| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - kontrolka zegarka na zegarach o czym mowi ?
marvin-86 - 2007-10-05, 03:09 Temat postu: kontrolka zegarka na zegarach o czym mowi ? Mimo iż jestem za granica moje autko sprawilo problem a raczej dziwne zaklopotanie, a wiec zaczal sie wyswietlc znaczek zegarka gdzies na zegarach taka kontrolka zegarka, o czym ona informuje i jak mozna ja skasowac, ponoc juz brat byl u dobrego znajomego mechaniora ale kasacja bledow nie pomogla co to moze byc, nie swieci ona ponoc swiatlem jasnym tzn swieci yak delikatnie uzyskam jakies odpowiedzi ? pozdrawiam
mariusz szkocja - 2007-10-05, 04:43
siemka
znaczek zegarka oznacza ze nadszedl czas wymiany plynu hamulcowego.
okres miedzy wymianami wynosi co 2 lata , i z taka czestotliwoscia zagar sie pokazuje na cyferblacie .
malo ktory pan Wiesio ( polski mechanik z kluczami od malucha 8,10.13.17.19 plus mlotek byle duzy )wie ze to kontrolka od plynu hamulcowego
jak kasowac ? tak samo jak serwis olejowy lyle ze przytrzymac dluzej 12 sek.
pzdr
SOER - 2007-10-05, 08:35
Było marivin setki razy poszukaj pod inspekcja, kasuje się tak samo ... oprócz płynu hamulcowego o którym już napisał mariusz to jeszcze płyn chłodniczy.
mariusz szkocja - 2007-10-05, 14:46
| SOER napisa³/a: | | oprócz pÅ‚ynu hamulcowego o którym już napisaÅ‚ mariusz to jeszcze pÅ‚yn chÅ‚odniczy. |
chyba cos pomyliles kolego jaki plyn chlodniczy
Z0RKI - 2007-10-05, 17:26
Przeciez to Oil inspection czyli zadne plyny. Chodzi tu o olej w silniku koledzy. Wymien olej a nie jakies plyny. Plynu chlodniczego praktycznie nie trzeba zmieniac bo nie traci swoich wlasciwosci, jedynie uzupelniac. Plyn od wspomagania nalezy wymienic jak bedzie mial wyrazny metny odcien brazowy lub czarny.
Artur C. - 2007-10-05, 17:57
W E30 jest :
Oilserwis - wiadomo wymiana oleju w silniku i wszystkie z tym zwiÄ…zane sprawy,
Inspection - jest to wyszczególnione w in strukcji przejżenie elementów silnika i nadwozia,
Oraz z symbolem zegarka - Jahreskontrolle - przegląd roczny (niemam pod ręką rozpiski dokładnej co i kiedy ale jak znajdę to wkleję choć będzie po niemiecku )
A co do plynow to hamulcowy zmieniamy co dwa lata i co dwa lata zmienia się płyn układu chlodzenia .
mariusz szkocja - 2007-10-05, 18:36
siema
wszystkie przeglady i wymiany przeprowadza sie w sposob systematycznyw tej kolejnosci
1 przeglad to serwis olejowy
2 przeglad to inspekcja 1 - serwis olejowy i dodatkowe czynnosci serwisowe wymiana filtra powietrza i swiec
3 przeglad - serwis olejowy
4 przeglad to inspekcja 2 - serwis olejowy filtr powietrza i swiece zaplonowe
5 przeglad to serwis olejowy
6 itd w kolejnosci jak wyzej
wszystkie informacje z programu tis dla modelu 320 i z 1988 r
plyn hamulcowy co 2 lata znak zegarka na desce
plyn chlodniczy ( fabrycznie co 2 lata) zwrociwszy uwage na lepsza technologie wytwarzania co 4 lata -
dyrektywa bmw z 1994 r od modelu e30 po faceliftingu ( szeroka lampa)
. | Cytat: | Oraz z symbolem zegarka - Jahreskontrolle - przegląd roczny (niemam pod ręką rozpiski dokładnej co i kiedy ale jak znajdę to wkleję choć będzie po niemiecku )
|
artur jak wylumaczysz to ze zapala sie co 2 lata a nie co rok jak w nazwie ?
mialem e30 to wiem
Artur C. - 2007-10-05, 19:18
Kurcze - wytłumaczyć- skoro zapala sie co dwa lata to jest tak jak piszesz.
Poprostu cytowałem z tłumaczen które posiadam.
marvin-86 - 2007-10-05, 19:29
dobra brat podjedzie do mechnika i skasuje to moze sie uda, a jest mozliwosc ze jak nie skasuje tej kontrolki od zegarka auto mi sie zatrzyma po srodku drogi ?
Artur C. - 2007-10-05, 20:32
Nic takiego siÄ™ nie stanie.
marvin-86 - 2007-10-05, 22:33
Dziękuje wszystkim ktorzy odpowiedzili na moje wezwanie o pomoc jeszcze raz dzieki chlopaki macie browarek
|
|