BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - nie działa obrotomierz po swapie silnika...

rafx666 - 2007-09-25, 22:31
Temat postu: nie działa obrotomierz po swapie silnika...
Witam,
Mam taki problem:
zmieniałem silnik z m20b27 na m20b20, wymieniłem równierz zegary - oczywiste... Ale nie działa mi obrotomierz, ekonomizer oraz paliwomierz pokazuje połowe baku, chodz nie ma tyle wahy... co może być tego przyczyną? Może jakiś czujnik nie jest podłączony? Ponoć w ecie czujnik od obrotomierza znajdował sie w skrzyni biegów...a jak jest w 2-litrwkach? Jeszcze w wiązce od komputera idą takie 3 kabelki, może to jest coś z tym związane, szukałem na forum ale teraz mam mętlik w głowie i nie moge tego to kupy pozbierac, może jest ktoś w stanie mi pomóc, dodam, że prędkościomierz działa prawidłowo, zegary są sprawne,
pozdrawiam

wrona - 2007-09-26, 00:08

te 3 kable sa zwiazane napewno. napisz pw do ubotta tez mial podobny problem i zostal rozwiazany

pozdrawiam wrona

rafx666 - 2007-09-26, 21:43

spróbuje sie z nim skontaktować, zobaczymy, może coś da sie zrobic
tomcat944 - 2007-09-26, 21:48

hej,
a cos sie stalo z ta Eta?? bo jesli byla zdrowa to wez z niej blok i jesli ma plaskie tloki to zakladaj czapke z 2,0...

rafx666 - 2007-09-26, 22:03

znudziła mnie troche, tłoki wypukłe miała, czapa była od 2,5 , blok juz poszedł do żyda, chce ktoś jakieś klamoty od niej?:)
tomcat944 - 2007-09-26, 22:05

hej,
albo z Toba cos nie tak albo ten silnik umarl...
eta, tzn supereta (jak miala wypukle tloki) z czapka od 2,5 to niezla wscieklizna a Ty chcesz to zamienic na m20b20??

Lord Lukasz - 2007-09-27, 10:07

W schowku masz 2 wtyczki idące od zegarów i łączysz je z tymi wtyczkami wychodzącymi przy kompie od wiązki, jak masz wąską lampe to masz stare wtyczki w schowku i nowe wtyczki przy wiązce i tu sie pojawia problem

Musisz rozizolować instalacje przy wtyczce do kompa, rozebrać wtyczke i znaleźc kabel od pinu 6 (piny są ponumerowane chyba) tenże kabel z pinu 6 u mnie miał kolor czarny i on odpowiada za sygnał do obrotomierza, podłączyłem go z którymś z tych kabli co są w schowku, nie pamiętam w tej chwili który ale próbuj pokolei aż sie włączy obrotomierz.

Ekonomizera jeszcze nie znalazłem, jak znajdziesz daj znać będe wdzięczny, jak by co dzwoń 600 853 689

rafx666 - 2007-09-27, 15:32

a jak bede łączył ten 6 pin z tymi kabelkami to komp sie nie schajczy??
Teraz chwilowo mam 2.0l, które tanio kupiłem, a niedługo planuje 2.5, eta jako tako sie kulała, tylko właśnie to była stara eta a tłoki były od super ety...

Lord Lukasz - 2007-09-27, 16:03

ja tak robiłem i nic sie nie stało i tak mam podłączone, te kable w schowku idą od zegarów więc w niech jest ekonomizer i obrotomierz, ja nie moge namierzyć sygnału dla ekonomizera
rafx666 - 2007-09-27, 19:37

oki, zobacze w sobote, jeszcze bede musiał powalczyć ze wskazniekiem poziomu paliwa, bo świeci sie rezerwa a pokazuje, że mam pół baku i odkryłem,że jak włącze oświetlenie to podświetla tylko tarcze od obrotu i temp, prędkościomierz i bak sie nie świeci...
kamil.k - 2009-03-29, 20:50

panowie u mnie tez po swapie nie am obrotka i ekonomizera.reszta działa.wtyczka 3 pinowa jest ale to jest wtyczka wychodzaca z szafy a nie z wiazki silnika.

pruc wiazke przy kompie zeby dac sygnal do tej 3 pinowej czy jeszcze cos innego sprawdzic :?: