| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - [e36] padly mi elektryczne szyby centralny zamek i dach
Michal - 2007-10-06, 22:48 Temat postu: [e36] padly mi elektryczne szyby centralny zamek i dach witam jak w temacie
pewnego pieknego ranka jechalem sobie szybki uchylone
dach otwarty
dojezdzam do celu chce zamknac i nic nie dziala
szyb nie da sie zamknac dachu nie da sie domknac
wkoncu sfrustrowany wychodze i okazuje sie ze i centralny nie dziala
otwarlem skrzynke z bezpiecznikami i okazuje sie ze jest wypalony jeden z bezpiecznikow
wiec zmieniam bezpiecznik ledwo go wpinam a on od razu sie przepala
i tak za kazdym razem
nawet 30 amperowe bezpieczniki wypalaja sie jakby nie wiem
nie znam sie na elektryce samochodowej
czy ktos mial podobny problem lub wie gdzie szukac przyczyny
tematem jest bmw e36 coupe 93 rok 325i
kafarek - 2007-10-07, 00:15
przekaźnik spięty
kemot324 - 2007-10-07, 01:07
Możliwe że masz zwarcie przewodów w gumowej przelotce z nadwozia do tylnej klapy. Tam często przewody lubią sie przełamywać i możliwe że te od centralnego robią zwarcie.
Michal - 2007-10-07, 06:55
hmm
no dobrze zaraz zaczynam grzebac cosik
a skad pomysl ze przekaznik
tak apropo rozumie ze to wszystko jest ze soba do kupy
centralny elektryczne i dach sa pod jednym przekaznikiem
kafarek - 2007-10-07, 12:55
tak jak mówisz - bynajmniej E30/34/32 tak mają
Michal - 2007-10-07, 13:15
przekaznik wydaje sie ok
a czy przekaznik moze byc powodem wybijania bezpiecznikow
kemot324 - 2007-10-07, 15:18
Centralny nie jest na przekaźniku, do tego jakby sie taki zawiesił czy spiął to urządzenia podpięte pod niego działałyby cały czas, albo by nie działały, na pewno nie przepalałby się z tego powodu bezpiecznik.
Michal - 2007-10-18, 10:46
nie wiem juz co to moze byc
na skrzynce bezpiecznikow przy zentralverlierung sa bezpieczniki 7,14 i 35 chyba
bezpiecznik z dachu to numer 1 a bezpiecznik 7 jest ciagle wypalony i na nim jest zwarcie
teraz po wyjeciu bezpiecznika 14 ktory jest z domykania szyby po zamknieciu drzwi zaczyna dzialac dach ale po wpieciu spowrotem bezpiecznika 14 dach juz nie dziala
dodam ze rozpialem caly centralny zamek z klapy tylnej z klapki wlewu paliwa drzwi cale odpialem przy zawiasach i zwarcie nadal jest nawet wypialem modul ktory znajduje sie przy nogach pasazera i wciaz to samo
prosze o jakiekolwiek rady bo juz wysiadam psychicznie przy tym aucie
Belisama - 2007-10-18, 13:34
moze nalezy zerknac po kolorach kabli
jesli przepala ci sie jakis bezpiecznik to po otwarciu skrzynki bezpiecznikow (co wcale nie jest takie proste bo najczesciej nie mozna sprawnie odkrecic 2 srob przy grodzi silnika)
od spodu dolaczony jest do niego przewod o nie powtarzalnej barwie,prawdopodobnie biegnie on do kabiny do sterownika komfortu (czarnego pudełka z np piecioma wtyczkami) jesli momo odpiecia wtyczki przewod nadal ma zwarcie oznaczo to ze jest uszkodzony
jesli w samochodzie masz lub miales instalacje alarmowa wadliwe jej podlaczenie moze tez byc przyczyna twojej usterki
czesto dzieje sie wtedy gdy jakis "specjalista" w sposob nie fachowy podlaczy do alarmu domykanie szyb lub centralny zamek
BTW na technicznym w niezbedniku znajdziesz schematy elektryczne e36
pozdrawiam
Bambus 3.. - 2007-10-18, 21:47
Witam!
Ja tak miałem kiedyś w swojej e32, a kumpel ostatnio w e34. Powód był prosty, w tych 2 modelach pod tylnym siedzeniem po stronie kierowcy jest schowana cała elektryka od sterowania centralnym, szybami, itp. Znajdują się tam dwa pudełka z układami scalonymi wyglądające jak dosłownie jak kasety wideo, jedna z nich mi poleciała(przepalone ścieżki, zapach spalenizny),nikt tego nie naprawiał więc wymieniłem ją i było po kłopocie. Teraz używka w granicach 50-100zł.
Musisz więc u siebie szukać jakiegoś sterownika o podobnym działaniu, może to on jest przyczyna awarii.
Pozdrawiam
Michal - 2007-10-19, 06:19
modul do sterowania tym wszystkim w e36 jest nad nogami pasazera i po wypieciu tego czegos problem jest ten sam
jestem mozliwe ze zaraz pod puszka bezpiecznikow jest cos takiego
ale nie mam juz sily do tego auta poszlo na serwis
nie wiem czy kazdy ma takie problemy ale jest to 3cie bmw w moim zyciu i w kazdym sie ciagle cos sypalo
ciagle trzeba bylo wkladac pieniadze
zaczyna mnie odrazac marka BMW
Bambus 3.. - 2007-10-19, 18:01
Takie problemy się zdarzają, nie ma co się załamywać...
Jakbyś jeździł inną marką to skąd wiesz, że miałbyś ich mniej...
Shreku - 2008-03-07, 19:48
sorki za odgrzewanie kotleta, ale...
mam podobny problem... coś się narobiło z szybami, wciskam przycisk, słychać cyknięcie jakby w silniczku ale nic się nie rusza
ma ktoś jakieś pomysły co się mogło stać?
dodam że chodziły glancuś, ostatnio aku mi padł i włożyłem nowy...
Rafał - 2008-03-09, 22:17
| Shreku napisa³/a: | | mam podobny problem... |
w jakim modelu koleÅ› ??
generalnie jak cyka to jest sterowanie ale to dotyczy wszystkich modeli powyzej e30
sprawdz bezpieczniki
wtyczki
zasilanie silników w drzawiach
Shreku - 2008-03-10, 00:08
e36 Gościu......
casus maximus - 2008-03-10, 06:52
Może nie E36, ale problem wydaje się podobny.
http://forum.beemka-klub....centralny+zamek
Belisama - 2008-03-10, 13:32
z którego masz roku auto
jesli masz e36 95>
to zamkiem szybami (w niekt wersjach badz rocznikach tez dachem) i oswietleniem steruje takie pudelko
zwane tez modulem komfortu
http://moto.allegro.pl/it...35_8353095.html
przyczyn jak zwykle moze byc 100
znow sie nie przelogowalem Rafał
Shreku - 2008-03-10, 14:22
właśnie wiem że przyczyn może być multum...
auto rok 94
Gepard - 2008-03-10, 23:37
he he e36 Compact nie dziala alarm plus centralny 98 rok generalnie Aso sie poddalo
Shreku - 2008-03-13, 23:08
| Belisama napisa³/a: | z którego masz roku auto
jesli masz e36 95>
to zamkiem szybami (w niekt wersjach badz rocznikach tez dachem) i oswietleniem steruje takie pudelko
zwane tez modulem komfortu
http://moto.allegro.pl/it...35_8353095.html
przyczyn jak zwykle moze byc 100
znow sie nie przelogowalem Rafał |
to nie ten sterownik... odłączyłem inny i nie cykało czyli doszedłem ktory za to odpowiada...
zauważyłem dziwną rzecz, mianowicie po kilkukrotnym wciśnięciu przycisku silniczek sie nagrzewa...
czyli moduł chyba jest ok i przyczyna leży w samym mechaniźmie...
yyyy. dobrze myślę
kiloff - 2008-03-14, 07:05
a podobno shreku sprzedales samochod ..
a tak poza tym to zacina ci sie silniczek, rozbierz drzwi, sciagnij obudowe z silniczka (taka metalowa), wysyp syf z magnezu co masz w srodku i powinno chodzic .. przynajmniej na jakis czas .. mialem to samo .. ale tak cos pokombinowalem ze odsuwa mi sie normalnie, ale dosuwac musze tym przyckiem w zaczepie drzwi .. chyba musze to naprawic ..
Shreku - 2008-03-14, 07:48
kiloff, ale już mam
rozbierałem wszystko, syfu nie ma...
dziwi mnie tylko to że z obu stron tak jest
miroll - 2008-03-15, 19:32
| kiloff napisa³/a: | a podobno shreku sprzedales samochod ..
a tak poza tym to zacina ci sie silniczek, rozbierz drzwi, sciagnij obudowe z silniczka (taka metalowa), wysyp syf z magnezu co masz w srodku i powinno chodzic .. przynajmniej na jakis czas .. mialem to samo .. ale tak cos pokombinowalem ze odsuwa mi sie normalnie, ale dosuwac musze tym przyckiem w zaczepie drzwi .. chyba musze to naprawic .. |
Owin sobie zawias (ten co jest w drzwiach) dwa razy tasma klejaca - drziw dalej dojda i beda sie domykac automagicznie
Shreku - 2008-03-15, 20:39
a więc dzisiaj wyciągnąłem moduł...
tak wyglÄ…da ta czarna skrzynka
oczywiście otworzyłem pudełeczko zeby zobaczyć co jest w środku
po wyciągnięciu płytki drukowanej
to coś jest sprawca moich problemów?
|
|