| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - [e30] Problem z budÄ… w kombi
paradoxx - 2007-09-19, 16:52 Temat postu: [e30] Problem z budą w kombi Witam, mam mały problem z budą e30 kombi a mianowicie:
- auto jak stoi na równym kawałku placu jest lekko pochylone na prawą stronę (pasażera)
- wymieniłem amorki przód i tył - dalej to samo
- zamieniłem sprężyny z lewej na prawą stronę - to samo
- żeby było śmieszniej to odległość od asfaltu do błotnika nad kołem taka sama z obu stron
- dodatkowo ściąga (raz mocniej a raz słabiej) na lewą stronę
dodam jeszcze że auto było (chyba) walnięte z prawej strony z przodu, bo od spodu widać jakieś spawy na podłużnicy. Całą budę przemierzyłem i wszędzie wymiary się zgadzają.
Nie bardzo wiem co mam z tym zrobić... Czy rozpórka w czymś pomoże?
Jeszcze słowo o zawieszeniu: nie mam ciętych ani wymienionych sprężyn na "sportowe" (standardowe 5,5 zwoja dość twarde), amortyzatory NK gazowo-olejowe (zadziwiająco twarde).
Jeśli ktoś ma pomysły co z tym zrobić bardzo proszę o podpowiedz...
mattim_bmw - 2007-09-19, 22:24
Miałem to samo przy mojej byłej coupe kiedys. Ale wiem ze była walona w lewy błotnik tył i ztej strony siedziała mocniej, sprezyny i amory tez zmienmiałem i nic, sprzedałem i do dzis nie wiem jaka przyczyna. pozdro
paradoxx - 2007-09-21, 20:45
czyżby nikt poza mattim_bmw z czymś takim się nie spotkał??
byłem dzis na zbieżności... przednie koła: lewe 2 a prawe 2,5 stopnia ponad normę pochylene górą do środka... ale powiedziano mi że taka odchyłka od normy nie będzie powodować aż takiego pochylenia całej budy...
i co teraz???????
Przemass - 2007-09-21, 21:03
smigaj tak, miałem tak u siebie w touringu
powymieniałem wszystko i dalej było tak samo
olałem temat
SmasherE30 - 2007-09-21, 22:40
generalnie zawsze prawy tył siedzi niżej, wyraźniej jest to widoczne w wersjach z akumulatorem z tamtej strony. Wszystko to dlatego aby po zajciu miejsca za kierownicą auto trzymało poziom
wrona - 2007-09-22, 00:04
potwierdzam moj tez jest delikatnie przechylony na prawa strone (w szczegolnosci widze to na myjni jak stoi na rowniutkiej podlodze)
ps sprzedaj go ubottowi on go wyprostuje jak do niego wsiadzie
jackx - 2007-09-22, 08:25
a mój stoi prosto, przynajmniej nie zauwazyłem takiej przypadłości
paradoxx - 2007-09-22, 09:40
| wrona napisa³/a: | | ps sprzedaj go ubottowi on go wyprostuje jak do niego wsiadzie |
haha dobre
sprzedawać raczej nie będę. wolę doinwestować mojego trumniaka...
P.S. może ktoś wie coś o seryjnych sprężynach przednich mających 5,5 zwoja?
Pytam się ponieważ mam drugi komplet z e30 320iT i mają 7,5 zwoja z niebieskimi paskami.
mattim_bmw - 2007-09-22, 18:30
| SmasherE30 napisa³/a: | generalnie zawsze prawy tyÅ‚ siedzi niżej, wyraźniej jest to widoczne w wersjach z akumulatorem z tamtej strony. Wszystko to dlatego aby po zajciu miejsca za kierownicÄ… auto trzymaÅ‚o poziom |
Mysle ze zbiornik paliwa tez ma na to wpływ
|
|