BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - boczki i zegary w E36

Bruner - 2007-09-09, 10:34
Temat postu: boczki i zegary w E36
2 szybkie pytanka:
-jak zdemontowac boczki drzwi w E36 sedan z 95 roku?
-jak wyjac zegary (to samo auto)?

Gasper - 2007-09-09, 10:49

boczki:

- ściągasz ramkę klameczki (pchasz w kierunki przodu auta i odskoczy)
- pod rączką do zamykania drzwi są dwie zaślepki plastikowe. Ściągasz je i odkręcasz ukryte pod nimi dwie śruby
- podważasz w drzwiach kierowcy regulacje el. lusterek i odpinasz wtyczkę. (gdzieś wyczytałem, że pod spodem kryje się jakaś śrubka, ale nie pamiętam żebym takie coś widział)
- odkręcasz rygielek drzwi
- teraz boczek jest tylko wciśnięty na kołeczki i blaszki
- ja zawsze od góry wsadzam płaski śrubokręt i co jakieś 10cm próbuję oddzielić boczek od górnej krawędzi drzwi. Jak już cała górna krawędż odejdzie to energcznie ciągnę za tapicerkę i odskakuje razem z resztą plastikowych bolców

Zegary - przyjrzyj się dokładnie zegarom - na ich krawędzi będzie parę śrubek do odkręcenia. Nie pamiętam już czy trzeba odkręcać kierownicę do ich wymiany. Chyba nie.

-odkręcasz śrubki
-kładziesz zegary na kolumnie kierowniczej szybką w dół
- zdejmujesz wtyczki
- (jeśli dobrze pamiętam to bez ściągania kiery) lewą stroną wysuwasz sobie zegary

Z ostatniej chwili - sprawdziłem, że kierownicy nie trzeba ściągać. Zegary trzymają się wyłącznie na tych kilku małych śrubkach. Z odrobiną sprytu wyciągniesz je :)

LUCAS_M3 - 2007-09-09, 13:05

Gasper-to chyba zależy od kiery bo ja mam u siebie kiere na 4 ramiona i żeby wyciągnąć zegary to kiere musiałem ściągać.
Mocowałem się z nimi długo i nie dało rady wyciągnąć ich bez zdejmowania kierownicy.

Co do zegarów to trzymają się one na 2 Śróbkach na górze (wkrętak gwiazdka na 6) z tyłu 3 kostki i po sprawie :mg:

Gasper - 2007-09-09, 13:06

Całkiem możliwe :) A ściągnięcie kierownicy to też sekund 5, więc problemu być nie powinno ;)