| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Co myślicie o takich sprężynach?
--==maly==-- - 2007-08-28, 18:35 Temat postu: Co myślicie o takich sprężynach? Przeglądąłem sobie allegro i znalazłem taki zestaw sprężyn.
Zastanawia mnie jak to działa i na ile możliwa jest regulacja w jakim zakresie?
Jak myślicie warto się tym zainteresować czy lepiaj dać sobie spokój?
http://moto.allegro.pl/it...ci_bmw_e36.html
KWKPiotr - 2007-08-29, 19:35
pomysł zajefajny w swojej prostocie - najlepszy sposób na wykończenie amortyzatora jaki widziałem
Pokręcisz troszke przejedziesz sie i juz amorki leją bo są zmuszone do pracy poza roboczym zakresem .
--==maly==-- - 2007-08-29, 19:47
Jak mam amorki przystosowane do niższych sprężyn to jakim sposobem te sprężyny mają je wykończyć?
KWKPiotr - 2007-08-29, 20:07
To tak proste ze aż oczywiste - masz amor przystosowany do niskich sprężyn - wiec ma skrócone tłoczysko i prawdopodobnie mniejszy obszar roboczy - gdy skręcisz to "cudo" to będzie prawie dobrze - za wyjątkiem tego ze sprężyny będą za miękkie. ale gdy sobie podwyższysz to wtedy amortyzator na dzień dobry jest rozciągnięty na max i jakikolwiek ruch zawieszenia powoduje wyjście poza zakres.
Do czegoś takiego prawdopodobnie nie da się zbudować amortyzatora.
no chyba że górny punkt mocowania amorka również jest przesuwany....
wtedy należało by jednocześnie podnosić sprężynę i wydłużać tłoczysko...
--==maly==-- - 2007-08-29, 20:31
Musi się dać zrobić do tego amortyzator bo przy gwincie przecież też są amory i dużo większa regulacja.
Co do regulacji tego oczywiste jest,że nie możemy dać wysokości jak w serii na krótszych amorach ale powiedzmy jak by była możliwa regulacja od -30 do -70 to bym się nie obraził.
KWKPiotr - 2007-08-29, 21:22
Co my bedziemy tu snuć domysły- to jest element zawieszenia - powinien mieć certyfikat bezpieczeństwa chyba.... ( CE ) , powinien mieć po polsku instrukcje - bo tego wymaga prawo, powinien mieć jakieś warunki gwarancji i zalecenia montażu- poproś sprzedającego o skany "kwitów" - zapoznasz sie poczytasz - wszystko stanie sie jasne.
jaras87 - 2007-08-29, 21:42
fajna sprawa ... do niedzielnego lansu ...ale do "konkretnej jazdy" to jakoś niewidze tego rozwiązania
kwkpiotr - wystarczy zstosować bile b6 które mają ogromny zakres pracy.
te amortyzatory sprawdzają się od wysokości seryjnej po -90mm. bo z takimi najnizszymi fabrycznymi sprezynami w rekinie sie spotkałem.
także podsumowując
rozwiązanie bardzo fajne ale trzeba miec do tego dobre amortyzatory które beda bezboleśnie pracowały w całym zakresie regulacji dla tych spręzyn.
jak chcecie zeby auto jeździło wam miło to bez dobrego gwntu i tak się nie obejdzie
|
|