| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - amortyzatory w e30 318is mt
MaSTeR - 2007-08-29, 22:29 Temat postu: amortyzatory w e30 318is mt Witam wszystkich . Troche poprzegladalem forum i zglupialem calkowicie ... ale moze od poczatku...
Jako ze niestety mam przednie amortyzatory do wymiany (lub regeneracji) w mojej iSce, to zaczolem grzebac zeby sie czegos dowiedziec co kupic...
Tylko ze troche mnie oglupilo... jakie konkretnie amortyzatory bilstaina sa w zawieszeniu mt w 318is e30?? w paru tematach przeczytalem ze B6 i ze ma byc chudy znaczy ze 45mm?? mi sie zawsze wydawalo ze tam maja byc 51mm... Jak by mi ktos to ladnie wytlumaczyl to bylbym wdzieczny:) bo w koncu nie wiem co kupic
ew. czy da sie zregenerowac moje stare oryginalne amortyzatory?? jak cos to gdzie to moge zrobic na slasku??
Z gory dziekuje i przepraszam za zamieszanie bo wiele razy o tym bylo a ja dalej nie kumam
Pozdrawiam.
Mateusz
Drucha - 2007-08-29, 22:48
Nie Bilstein tylko Boge..
http://www.realoem.com/bm...109&hg=31&fg=10
MaSTeR - 2007-08-30, 06:16
ale nie o to chodzi czy bilstein czy boge jest w oryginale ... dalej nie wiem co mam kupic
ja reflektowal bym ze kupnem bilsteina tylko teraz czy ktos mi moze podac albo jakis numerek b6 do mt albo wytlumaczy mi o co biega zebym w sklepie byl w stanie wytlumaczyc o co mi chodzi ...
Pozdrawiam,
Mateusz.
Cypisek - 2007-08-30, 07:56
W isach jest gruba laga a Bilstein B6 były na grubej i na cienkiej
MaSTeR - 2007-08-30, 21:56
no coz widze ze za duzo osob nie chce podzielic sie wiedza.... ale dzieki tym ktorzy chociaz cos powiedzieli
Moze jeszcze3 od Was "wyciagne" informacje ile kosztuja b6 dla mt?? dzis mo gosc w auto partnerze powiedzial 1000 za sztuke to go wysmialem ... i znalazlem za 400/szt. czy to jest normalna cena czy dalej szukac??
Moze jeszcze pytanie czy jest ktos kjto uzywal amortyzatorow delphi?? koszt zamiennikow delphi odpowiadajacych b6 to troche ponizej 200/szt. czy ma to w ogole jakis sens kupowanie takich amortyzatorow? czy to zlom totalny?
Grzesiek - 2007-08-30, 22:33
| Cypisek napisa³/a: | | W isach jest gruba laga | nie wiem jak u cieie w isie ale ja w moim mialem sienka lage
frantic - 2007-08-31, 01:54
myślę że Bilsteiny B6 dobrane wg katalogu do IS-a będą idealnym rozwiązaniem, w jednej hurtowni w okolicach Krakowa B6 do IS-a kosztuje 376 zł bo pytałem do siebie
Cypisek - 2007-08-31, 08:15
| mÅ‚ody318IS napisa³/a: | | Cypisek napisa³/a: | | W isach jest gruba laga | nie wiem jak u cieie w isie ale ja w moim mialem sienka lage |
to dziwne, wg. ETK wychodzi że w ISach były tylko grube : ]
MaSTeR - 2007-08-31, 18:03
no wiec tak ... amorki moge meic b6 2sztuki za 800zl nie znalazlem niestety taniej , ale zastanawiam sie czy bardziej warto bylo by kupic b8 bo moge je wyrwac za 850zl za 2 sztuki...
tylko czy auto nie bedzie jak taczka na polskie dziury tego bym chcial baaaardzo uniknac, a na tym co mialem (prawdopodobnie oryginaly boge) naprawde super sie jezdzilo i bylo do wytrzymania na dziurach (pomijajac fakt rozwalenia 4 razy miski olejowej ), wiec co byscie wybrali do raczej cywilnej jazdy?? bo zapewne najwieksza roznica miedzy b6/b8 to bedzie twardosc??
[ Dodano: 2007-08-31, 18:09 ]
dodam jeszcze ze poszukalem w katalogu bilsteina i znalazlem 2 roznie b6 do is-a...
obia maja ten sam numer P36-0136 ale jednak sa w katalogu pod dwoma pozycjami
006896 - do zawieszenia bez MT
006895 - do zawieszenia MT
oba na srednice zewnetrzna kolumny 51mm...
baaardzo bym chcial wiedziec czym sie one roznia
mattim_bmw - 2007-08-31, 18:45
| MaSTeR napisa³/a: | dodam jeszcze ze poszukalem w katalogu bilsteina i znalazlem 2 roznie b6 do is-a...
obia maja ten sam numer P36-0136 ale jednak sa w katalogu pod dwoma pozycjami
006896 - do zawieszenia bez MT
006895 - do zawieszenia MT
oba na srednice zewnetrzna kolumny 51mm...
baaardzo bym chcial wiedziec czym sie one roznia |
CenÄ…
A na powaznie to bierz B8 i nie kombinuj, ja mam na -60 i jest pieknie, az sie chce jezdzic, nawet dziury nie rabia za duzego problemu, cena 400za sztuke to dobra cena, taniej nie widziałem. Fakt ze ja nie mam zawiasu Mtech ale na twoim miejscu bym kupił B8, zawsze bedzie w razie przyjdzie chec na glebowanie pozdro
[ Dodano: 2007-08-31, 18:54 ]
http://forum.beemka-klub....t=18956&start=0
http://forum.beemka-klub....t=24121&start=0
Tu masz ciekawe tematy o Bilsteinach, poszukaj jeszcze bo było troche na ten temat. pozdrawiam
MaSTeR - 2007-08-31, 19:40
wlasnie nie wiem ile mam obnizone auto wkleje jakies zdjecie to ocenicie ... nizej nie dam ani milimetra nawet dalbym je z 1-2cm w gore bo szkoda mi sie znow klocic z ubezpieczalnia drog i mostow jeszcze stwierdza ze rozbijam miski specjalnie a jak gdzies jade gdzie drog nie znam to tak uwazac musze ze masakra
najdziwniejsze jest to ze mam oryginalme felgi 15 z oponami 205/55r15 (czyli wg tabliczki i briefu ok) a jak skrece mocniej i np jade po kostce brukowej albo przy skreceniu mocniej przyhamuje to opona trze o przedni rant blotnika sam juz nie wiem co tam jest powsadzane w tym z moim zawiasie.
a to ze tak powiem zaraz po rozbiciu miski jeszcze olej na ziemi ale widac ile miska jest nad ziemia...
a tu dla malo wtajemniczonych slad jaki miska zostawia na asfalcie tak dla rozluznienia tematu o amorkach
no wiec na ile oceniacie ten moj zawias??
[ Dodano: 2007-08-31, 19:43 ]
malu blad w zdjeciach ale juz naprawiam
frantic - 2007-08-31, 23:49
Jak na mój gust to masz obniżonego 60/40, przy takiej glebie wsadził bym B8
MaSTeR - 2007-09-01, 08:25
no a jakie powinno byc fabryczne obnizenie w isach??
Powiem jeszcze tyle ze tyl juz dzwignolem bo byl sporo nizej niz teraz....
No i moze jeszcze raz ... czy jest spora roznica w twardosci b6/b8? bo ja taczka nie chce jezdzic na torze nie bywam wiec tez mi super twardy i niziutki zawias nie potrzebny, auto do cywilnej jazdy mi sluzy (no moze czasem jest z deczka inaczej ) i zalezy mi zeby to pojezdzilo na polskich drogach i zebym zaraz nie musial znow szukac amorklow...
Cypisek - 2007-09-01, 13:11
ja bym nawet zaryzykował stwierdzenie że to -60/-60
u siebie miałem 205/55/15 na -40/-40 i stał wyżej
[ Dodano: 2007-09-01, 13:12 ]
rozmyśliłem się, to jest -60/-40
MARAS - 2007-09-03, 19:35
Master
Twój IS stoi jak były mój czyli seria -20 co do amorków, przód jakby niżej wiec może -60 skoro tył podniosłeś.
po pierwsze w IS zawsze była gruba laga 51mm i prawie zawsze mt standardem był grubszy stabilizator przedni oraz cztery tarcze hamulcowe, jeżeli tak nie jest to albo to swap na isa albo ktoś wyciągnął zawias bo był identyczny w 325
i bzdura jest że w mt były tylko bilsteiny były też suchs i boge
jeżeli lubisz komfort jazdy daj sobie spokój wsadz bilsteina b4 do codziennego kulania po mieście wystarczy a miekko wybiera studzienki i dziury
masz MT lubisz poszaleć b6 wtedy możesz mieć pewniejsze prowadzenie za cenę komfortu czujesz dziury dylatacje i studzienki.
co do B8 nie potrafię się wypowiedzieć
a jeszcze jedno MT od zwykłego wkładu (o tej samej śrdnicy mówimy 51mm) różni się długością tłoczyska ok. 70mm, nie mam dostepu do fotek ale mam gdzieś fotę jak wymieniałem u siebie kupiłem zwykłe wyciągnąłem stare i zonk okazało się że mam zawias MT i stary wkład Suchs jest dużo krótszy od bilsteina B4 które kupiłemmusiałem wyrwać zawias MT wstawić inne spręzyny -20 i wszystko w geometri na nowo komfort był i wkońcu mogłem wjeżdżać bez obaw na progi zwalniające nie szurając michą i wydechem po nich oraz wjeżdżać przodem do garażu przy mt nie było to możliwe
MaSTeR - 2007-09-04, 18:46
moj is to nie swapik wszystko w oryginale (no moze poza moja inwencja tworcza w dokladaniu wyposazenia), z reszta tak wychodzi z VINu.
Nie moge w 100% potwierdzic czy mam MT poki nie wyciagne przednich amorkow (jak mowisz latwo sprawdzic jak sa krutsze... bo zwykle to gdzies sie walaja w garazu) ale wstepnie na to wyglada (z reszta wydawalo mi sie ze w ISach to byl standard...)
Wiem ze w MT bylo na bank BOGE mam wlasnie takie na tyle zolte boge o numerach wstepnie blizej nie okreslonych jeszcze nie odcztalem... Na tyl wlozylem sprezyny oryginalne z MT (i podnioslo sie auto) ale swoja droga stare nie byly w najlepszym stanie wiec moze po prostu auto poszlo w dol bo juz sprezyny byly naprawde miekkie... jak sie jechalo w 5 osob to juz ze tak powiem w uzyciu byly odbojniki tylnie... i to na nich sie zatrzymywalo tylnie zawieszenie...
Na przod tez mam oryginalne sprezyny z MT do wersji z klima (nawet nie wiedzialem ze sie to jakos rozgranicza na wersje z i bez ... gosc w aso powiedzial ze sa twardsze bo liczone na wieksza mase-klima wazy, jak mam to juz zaloze takie jakie maja byc) po tym zabiegu auto pojdzie na taka wysokosc jaka mialo miec fabrycznie wiec moze juz miski nie rozwale w przeciagu kilku miesiecy
Na 99% wezme B6 dla MT jak zaloze to sie wypowiem jak wrazenia , ale to jeszcze zalezy od tego co wyciagne z moich kolumn...
P.S.
Oczywiscie ze mam 4 tarcze hamlucowe...
Dzieki za odpowiedzi
MARAS - 2007-09-05, 20:01
Master ja nie mówiłem że Ty masz swapa tylko ktoś parę postów wcześniej napisał że ma chudą lage z przodu w ISie wiec odniosłem się do tematu a nie tylko Twojej wypowiedzi, z tym rozgraniczeniem na z klimą i bez to cię trochę sprzedawca załadował bo wyciągnieta klima z auta nie waży wiecej jak 10-11 kilo... ale zawsze może taki przyciąć na Tobie kilka zeta bo robi zamęt w głowie tak samo jak z tarczami i klockami z abs i bez a jedne od drugich niczym się nie różnią...
MaSTeR - 2007-09-06, 16:03
tylko ze ja mam sprezyny mt z iski mojej (bez klimy oryginalnie) i z tej z ktorej wyjolem klime, i wyobraz sobie ze sprzedawca mial racje tym razem .
Koncowki numeru roznia sie... z reszta polecam sprawdzic w www.realoem.com numery idealnie sie zgadzaja... a nie wierze ze madrzy inzyniezy z bawarii robili by 2 numery do jednych i tych samych sprezyn a zapomnialem dodac ze sprezyny sa w tej samej cenie...
P.S
Klima wazy znacznie wiecej niz 10kg ... 5,5kg wazy sama chlodnica przednia klimy z wiatrakiem... a gdzie tu reszta... sprezarka moze bedzie wazyc z 15kg tak na oko + do tego oczywiscie ... do tego weze inna nagrzewnica kabluchy i sie zrobi pewnie ok. 30kg jak nie wiecej...
ale nie o tym miala byc mowa
Pozdrawiam,
Mateusz.
[ Dodano: 2007-09-06, 16:04 ]
aaa.... jeszcze jedna wazna rzecz .... w isach z klima jest kolo dwumasowe ktore wazy naprawde spoooro wiecej niz oryginal...
|
|