać do znachora. Jade na początku sierpnia.

Rozebrałem górę od przepływki i przekręciłem lekko to kółko zębate o 2 ząbki. Nie wiem czy to autosugestia, czy jest lepiej. Ale to nie to samo co rok temu.

A próbował ktoś może położyć na silniku pijawki :?: :P

Vindevil - 2006-07-21, 08:46

adamm napisa³/a:
ojojoj !! !
A próbował ktoś może położyć na silniku pijawki :?: :P

Ta ostatnia wersja najbardziej mi siÄ™ podoba !

A do żeczy , to pomoże tylo na moment przesunięcie sprężyny. Może trzeba by było dać przepływkę do regulacji???

adamos - 2006-07-25, 12:12

witam ja z kolei mialem inny problem wracalem z nad morza i wszystko bylo ok kiedy zdjolem noge z gazu silnik zgasl wrzucilem bieg i poiechalem dalej gasl mi tylko kiedy nie dawalem gazu stanolem silnik krecil ale niechcial zalapac tak jak by paliwo nie docodzilo do silnika choc pompa pracowala kiedy udalo mi sie zapalic to musialem uwazac zeby nie zdiac nogi z gazu bo odrazu mi gasli przy nizszych obrotach troche sie szarpal a do tego jakby bylo malo straszny smrod spalin w kabinie ze nie dalo sie jechac szczypalo w oczy itd po jakims czasie wszystko ustalo silnik pracowal bez zarzutu i juz nie bylo czuc spalin obroty byly w porzadku co to moglo byc wina swiec a moze cos z wtryskiem bo na wyzszym biegu oraz obrotach nie bylo najmniejszego problemu najpierw bylo a potem ustalo prosze pomozcie :( :?:

zalapywal tylko wtedy kiedy przekrecalem kluczyk wciskalem gaz do dechy puszczalem kluczyk oraz gaz wtedy zalapal ale sie krztusil.moze paliwo cos nie tak?sam juz niewiem