| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - JAK POZNAĆ KTÓRY SAMOREGULATOR SIE ZAWIESZA??
bajbus-ek - 2007-10-12, 22:50 Temat postu: JAK POZNAĆ KTÓRY SAMOREGULATOR SIE ZAWIESZA?? Mam problem z silnikiem m50b25 vanos. Na 99% po lekkim lataniu bokiem lub bawieniem sie na placyku stuka mi samoregulator. Jak wiadomo jest ich 24. Czy jest jakis sposób poznania który to moze byc Nowy jeden kosztuje 80zł wiec wymiana wszystkich przewyższa koszt kupienia drugiego silnika HELP!!!
kafarek - 2007-10-12, 23:58
W tym silniku, po rozgrzaniu katowaniem zawsze czapka będzie cykać Olej robi się rzadszy i stąd ten problem. Założę się, ze po ostudzeniu i "normalnej jeździe" wszystko wraca do normy Może się mylę, ale sądzę że ten typ chyba tak ma
Więc noga z gazu i będzie si
PS. I nie pisz boldem, bo bez tego Twój post też jest czytelny i dobrze widoczny.
Pozdrawiam
Kafar
Pawel735 - 2007-10-13, 01:21
Czy u Ciebie juz przysypało śniegiem ? Bo patrze się na Twój avatar i nie wiem czy to tegoroczny czy nie
bajbus-ek - 2007-10-13, 13:57
To nie jest normalne dla tych silników bo to tak cyka dość głośno tylko po ostrej jeżdzie. Czy jest jakiś sposób na poznanie który to może sie zawieszac??
Gasper - 2007-10-13, 14:12
W jakimś magazynie motoryzacyjnym opisano jak zdiagnozować który popychacz cyka. Wg. autora tekstu należałoby rozgrzać silnik tak żeby popychacz stukał, zdjąć potem dekiel zaworów i pokręcić wałem. Felerny popychacz będzie wtedy łatwo odnaleźć po dźwięku bo nadal będzie stukał.
Ja jednak nie wiem co mam o tym myśleć. Odradzano mi już ściąganie dekla zaworów na gorącym silniku. Ponoć można uszkodzić gwinty śrub. Kolega twierdził, że jeśli ściągać pokrywę zaworów to tylko na zimnym silniku
bajbus-ek - 2007-10-13, 21:42
No i co tu robic?? Nie moge sobie spokojnie smigac bo zaraz jak troszke dostanie po garach zaczyna to stukać wtedy normalnie az odechciewa sie jezdzic. Ma ktoś jakis pomysł co z tym zrobic??
Piotr_1 - 2007-10-13, 21:48
Za kilka lat większość osób będzie miało podobne pytanie, kiedy to silniki m50 osiągną wiek dzisiejszych m20. Zmiana wszystkich popychaczy?
sarna1 - 2007-10-13, 22:53
to chyba jedyne rozwiazanie - ewentualnie mmozna sprobowac z oleje ktory utrzyma swoje wlasciwosci przy wyzszych temperaturach - Lysy M3 - slupski drifter zawsze przed katowaniem m50 dolewal oleju nad maxa i jemu nie cykalo.
esiue30 - 2007-10-14, 02:04
jedynie wymiana wszystkich regulacji
PiterE34 - 2007-10-14, 09:07
Potrzebujesz lekarski stetoskop. Jak ci na uruchomionym silniku będzie stukał samoregulator, obsłuchaj po pokrywie zaworów w którym miejscu najbardziej to słychać. Wtedy wymień samoregulatory w okolicy gdzie dżwięk był najgłośniejszy. Ograniczysz w ten sposób wymiane do kilku sztuk. Aha uważaj na uszy Pozdro
bmwm - 2007-10-14, 15:47
hej bajbus-ek
odpowiedzialem ci na pw
tak tylko sprawdzisz jak opisalem i bedzie gut
niektorzy ci odp wogole nie na temat lub bardziej humorystycznie jako dobra zabawa
pozdro
Gasper - 2007-10-14, 15:50
| bmwm napisa³/a: | hej bajbus-ek
odpowiedzialem ci na pw
tak tylko sprawdzisz jak opisalem i bedzie gut
niektorzy ci odp wogole nie na temat lub bardziej humorystycznie jako dobra zabawa
pozdro |
W takim razie wyślij również i mnie na PW swój sposób jeśli wstydzisz się to zrobić na forum publicznym
bmwm - 2007-10-14, 15:56
nie wstydze sie
nikt koledze nie odp na temat
Vindevil - 2007-10-16, 10:15
Po prostu pociskaj autem tak aby właśnie cykał, najlepiej pod domkiem. Odstaw go - cykającego. Jak trochę ostygnie , nie odpalając auta ściągnij dekiel od zaworów i szczelinomierzem sprawdzaj który ma luz. Oczywiście przekręcaj ręcznie wałkiem tak aby pomiar szczeliny regulatora był kiedy krzywki są do góry. Powinno wykazać który nie dolega do wałka.
|
|