| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - [E30] M20 świece NGK ale jakie???
yoshi - 2007-09-13, 13:15 Temat postu: [E30] M20 świece NGK ale jakie??? Witam do wyboru mam VL15 i VL20
VL15 ZGR5A - według katalogu NGK - jedno elektrodowe, cena ok. 10zł
VL20 BKR6EK - według katalogu IC - dwuelektrodowe, cena ok. 15zł
które mam wybrać
P.S. Auto z LPG
Adi - 2007-09-13, 13:18
Ja mam te pierwsze i jestem zadowolony, nie kombinowałem nic z tymi różnymi kilkuelektrodowymi bo po co.
MAJSU - 2007-09-13, 16:22 Temat postu: Re: [E30] M20 świece NGK ale jakie???
| yoshi napisa³/a: | Witam do wyboru mam VL15 i VL20
które mam wybrać
P.S. Auto z LPG |
Jeżeli masz LPG to lepsze będą dwuelektrodowe dłużej będą służyć.
kuzyn - 2007-09-13, 17:47
ja tez mam zgr5a (VL15) i jest ok
janek - 2007-09-13, 18:42
Nie masz wyboru , bo do m20 mogą być tylko v-15 . V linia 20 jest do nowocześniejszych silników , np. m50 , m42 itd .
P.S
Katalog IC pokazuje v-15 do m20 . Musiałeś źle spojrzeć .
ubott - 2007-09-13, 20:07 Temat postu: Re: [E30] M20 świece NGK ale jakie???
| MAJSU_WuWuA napisa³/a: | | yoshi napisa³/a: | Witam do wyboru mam VL15 i VL20
które mam wybrać
P.S. Auto z LPG |
Jeżeli masz LPG to lepsze będą dwuelektrodowe dłużej będą służyć. |
z tego co ja sie orientuje to do gazu nie powinno sie stosowac swiec z wieksza liczba elektrod niz 1
pozdro
RoboCop - 2007-09-14, 08:20
tylko V-line 15 do M20...
do gazu najlepiej (jak jest wybór) jednoelektrodowe...
i kolejna rzecz - jak auto na gazie nie przeciągać wymiany świec...
yoshi - 2007-09-14, 11:57
świece aktualnie mają jakieś 5000 km ale i tak robie teraz pełną wymianę: świece, filtry, olej itd
[ Dodano: 2007-09-14, 11:57 ]
dzięki wszystkim za odpowiedź
Sebol - 2007-09-14, 12:15
VL15 ZGR5A - mam te świeczki, auto z lpg, bez problemów.
MAJSU - 2007-09-14, 12:16
A dlaczego niby do gazu nie powinno się stosować dwu czy tzy elektrodowych świec ? Z tego co się orientuje to większa liczba ekeltrod zapewnia poprostu dłuższą pracę świecy jak jedna elektroda już pada i jest wypalona to iskra przeskakuje na inną która jest lepsza... no chyba że się mylę ale gdzieś o tm czytałem.
Miki - 2007-09-14, 15:51
| RoboCop napisa³/a: | tylko V-line 15 do M20...
do gazu najlepiej (jak jest wybór) jednoelektrodowe...
i kolejna rzecz - jak auto na gazie nie przeciągać wymiany świec... |
dokładnie jak kolega
kupilem u Andzreja-Bielaka i wsio jest w porzadku
southOFheaven - 2008-03-03, 10:14
soreczki za odswiezenie tematu ale to jedyny najblizszy traktujacy o swiecach
a wiec:
chcialbym zmienic niedlugo swieczki (m50b20, niestety LPG), obecnie mam dwuelektrodowe ngk VL20 BKR6EK, natknalem sie w realoem ze rowniez sa stosowane tzw. PLATYNOWE BKR6EQUP (czteroelektrodowe).
Obecnie na vl20 jestem srednio zadowolony.. od czasu do czasu kichnie lpg.. (ale w moim przypadku to raczej cewki bo sa 3 inne, 2 inne i 1 inna rozny rok prod.), czy taka zmiana na 4elektrodowe wplynie w jakis sposob? Niektorzy mowia ze do lpg tylko 1elektrodowa, niektorzy mowia ze bez znaczenia..
co sadzicie?
duchX - 2008-03-03, 11:03
Czym mniej elektrod tym mocniejsza jedna iskra !! jesli sa 4 elektrodowe to iskra czesto sie dzilei na 2-3lub 4 male iskierki ktore tak naprawde sa mniej skuteczne od jednej ..... komus moze wydawac sie ze jak wiecej elektrod to zywotniejsza swieca bo jak sie jedna uszkodzi jest reszta ! nieprawda siweca jest swieca i caly czas pozostaje w komorze spalania i na kazda elektrode dzialaja takie same warunki przy czym te z mniejsza iskierka lub slabsza szybciej zajda takim jak by jasnym kamieniem i automatycznie iskra bedzie mniejsza .Platynowa swieca ma to do siebie ze jest przystosowana tzn elektroda do pracy w wiekszej temp.
Osobiscie polecam jak naj mniej elektrodowe swiece lub przynajmniej oryginalne ale zdecydowanie nie z wieksza iloscia niz wyszly z fabryki
RoboCop - 2008-03-03, 17:58
Dokładnie X_E_O_N! czym mniej elektrod tym lepiej, stosować tylko takie jakie zaleciła fabryka (4elektrody to tylko marketing- żadnego zysku, nieraz czytałem testy porównawcze o tym), nie jestem pewien czy te PLATYNOWE BKR6EQUP, są 4-elektrodowe.
Artur C. - 2008-03-03, 19:26
Prąd jest leniwy i zawsze wali najkrótszą drogą i w przypadku świec wieloelektrodowych praktycznie zawsze wybiera wyładowanie w jednym najłatwiejszym miejscu tam gdzie są najlepsze warunki jonizacji mieszanki. Na powietrzu wygląda to różnie ale w warunkach podniesionego ciśnienia bije w jedną losowo.
Osobiście zrobiłem ponad 60 tysięcy na dwóch kompletach BERU X czteroelektrodowych i nie było ani jednego strzału na moim starym 350 tysięcznym M20B20 mimo wyjeżdżaniu gaziwa do zera.
Najważniejsze jest aby cały układ zapłonowy był sprawny.
southOFheaven - 2008-03-03, 21:26
czyli zostane przy zalecanych BKR6EK.. platynowe sa 2xdrozsze.. Uzbieram na drugi komplet cewek i moze znikna moje problemy z lpg
duchX - 2008-03-03, 21:42
Platynowe sa o tyle dobre ze wymiana jest przewidziana co 80-100 tys wiec bardziej oplacalne tylko dac za swiece zamiast 18pln 45 pln to juz duza roznica
damiano_e30 - 2008-03-03, 22:22
| Cytat: | ZGR5A - mam te świeczki, auto z lpg, bez problemów.
|
Również mam te świece u siebie, do tego nowe przewody NGK- silnik pracuje idealnie, równo, pali od razu, naprawdę polecam.
Piotrek325 - 2009-11-21, 16:10
Witam, ostatnio miałem problem z silnikiem - mianowicie strasznie kulal i miał dźwięk jak jakaś V'ka. diagnoza padła ze nie pali na co najmniej dwa cylindry (m20b25).
wymontowałem świece i 3 z nich wyglądały mniej więcej tak:
Swiece to : NGK ZGR5A (V‑Line 15)
Olej to: Castrol GTX (mineral) 15w40
i zastanawiam sie czy to jest olej, i jak tak czy regulacja zaworów pomoże...
przy okazji chciałem wymienić te świece juz i się zastanawiam na co ASO poleca
http://moto.allegro.pl/it...onowa_bosch.htm
beru ultra-X:
http://moto.allegro.pl/it..._x_beru_ss.html
lub beru ultra:
http://moto.allegro.pl/it...30_e34_e23.html
macie jakieś doświadczenia? na czym najlepiej pracuje silnik. dodam, ze samochód jeździ na gazie jak i na benzynie (w proporcjach 70%-30%)
i jeszcze apropo tego oleju, czy są jakieś specyfiki, dodatki do paliwa, które "wyczyszcza" te cylindry na których puszczały zawory, czy się tym nie przejmować wypaliło sie to dawno ?:>
kamil.k - 2009-11-22, 17:15
Piotrek325, masz pewnie silnik do remontu.miałem podobnie wygladajace swiece na 3 cylindrach .na pozstałych czysciutkie. ostatnio zrobiłem trzecia wymiane oleju z płukaniem srodkiem liqui moly i powiem że auto znacznie mniej kopci.u mnie musiały byc zapieczone pierscienie które pusciły ale jeszcze uszczelniacze sa kiepskie i tez pije troche olej
przed wymiana oleju zdjąłem filtr obroty na 3 tys i psikałem w dolot woda bo to podobno czysci komore spalania i zawory w jakims tam stopniu
ja bym brał jednoelektrodowe swieczki nkg albo champion.beru sa chyba najtansze jak pytałem w sklepie wiec pewnie nie sa najlepsze ale na razie smigam własnie na beru i nie zauwazyłem różnicy miedzy ngk.teraz zmienie zpowrotem na nkg po czyszczeniu to zobacze czy bedzie jakas różnica czy nie
Piotrek325 - 2009-11-22, 19:05
dzisiaj bede regulowal zawory, to zobaczymy jak to wplynie. ogolnie nie chce inwestowac w silnik duzo pieniedzy, bo odkladam juz na m50. wiec chce zeby dojezdzil te pare miesiecy jescze
|
|