BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Szpera - ogólnie przygotowanie, wymiana oleju

yoshi - 2007-10-01, 19:36
Temat postu: Szpera - ogólnie przygotowanie, wymiana oleju
Witam.
Mam szperunek i chciałem zapytać o takie rzeczy jak go przygotować do jazdy :?:
To jest mała głowa 1l oliwy już czeka. Teraz tak czy wymyć benzyną/ropą wnętrze po starej oliwie :?: Gdzie kupić uszczelkę na tylny dekiel (po za ASO), czy są jeszcze tam jakieś uszczelki warte wymiany :?:

Może to głupie pytania, ale nie serwisowałem wcześniej żadnego dyfra

esiue30 - 2007-10-02, 16:23

niczym nie myj dyfra ewentualnie zalej nowy olej pojeździj troche mozna to spuscic i zalać znowu nowym. pamietaj że do szpery idzi inny olej. warto wymienić zimeringi na półosiach.
uszczelki kupisz w każdym lepszym sklepie motoryzacyjnym ewentualnie na zamówienie

MAJSU - 2007-10-02, 17:47

esiue30 napisa³/a:
niczym nie myj dyfra ewentualnie zalej nowy olej pojeździj troche mozna to spuscic i zalać znowu nowym. pamietaj że do szpery idzi inny olej. warto wymienić zimeringi na półosiach.
uszczelki kupisz w każdym lepszym sklepie motoryzacyjnym ewentualnie na zamówienie

Chyba taniej wyjdzie kupić benzynę ekstrakcyjną za 4zł i wymyć w środku pędzlem albo szczotką niż bulić zaraz za nowy olej do szpery który w ASO kosztuje coś koło stówki o ile się ceny nie zmieniły...

Robsy-M-Technic - 2007-10-02, 18:00

yoshi napisa³/a:
Gdzie kupić uszczelkę na tylny dekiel

Była uszczelka pod tylnym deklem :| :?: Pozdr.

Adi - 2007-10-02, 20:08

Robsy-M-Technic napisa³/a:
yoshi napisa³/a:
Gdzie kupić uszczelkę na tylny dekiel

Była uszczelka pod tylnym deklem :| :?: Pozdr.

była

Pablo325i - 2007-10-02, 20:12

uszczelka pod deklem jest papierowa....
ciężko ją ułożyć równo pod dekiel bo jak kupiłem była powyginana, nie była na tekturce pod folią, warto więc mieć pomocną dłoń ;)

w ASO zapłaciłem 2.71zł a może myle z inną częścią, więc jakieś 3.54zł ;)

silikon temperaturowy nie będzie gorszy
pozdro

[ Dodano: 2007-10-02, 20:24 ]
ja do szpery wiskotycznej zalałem zwykły saf-x do dyfrów, w celu uratowania sie przed samobójstwem, do którego doprowadziła mnie niewiedza ludzi z branży motoryzacyjnej!!
nikt, a szczególnie ASO nie wiedziało jaki mam zalać olej!!!!
no i każdy mówił ze nie ma oleju do szpery wiskotycznej :x
nawet jak mówiłem w ASO: poproszę kurcze olej do tylnego mostu z mechanizmem różnicowym o lepkościowo zwiększonym tarciu wewnętrznym, tak jak było to w aucie produkowanym przez państwa, a mianowicie BMW 325iX e30 :wink:

oczywiście znalazłem na stronie mobila olej gearlube vs600 jak pamietam, na stronie castrola saf-x0. lecz po telefonach do tych firm i wizycie w inter-carsie dowiedziałem sie że nie można go kupić, jest więc bezcenny ;/

to tak na marginesie, pozdro (szpera działa znakomicie :) )