BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Ciekawostka

Bruner - 2004-11-05, 15:24
Temat postu: Ciekawostka
Dzisiaj zupelnie przypadkiem zauwazylem ciekawa rzecz. Samochod podniesiony, kola zwisaja sobie w powietrzu, wrzucony luz, a po uruchomieniu silnika tylne kola zaczynaja sie obracac. Powoli i mozna je zatrzymac bez problemu, wystarczy polozyc na nich reke i leciutko docisnac, ale sie kreca. :shock: . Ki diabel :?:
Adzik - 2004-11-05, 16:43

:D TO JEST NORMALNE NIEZALEZNIE OD NAPEDU PRZÓD CZY TYŁ
Bruner - 2004-11-05, 16:52

Ja nie twierdze ze to jest awaria, po prostu mnie to zainteresowalo i pytam dlaczego tak sie dzieje :D No bo logicznie rzecz biorac jak jest luz to nie powinien byc przenoszony naped na kola. Ale mechanikiem nie jestem wiec sie nie znam.
lokop e30 320i - 2004-11-05, 18:52

To jest mozliwe. Walek sprzeglowy wchodzi przeciez w klo zamachowe w silniku i nawet przy rozlonczonym sprzegle mozliwe ze na wskutek minimalnego tarcia silnik napedza kola. A moze sie myle?
loko - 2004-11-05, 18:57

mylisz sie. :-) jedyna stycznosc jest przez sprzeglo... ja sie domyslam ze skoro on podniosl samochod i ogladal kola krecoce sie na zapalonym silniku to znaczy ze go nie bylo w samochodzie i jak byl luz to sprzeglo bylo puszczone.. wtedy jest chyba taka mozliwosc... to przez skrzynie.. wydaje mi sie ze to nic zlego... olej w skrzyni i jego gestosc moze tak powodowac...
lokop e30 320i - 2004-11-05, 19:20

loko napisa/a:
mylisz sie. :-) jedyna stycznosc jest przez sprzeglo... ja sie domyslam ze skoro on podniosl samochod i ogladal kola krecoce sie na zapalonym silniku to znaczy ze go nie bylo w samochodzie i jak byl luz to sprzeglo bylo puszczone.. wtedy jest chyba taka mozliwosc... to przez skrzynie.. wydaje mi sie ze to nic zlego... olej w skrzyni i jego gestosc moze tak powodowac...
No o to mi chodzilo tylko z tym sprzeglem sie zamotalem :oops: :wink: