BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - E30 M40 Czujnik Na Przewodzie Wys Napiecia

Scigany - 2004-11-05, 23:46
Temat postu: E30 M40 Czujnik Na Przewodzie Wys Napiecia
Wiem , ze pare razy byla mowa o tym malym czujniku, ktory jest podpiety ( zalozony ) na jeden z przewodow, kazdy pisal, ze jest taki, jak go zalozyc, ale mnie interesuje za co on odpowiada, a pytam dlatego iz odkrylem , ze mam odlamany ten sztywny przewod od tego czujnika ktory jest na przewodzie, zreszta wszystko widac na zdjeciu. Jakby ktos wiedzial, za co jest odpowidzialny ten impulsator, to z gory dziekuje za odpowiedz

http://www.rzepaknet.us/~scigany/czujnik.jpg

sarna1 - 2004-11-05, 23:51

podobno zlicza impulsy, tudziez sprawdza czy przechodzi prad wywolujacy iskre, ale ja dlugi czas jezdzilem bez niego i auto zachowywalo sie tak samo jak z nim...
Go¶æ - 2004-11-06, 16:05

z tego co ja słyszałem choć moge sie mylić, jest to czujnik który oblicza na którym z cylindrów wypadnie praca, i według (nietylko) jego wskazań otwiera sie wtryskiwacz na dany cylinder, gdy jest on uszkodzony to wtryskiwacze otwierają sie parami jesli jest inaczej prosze mnie poprawić
Anonymous - 2004-11-12, 01:26

dokladnie!!jest to czunik rozpoznania fazy pracy silnika!!w nowszych modelach z wtryskiem sekwencyjnym zastapiony czujnikiem fazy!!
jezeli w aucie wyposazonym w wtrysk sekwencyjny ulegnie on uszkodzeniu system przechodzi w tryb wtrysku jednoczesnego tym samym redukujac moc i zwielszenie zuzycia paliwa!!

Scigany - 2004-11-13, 02:04

czy M40 ma wtrysk sekwencyjny ? tam chyba wtryskiwacze sie otwieraja i zamykaja, przynajmniej tak mi sie wydaje

[ Dodano: Nie Wrz 10, 2006 3:18 pm ]
a pamieta ktos na ktorym przewodzie ma byc ten czujnik ?? ? ktora swieca od lewej ?? ?

wymienilem przewody, nie zalozylem go i strasznie faluje teraz a nie pamietam na ktorym on ma byc zalozony