| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - [e34] OBC :)
James - 2007-09-08, 16:10 Temat postu: [e34] OBC :) Znalazlem na alledrogo obc, bo moja becia nie posiada.
Pytanie wtglada tak:
Czy da sie zamÄ…towac OBC w mojej beci 518i
http://moto.allegro.pl/it..._bmw_5_e34.html
sybir - 2007-09-08, 18:46
Chyba da się zamontować, ale oprócz tego co jest w linku to
potrzeba jeszcze trochę innych "gratów".
sie ma
[ Dodano: 2007-09-08, 18:49 ]
m.in. gong, czujnik temp., centralka, inny panel klimatyzacji, chyba
jeszcze wiÄ…zka/wiÄ…zki itp.
Jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi.
sie ma
LUCAS_M3 - 2007-09-08, 19:08
Jak już chcesz kupić obc to kup z wtyczkę to sporo ułatwia. najważniejszy jest czujnik temp i wtyczka do kompa reszta możesz kompletować puzniej
Zamienniki Czujników temp. są na allegro po ok.20zł i wiem że są dobre bo w poprzedniej buni miałem i wskazywało idealnie.
Co do montarzu kompa to napewno da się to zrobić, ja zrobiłem u siebie tylko w E36 od podstaw.
brn69 - 2007-09-08, 19:36
fajny bajer tylko dużo roboty jest z założeniem bo trzeba rozwalić pół deski żeby wpiąć się pod kompa i inne pierdoły. jeśli masz chęci to kupuj i się pobawisz troszkę.
RoboCop - 2007-09-09, 10:57
James, jaki masz zegarek na desce(bo nic nie wspominasz o tym)? jak ten naprostszy wskazówkowy, to jest troche zabawy z założeniem OBC, ale jak masz ten z termometrem i datą, to już warto się bawić według mnie...
LUCAS_M3 - 2007-09-09, 12:28
| RoboCop napisa³/a: | | James, jaki masz zegarek na desce(bo nic nie wspominasz o tym)? jak ten naprostszy wskazówkowy, to jest troche zabawy z zaÅ‚ożeniem OBC, ale jak masz ten z termometrem i datÄ…, to już warto siÄ™ bawić wedÅ‚ug mnie... |
to jest praktycznie bez różnicy... z zegarka na komputer z datą godz i temperaturą zmienia się w 25 minut, Mówie poważnie, robiłem coś takiego dla kumpli już 4 razy tylko właśnie w E36 a u siebie zmieniłem z najmniejszego kompa na największy
zwykły zegarek ma 3 przewody masa prąd stały i podświetlenie
a mały komputer z temp godz i datą 6
(tu przykład podłączeń małego kompa w E36)
A15 to kostka komputera
Weź stały prąd +12 do A15 pin18, to już mamy doprowadzone
Weź uziemienie do A15 pin17, to też jest
Podłącz A15 pin14 tak żeby miał 12V na zapłonie w pozycji 1&2 (ze stacyjki lub z tablicy rozdzielczej),
A15 pin9 potrzebuje prądu tylko z 2 pozycji zapłonu, weź go z przewodów od stacyjki,
A15 pin16 jest do podświetlenia (podświetlenie zegarów z tablicy rozdzielczej lub każdej rzeczy auta, która jest podświetlona po włączeniu świateł) i to
A15 pin12 pociągnij od niego przewód do czujnika temperatury.
zostają do podłączenia tylko 3 przewody bardzo proste prawda
Jeżeli zmieniać to polecam właśnie na ten z datą godziną i temperaturą, bo przy tym jest naj mniej roboty... Z maxem OBC jest już całkiem inna bajka. Z tego co pamiętam to ok 30 przewodów trzeba doprowadzić i przy tym rozebrać pół auta
Mam nadzieje że troche pomogłem
Pozdrawiam
misssiaq6 - 2007-09-09, 13:12
chcesz założyć duży obc do 518i hmmm. ale musisz zwrócić uwagę żeby ten komputer był do tej wersji silnikowej. bo najwięcej jest tych z 540 i 535 komputerów. a one mają inne dane dotyczące spalania i wielkości zbiornika i będą pokazywały nie właściwe dane.
LUCAS_M3 - 2007-09-09, 13:17
| misssiaq6 napisa³/a: | | chcesz zaÅ‚ożyć duży obc do 518i hmmm. ale musisz zwrócić uwagÄ™ żeby ten komputer byÅ‚ do tej wersji silnikowej. bo najwiÄ™cej jest tych z 540 i 535 komputerów. a one majÄ… inne dane dotyczÄ…ce spalania i wielkoÅ›ci zbiornika i bÄ™dÄ… pokazywaÅ‚y nie wÅ‚aÅ›ciwe dane. |
To nie jest prawda
Komputery są uniwersalne do wszystkich rodzajów silników.
Podpina się ten komputer do zegarów i wszystko pokazuje idealnie-tak np. spalanie wylicza z ekonomizera w zegarach a ilość paliwa w zbiorniku z wskaznika paliwa w zegarach takrze to jest bez różnicy od jakiego modelu jest komputer
James - 2007-09-09, 16:18
Dziękuja wam chłopaki, ale chyba niestety w tej chwili przerasta to moje możliwości finansowe, z resztą dopiero kupiłem furke i jeste to pierwszy mój samochód i nie chce po kilku dnich rozbierac polowy wnetrza
Dziękuje jeszcze raz i pozdrawiam
Acha Jeszcze jedno pytanie
Mam radni na kasety i chce miec na płyty
Jakie najlepiej założyć w najlepszej cenie
RoboCop - 2007-09-09, 16:49
| LUCAS_M3 napisa³/a: | | misssiaq6 napisa³/a: | | chcesz zaÅ‚ożyć duży obc do 518i hmmm. ale musisz zwrócić uwagÄ™ żeby ten komputer byÅ‚ do tej wersji silnikowej. bo najwiÄ™cej jest tych z 540 i 535 komputerów. a one majÄ… inne dane dotyczÄ…ce spalania i wielkoÅ›ci zbiornika i bÄ™dÄ… pokazywaÅ‚y nie wÅ‚aÅ›ciwe dane. |
To nie jest prawda
Komputery są uniwersalne do wszystkich rodzajów silników. |
LUCAS_M3 ma rację, to o czym wspomina misssiaq6, wystepuje w dużym OBC, ale w e30 (i prawdpopodobnie w innych starszych modelach BMW jak e28, e24 itp) - tam jest wkładana do kompa biała kość, która dobrze pokazuje tylko z konkretnym silnikiem...
kemot324 - 2007-09-09, 17:26
W e34 też jest ta kość i bez prawidłowej OBC będzie pokazywało błędne wskazania.
flash - 2007-09-11, 22:57
witam, jesli zegary maja Check Control to nie trzeba pamieci w OBC, jesli nie maja np jak TDS, 520 to potrzebna jest pamiec 93c46 odpowiendio zaprogramowana, zawartosc mozna poszukac w sieci lub odczytac w testach u kogos co ma juz zamontowany OBC.
na koniec dodam ze kazdy OBC IV (nie dotyczy OBC III) da sie zamontowac do kazdej e34 i e32, nie ma znaczenia wersja silnikowa, jezyk (kraj pochodzenia auta).
p.s. czasem nawet jak byl zegarek analogowy to wtyczka zielona o ile mnie pamiec nie myli i tak jest , tylko wcisnieta gdzies gleboko.
LUCAS_M3 - 2007-09-12, 11:37
| flash napisa³/a: | witam, jesli zegary maja Check Control to nie trzeba pamieci w OBC, jesli nie maja np jak TDS, 520 to potrzebna jest pamiec 93c46 odpowiendio zaprogramowana, zawartosc mozna poszukac w sieci lub odczytac w testach u kogos co ma juz zamontowany OBC.
na koniec dodam ze kazdy OBC IV (nie dotyczy OBC III) da sie zamontowac do kazdej e34 i e32, nie ma znaczenia wersja silnikowa, jezyk (kraj pochodzenia auta).
p.s. czasem nawet jak byl zegarek analogowy to wtyczka zielona o ile mnie pamiec nie myli i tak jest , tylko wcisnieta gdzies gleboko. |
w E36 jest troche inna sprawa Moduł Check Control jest za schowkiem pasażera a w zegarach jest tylko kontrolka Check i nic więcej i też nie trzeba pamięci w OBC.
W żadnym E36 z zegarkiem nie ma kostki do komputera. (myślę że w E34 też jej nie ma bo do różnych modeli są takie same kostki ale z różną ilością przewodów.)
W 3 mniejszych OBC w36 jest jedna kostka natomiast w MAXIE 18 przyc. jest dwie kostki.
Myślę że najlepiej jest rozebrać troche deski rozdz. i obczajić jak to wygląda-bo w każdym aucie może to troche inaczej wyglądać a zależne jest to do wyposażenia i rocznika
kemot324 - 2007-09-12, 12:20
LUCAS_M3 ale tu jest mowa o OBC w e34 i do niego potrzebna jest odpowiednia kość kodująca (code sticker), chyba że jak poprzednik napisał jest CC w liczniku to stamtąd OBC pobiera dane na temat samochodu.
Taka kość kodująca to zwykła pamięć eeprom z zaprogramowanym odpowiednim wsadem.
DAREX - 2007-09-16, 10:15
http://www.bmw5er.pl/viewtopic.php?t=34
Nie raz już to robiłem, tylko trzeba uważać bo były 2 rodzaje OBC do E34!
speed - 2007-09-17, 16:47
Fajny temat to może i ja się podepnę
Kupiłem sobie właśnie takie coś:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=230543688
myślę że cena całkiem okazyjna i teraz moje pytanie w samochodzie mam chek control + gong ale zwykły analogowy zegarek, zapewne muszę dokupić czujnik temp ale co jeszcze będę musiał zrobić i które to obc i z jakimi funkcjami
Dzięki za wszelkie informacje
flash - 2007-09-17, 20:14
szukaj szerokiej zielonej wtyczki. jak znajdziesz to juz z gorki,jak nie to czeka cie mala partyzantka, ale mozliwa do zrealizowania.
wtyczka moze byc pod dywanikiem, jak zdemontujesz konsole srodkowa to musisz poszukac we wszystkich szczelinach. w 3 modelach z zegarkiem analogowym tak mialem.
RoboCop - 2007-10-02, 22:54
speed, trzeba było kupować normalny duży OBC, ten ma mało funkcji a z dużym komputerem miałbyś dużo zabawy...
speed - 2007-10-03, 22:01
RoboCop, taki się trafił, więc taki kupiłem zawsze to lepsze niż analogowe obc
flash - 2007-10-04, 19:37
obc -on board computer , zegarek to clock
sajik - 2007-11-09, 21:50
mam beemke E 34ale bez Check Control ichcę wymienić zegarek na OBC ale potrzebuję code sticker mojej 525 tds i nie mam pojęcia jak to załatwić rozmawiałem o tych kodach z ASO BMW ale oni odpowiadają że nic tagiego niema i nie wiedzą o czym mówię nie mam znajomego z beemką i nie wiem jak załatwić te cody może ktoś zna jakieś linki do tych codów chodzi mi o programy które można wpisać do pamięci komputera
flash - 2007-11-11, 10:33
http://www.bmw-klub.pl/fo...4572&highlight=
przeczytaj wszystkie posty dokladnie.
sajik - 2007-11-11, 22:16
SAJIK starałem się wszystko co na forum przeczytać i jeśli chodzi o sprawy mechaniczne to mam problem prawie rozwiązany ale pozostało mi jeszcze zaprogramowanie pamieci EEPROM gdzie trzeba wpisać zawartość 19-tu ośmiobitowych komórek mam Pana który by mi zaprogramował na programatorze tę pamięć ale pyta o wsad i jest tu potrzebny jakiś programik z danymi samochodu bo wpisanie jakichś cyfr nie wchodzi w rachóbę bo komputer ich nie przyjmie ale ja na programowaniu bardzo mało się znam i prosiłbym bardzo o pomoc i radę
flash - 2007-11-12, 08:32
tam jest do wpisania kilkanascie komorek, mozna je wpisac do programu i samemu stworzyc wsad. przeciez to nie problem. czasem po wpisaniu nie dziala i trzeba uzyc opcji BYTE SWAP w programie do programowania.
speed - 2007-11-12, 19:58
A ja niestety przegrałem pierwsze "starcie" z moim analogowym obc rozebrałem pól deski rozdzielczej a zegarek ani drgnie, nie wymacałem też żadnych zapadek ani innych dźwigienek dzięki którym można by ten zegarek wyciągnąć nie masakrując przy okazji całej deski rozdzielczej
|
|