BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Stuk przy wbijaniu biegu

Gr390R - 2007-09-12, 13:18
Temat postu: Stuk przy wbijaniu biegu
Witam!! Prawie za każdym razem gdy wrzucam 1wszy bieg od tyłu dochodzi takie puknięcie czuć po całym aucie tylko nie wiem czy to most? Druga sprawa rozpędzam się na 1wszym biegu wciskam sprzęgło wbijam 2gi bieg i też jest stuk czasami nawet jak wcisne samo sprzęgło to też lekko puknie. most jest dobrze przykręcony sprawdzałem. Jeszcze jedna sprawa gdy jade po dziurach to od tyłu jakby od prawego koła dochodzi dziwne dzwonienie tylko jak jade po dziurach. Czy to są znaki umierającego mostu? Most nie wyje. Prosze o pomoc :help:
porsche - 2007-09-12, 15:19

Podłanczam sie do tematu. Też w moim e30 320iC jest takie głuche stuknięcie w momęcie wrzucenia 1 i 2 biegi. Takie same zjawisko zauważyłem w kolegi e36 320i. Moim zdaniem mogą to być luzy w moście, bo jak zkładałem most i był zwięzły to było cicho. Jak dostał baty to zaczeło znowu tak stukać. Ale mogę się mylić, bo zmieniałem juz pare mostów i nie zauważytłem żadnej zależności, czasem stukało, czasem nie. Macie taki sam problem?
Gr390R - 2007-09-12, 15:26

a jak wezme w "łapki" wał i zaczne nim obracać to mają być jakieś luzy czy wogule nie powinno dać się go ruszać ( niechcodzi mi tu o luz na krzyżakach)
GERMAN BOY - 2007-09-12, 16:42

podłaczam się.U mnie w e36 325 przy ruszaniu lekkie stukniecie od strony wału i niesie się po całym aucie.Moim zdaniem luz tam gdzies na wale jest ale dokładnie gdzie.Mam to od czasu do czasu i nie przeszkadza bardzo wiec nie ruszam tego.Ale chetnie bym się dowiedział co to?
lewy - 2007-09-12, 16:53

Ja również podłączam sie do tematu. Ostatnio zastanawiałem się nad tym samym. Przy wbijaniu 1 delikatny stuk w okolicach wału/mostu. Most nie wyje.
urbi - 2007-09-12, 18:27

sprawdzcie sruby na mocowaniu mostu te na gorze ! mi sie kiedys poluzowala i tak dziwnie stukalo :)

ale to stukniecie przy wbijaniu biegu na postoju czy ruszaniu czy jak ? bo jesl na postoju przy wbijaniu 1 to moze juz sypac sie sprzeglo i nie wysprzegla do konca - spina sie na chwile naped - jest tak male obciazenie ze objawia sie to takim wlasnie gluchym stukiem

nerwowy46 - 2007-09-12, 18:51

Albo rozsypuje się łącznik gumowy skrzyni z wałem albo luzy na pół osiach
LUKAS - 2007-09-12, 19:03

urbi napisa/a:
jesl na postoju przy wbijaniu 1 to moze juz sypac sie sprzeglo i nie wysprzegla do konca - spina sie na chwile naped

Troche pokreciłeś Urbi ...

Jeśli stuk jest słyszalny szczególnie przy wrzucaniu wstecznego, to prawdopodobnie do wymiany kwalifikuje się przegób łaczący skrzynię z wałem.

Za stuki podczas zmiany biegów podczas jazdy moze rowniez odpowiadac poduszka dyfre.

lewy - 2007-09-12, 20:18

Urbi sprzęgło raczej nie bo u mnie jest nowe sachsa a stuk słychać
Gr390R - 2007-09-12, 21:50

nerwowy46 napisa/a:
Albo rozsypuje się łącznik gumowy skrzyni z wałem albo luzy na pół osiach

Czyli jak wezme półośke i będe nią obracać to nie może się obracać ?? bo umnie się obracają troche. Najmocniej prawa i właśnie z tamtąd dochodzi dzwonienie jak jade po dziurach.

Stukanie też dochodzi w czasie jazdy jak zmieniem biegi! przy wbijaniu wstecznego nie zauważyłem stuków.

A jakie są objawy zużytego mostu?? może to on tak stuka?? może mieć w środku jakieś luzy?? i niech ktoś powie czy wał też można obracać ręką?? czy może ma być nie ruchomy??

:|

Melis - 2007-09-12, 22:04

ja bym stawiał na koło dwumasowe... nie wiem jak w benzynie ale ja u siebie to miałem w dieslu.
Pablo325i - 2007-09-12, 23:17

hm, moge tylko sie domyslac

sprawdzic:
-poduszki pod skrzynią, czy sa cale (wymianialem bo zerwana byla)
-lacznik wal-skrzynia (u mnie brakowalo jednej sruby z trzech)
-podpora walu!! czy cala i czy dokrecona (wymienialem do zerwana guma podpory byla)
-dokrecenie dyfra
-dokrecenie polosi
-odpowietrzenie wysprzeglika
-czy wybierak skrzyni nie ociera o flansze walu przy skrzyni (ja tak mialem przy zerwanej poduszce)

jak to wszystko bedzie zrobione, a to kilkadziesiat minut maks, i prolem bedzie dalej to moze i dyfer sie sypie, a moze przeguby polosi, kto wie........ ;/

Bagor - 2007-09-13, 03:12

A temu puknięciu towarzyszy lekkie szarpnięcie? Na mokrym nie rzuca za bardzo tyłem? Jeśli tak, to obstawiam tuleje tylnej belki.
Blondyn 320i - 2007-09-13, 06:27

Witajcie.
Z tego co się orientuję, jeśli ten dźwięk jest "dźwięczny" to mogą być krzyżaki na wale.
Jak napina sie cały układ napędowy przy ruszaniu, przyspieszaniu lub choćby wbiciu biegu na nie do końca wciśniętym sprzęgle to w momencie kasowania minimalnego luzu na krzyżakach usłyszycie takie "dink"-to znak że krzyżaki mają już dość. Nie wiem czy dość jasno to opisałem.

Gr390R - 2007-09-13, 07:16

dink takie jak w starych polonezach truckach ? to takiego czegoś nie ma
Melis - 2007-09-13, 11:14

a jak jedziesz na jakims z wyzszych biegów i gwałtownie zdejmniesz noge z gazu i po zejsciu z obrotów dodasz to tez tak "puknie"?
Gr390R - 2007-09-13, 12:28

nie jak puszcze gaz to nic nie puka jak dodam gwałtownie to też nic nie puka. Dzisiaj zauważyłem że przy wbijaniu wstecznego też puka. Jedno mnie ciekawi że np rozpędzam się na jedynce wciskam sprzęgło i są takie 2-3 pukania jakby jakieś luzy były ale most mam dobrze przykręcony podpora dobra i łącznik wału też. w skrzyni też coś może być nie tak ??
kavka - 2007-09-13, 15:21

Melis napisa/a:
a jak jedziesz na jakims z wyzszych biegów i gwałtownie zdejmniesz noge z gazu i po zejsciu z obrotów dodasz to tez tak "puknie"?

A co wtedy ?? Bo u mnie własnie jak nagle zdejme noge z gazu to jest puknięcie .

ANDRZEJ-BIELAK - 2007-09-13, 20:00

Melis napisa/a:
kavka napisa/a:
A co wtedy Bo u mnie własnie jak nagle zdejme noge z gazu to jest puknięcie .
no i umnie tak jest, ja przypuszczam ze to wina dyfra, na starym tez tak było, raz mocniej na mokrej kostce potem już trzeba było wyminic bo wył. Kupiłem drugi dłuższy i po zamontowaniu też tak stuka ale nie wyje, na razie jezdze już tak kilka miesięcy.
porsche - 2007-09-13, 21:55

A więc moje głuche(nie dżwięczne) stuknięcie z tylnej czesci bmw jest nawet jak stoję i wrzucę 1 lub 2 bieg, ale nie zawsze, jak chcę to powtórzyć to drugi raz już nie puknie. Łączenie skrzynia-wał, poduchy pod skrzynią są ok. Do wymiany mam tuleje belki. Most przykręcony. Myślę że to luzy które podczas wrzucenia biegu zostają wykasowane. I najprawdopodobniej są to luzy z mostu, lecz w żeczywistości jest to suma z wszystkich luzów(skrzynia, wał, most, półosie).
kavka - 2007-09-13, 22:30

Cytat:
no i umnie tak jest, ja przypuszczam ze to wina dyfra, na starym tez tak było, raz mocniej na mokrej kostce potem już trzeba było wyminic bo wył. Kupiłem drugi dłuższy i po zamontowaniu też tak stuka ale nie wyje, na razie jezdze już tak kilka miesięcy.

Ja też zrobiłem już z tą przypadłością ponad 10 kkm i narazie nic sie poważnego nie dzieje . Most troszke pojękuje ale wymienie go dopiero jak sie rozsypie całkiem :D :wink:

Gr390R - 2007-09-13, 22:41

porsche napisa/a:
A więc moje głuche(nie dżwięczne) stuknięcie z tylnej czesci bmw jest nawet jak stoję i wrzucę 1 lub 2 bieg, ale nie zawsze, jak chcę to powtórzyć to drugi raz już nie puknie. Łączenie skrzynia-wał, poduchy pod skrzynią są ok. Do wymiany mam tuleje belki. Most przykręcony. Myślę że to luzy które podczas wrzucenia biegu zostają wykasowane. I najprawdopodobniej są to luzy z mostu, lecz w żeczywistości jest to suma z wszystkich luzów(skrzynia, wał, most, półosie).

Umnie dokładnie to samo :!: teraz pytanie czy półośki mają luzy jeżeli są dobre bo umnie półośką moge obracać ok 30 stopni wał tak samo..... jak na zgaszonym silniku wbije bieg i chce odepchać to wtedy słychać takie pukanie z tyłu jestem PRAWIE pewny że to most ma luzy... ale nie wiem czy most może mieć, czy jest w stanie mieć wśrodku jakieś luzy? Następna sprawa gdy ruszam i bardzo powolutku puszczam sprzęgło to czuje że już powinien ruszyć i wtedy jest puknięcie tak jakby wał już ruszył i uderzyło w moście bo w moście są luzy... nie wiem czy dobrze myśle :|

alexil - 2007-09-14, 17:03

Jakieś luzy dopuszczalne są na pewno, w końcu to kilkunastoletnie auto....Nie wiem do jakiego staopnia można się nimi nie przejmować-sam mam niemałe luzy na półosiach i przy ruszaniu lub dodawaniu gazu podczas jazdy słyszę stuki-może to być, jak napisał porsche, wynikiem kumulacji wszystkich luzów na odcinku skrzynia-koła.

Tak przy okazji podobnego tematu... Od jakich modeli mogą pasować półosie do E30? Im nowsze tym lepsze, większe prawdopodobieństwo zakupu czegoś w niezłym stanie.

Pozdrawiam

Gr390R - 2007-09-14, 20:24

dzisiaj jak wymieniałem amory pokazałem mechanikowi autobusów MZK :] te luzy i stuki powiedział mi tak "to właśnie przez te wasze zrywy" :D powiedział że to przez most i jeszcze w moim przypadku coś ze skrzynią... to nie są stuki spowodowane przez podpore ani przez elastyczny łącznik ani przez krzyżaki. poprostu zakatowany most i skrzynia bądź poprostu z dużym przebiegiem... powiedział że da sobie ręke uciąć że to most i skrzynia :P także wierze mu i rozglądam się za nowym mostem ;/
Rodan - 2007-09-14, 21:10

W zeszłym tygodniu uporałem sie z tym problemem. Wymieniłem półosie i silinblok belki, wszystko ucichło. Przy wbijaniu pierwszych biegów, kiedy obciążenie było największe, łupało dosyć mocno. Półosie mimo to, że miały bardzo duży luz, nie stukały przy skręcaniu końców w przeciwne strony, więc winę zwalam na silinblok, który potrafi sie popsuć po kilku tys km od nowości, most raczej nie stuka ;)
Pozdrawiam

Bruner - 2007-09-15, 00:37

Gr390R napisa/a:
rozpędzam się na jedynce wciskam sprzęgło i są takie 2-3 pukania

Mialem podobny objaw i u mnie to byla nieprzykrecona skrzynia na poduchach, tutaj szczegoly:
http://forum.beemka-klub....hlight=skrzynia

porsche - 2007-09-15, 19:39

Dokładnie przemyślałem temat i sięgnełem pamięcią spokojnie wstecz i dochodzę do wniosku że te głuche puknięcie przy wrzucaniu biegów zawsze znikało jak mialem ,,zwięzły'' most. Więc luz na moście jest sprawcą tego nieprzyjemnego głuchego puknięcia.