| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - Nielegalne ksenony
Mlody - 2007-10-14, 12:57 Temat postu: Nielegalne ksenony No i co o tym myslicie
http://motoryzacja.interi...-ksenony,992810
Gasper - 2007-10-14, 13:15
Od dawna już o tym pisałem i myslę, że jest to kwestia czasu zanim policja nie zacznie się czepiać każdego auta z takimi dokładanymi ksenonami. Będzie łatwy kąsek dla drogówki
Podejrzewam, że sprawa miałaby się inaczej, ale firma Hella ma jak widać dobrych lobbystów. Tego typy teksty (prawie identyczne jak ten z linku) pojawiały się w Niemczech ładnych parę lat temu. Były pisane oczywiście przez firmę Hella a powoływały sie na przepisy kodeksu drogowego. No i oczywiście nie brakowało wzmianek o jedynych właściwych dodatkowych, legalnych lampach za tysiące złotych.
Sądzę, że sytuacja mogłaby wyglądać inaczej. Tzn. dokładanie xenonów w firmach, które są odpowiednio przygotowane i moga dawać atesty... Powstałyby nowe zakłady i każdy by był zadowolony. Przepisy by mogły na to pozwalać, oczywiście jeśli przerobione lampy spełniałyby określone wymogi. Ale jak widać postanowiono od razu ukrócić cały proceder i "każdy dokładany xenon poza oryginalnymy lub oczywiście zestawami Hella (za tysiące pln) jest zły" Nie ważne czy masz spryskiwacze i układ samopoziomujący - i tak jesli maż żarnik xenonowy to tracisz automatycznie homologację na lampy. Między innymi z tego powodu pozbyłem się swoich lamp, bo na mnie coraz częściej zwracali uwagę niemieccy policjanci. Nie miałem zamiaru z nimi gadać, więc zmieniłem lampy na zwykłe...
Kujon - 2007-10-14, 14:41
niestety ale mają racje, wielu znajomych powkłądało do swoich aut gotowe zestawy "xenonów" do róznych marek , nie tylko BMW , efekt jest taki , że jak jade z nimi w nocy w aucie to jest bajka, ale jak sie mijamy w nocy na ulicy to z już z daleka myśle sobie "co to za h... jedzie na tych kseonah "
alexil - 2007-10-14, 15:13
Nie mam pojęcia dlaczego inni tak oślepiają....Osobiście mam u siebie zestaw ksenonów i jeszcze nikt nigdy nie mrugnął mi długimi ani nie powiedział przez CB, że go oślepiam (a kilka razy specjalnie pytałem tych co jadą z przeciwka). Raz nawet usłyszałem tekst typu :" czy ty w ogóle coś widzisz z tymi światłami?". Wychodzi na to, że absolutnie nikogo nie oślepiam, a sam widzę bardzo dobrze-bez porównania ze zwykłymi światłami.
Pozdrawiam
Gasper - 2007-10-14, 15:28
Inni oślepiają bo montują xenonowe żarniki do zwykłych kloszy lamp - bez soczewek. Jak ktoś ma xenon z dedykowaną soczewką + czyste klosze lamp, to nie oślepia. Linia światłocienia jest idealna. Ale zobaczycie - jeden za wszystkich, wszyscy za jednego - policja dobierze się w końcu do tyłka wszystkim
patryk w-wa - 2007-10-14, 15:36
No wlasnie ja tez jezdze na xenonach i moje lampy nie oslepiaja mam oczywiscie soczewki nie rozumiem tylko czemu maja zabrac mi dowod skoro lepsza widocznosc to w koncu wieksze bezpieczenstwo. Jezdze tak juz kilka lat i jeszcze zaden policjant nie zwrocil mi nigdy uwagi wiec mysle ze nie ma sie czego bac oczywiscie jak ktos bedzie swiecil im xenonami prosto w oczy to pewnie zareaguja i dowodzik poleci.
slawo - 2007-10-14, 18:58
taa o niby ciekawa sprawa ze samooziomowanie wystpowalo od razu jak wprowadzili xenony
byly tylko spryskiwacze lamp, samoregulatory weszly duuuuzo pozniej
henry - 2007-10-14, 19:09 Temat postu: xenon .Fakt , warunkiem koniecznym jest prawidłowe ustawienie reflektorów.........Ostatnio mnie zatrzymano (niestety za prędkość) i nic nie zainteresowało Pana Policjanta w związku z oświetleniem.........Prawdę mówiąc lysy 174 przy powrocie z Borska przeklinał mnie na wszystkie możliwe sposoby ( a jechałem za nim ) lecz jeszce nie zdarzyło sie by mi ktoś sygnalizował "długimi" ,ze go oślepiam...........
Za kilka lat gdy większość aut na rynku będzie miało ksenonowe oświetlenie , to problem sam zniknie...........Pamietam gdy w 1980 roku załozylem dodatkowe światło "STOP". Zaraz sie jakis milicjant do tego "przyczepił". Dzis trzecie swiatło "stop" jest prawie obowiązkowe( piszę "prawie" gdyz muszą je miec nowo wyprodukowane samochody).......................No cóż , postęp mamy w każdej dziedzinie życia. Podobnie będzie i z ksenonami , o ile nie wymysli sie cos nowego w tej materii , czyli np. oswietlenie diodami LED..........PDR - henry
High-Tech - 2007-10-14, 19:59
Jak będę miał wolne 450 zeta to zakładam xenonki.
Wg mnie akurat soczewki bmw idealnie się nadają do tego źródła światła.
Kolor wybiorę najbardziej neutralny, bo nie podoba mi sie niebieskie disco.
pozdro
Tors - 2007-10-14, 20:07
Ja juz mam xenony! Raczej sie nie obawiam czestych kontroli policyjnych pod tym kontem! bardzo malo jezdze bo nie mam kiedy a wyglad jaki daja xenony rekompensuje ewentualne straty dowodu! (potem nie robi sie glownego przegladu tylko wyznaczonego elementu auta i kosztuje to ok 30zl o ile dobrze pamietam!) Z reszta ja i tak nie jestem w stanie legalnie przejsc przegladu poniewaz gdy proboje wjechac na kanal konczy sie to zawieszeniem auta przy pierwszych pokonanych centymetrach hehehe
alexil - 2007-10-14, 22:59
Z tym zabieraniem dowodu i przeglądem też różnie bywa. Mi diagnosta na przeglądzie powiedział, że światła świecą mi bardzo ładnie i, (co ważniejsze) poprawnie więc nie mam sie czego obawiać, bo glównym powodem kontroli i zatrzymań dowodu są światła niebezpieczne dla innych, a nie w nieco innym kolorze.
Pozdrawiam
brain69 - usunięty - 2007-10-16, 01:12
ja miałem pewien czas xenony 8000K i świeciły super i nikogo nie oślepiałem, miałem dobrze wyregulowane lampki, spryskiwacze do tego i kontroli policyjnych nie miałem wogóle, przy najbliższej okazji zakładam trixenon
G-R-Z-E-Ś - 2007-10-17, 18:37
Ja tez mam xenony i zaraz po założeniu pojechałem na stecje diagnostyczna ( oczywiście do znajomych ) zeby dobrze ustawic światła i jak dotąd dobrze wszystko widze i nikogo nie oslepiam a soczewki idealnie pasuja do przeróbek na xenon
|
|