| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - problem z odpalaniem
Sonny - 2007-10-14, 13:52 Temat postu: problem z odpalaniem pojawil sie u mnie ostatnio problem z odpalaniem zimnego silnika. Wyglada to tak , ze krece rozrusznikiem,zalapie na chwile i gasnie i tak kilka razy. Jak juz zapali to pojawia sie niebieski dymek i czuc w nim benzyne. Jezeli krece i zalapie po czym go przegazuje to przerywa i nierowno pracuje. Po okolo 20 sek. sie uspokaja. Na cieplym jest ok. Jkaies rady , co sprawdzic? W tygodniu mam podjechac do elektryka.
Pablo325i - 2007-10-14, 19:52
moze, chociaz nie jestem pewien.
Sprawdz czujnik z termostacie z niebieskÄ… wtyczkÄ…, on na zimnym silniku daje sygnal by dodac wiecej paliwa.
nie powinien nic zmieniac przy samym odpalaniu (moze byc za slaba, czyli padająca pompa paliwa w Twoim przypadku), ale może tez byc walnięty.
mi jak padł to bardzo nierowno chodzil na zimno i gasł badz byl bliski zgasniecia.
wkrecilem nowy i git
[ Dodano: 2007-10-14, 19:54 ]
oczywiście spawdz- 1świeczki 2kopułka i palec 3 kabelki...
porsche - 2007-10-14, 21:14
Dokładnie, objawy jak by walniety był czujnik temperatury.
Sonny - 2007-10-14, 21:49
to samo pomyslalem, ale po odpieciu czujnika jest to samo, jeszcze jutro raz sprawdze z rana, a jak nie to eletryk. Podpiecie kompa cos wykaze?
porsche - 2007-10-14, 21:55
zmierz opór tego czujnika na zimnym...następnie spróbój odpalić nagrzać trochę i wtedy zmierz opór...jak bez zmian to czujnik do wymiany i problem rozwiązany. Jak sie myle co do tego czujnika niech ktos poprawi, ale chyba tak sie go sprawdza. Nie moge znaleść tego tematu bo bylo to już wałkowane i były podane dokładne wartości jakie powinien mieć.
ubott - 2007-10-14, 23:02
| Sonny napisa³/a: | | pojawil sie u mnie ostatnio problem z odpalaniem zimnego silnika. Wyglada to tak , ze krece rozrusznikiem,zalapie na chwile i gasnie i tak kilka razy. Jak juz zapali to pojawia sie niebieski dymek i czuc w nim benzyne. Jezeli krece i zalapie po czym go przegazuje to przerywa i nierowno pracuje. Po okolo 20 sek. sie uspokaja. Na cieplym jest ok. Jkaies rady , co sprawdzic? W tygodniu mam podjechac do elektryka. |
na 90% kable WN podmień od kogoś kto ma dobre i sprawdź czy będzie lepiej
pozdro
Pablo325i - 2007-10-15, 18:35
| Sonny napisa³/a: | | to samo pomyslalem, ale po odpieciu czujnika jest to samo, jeszcze jutro raz sprawdze z rana, a jak nie to eletryk. Podpiecie kompa cos wykaze? |
no więc: jak czujnik jest walnięty, to po odlaczeniu go jest to samo, bo wczesniej nie dzialal wiec mozna powiedziec ze byl odlaczony
wkręć od kogos sprawny wtedy dopiero bedziesz pewien ze to nie on
No i kable!!
MarioIS - 2007-10-18, 22:47
Ja też przerabiałem ten temat, komputer czujniki, kable świece zawory i nic dalej to samo, problem pojawiał się jak robiło się zimno.
U mnie był padnięty krokowiec, wymienilem i wszystko działa, pali przy zimnych porankach bez problemu. A wcześniej niby zapalał i zaraz gasł i tak kilka albo kilkanaście razy, dopiero zalapał obroty 4 tyś parę sekund nierównej pracy i już wszystko grało.
Podmień dobry krokowiec i będzie git.
Pozdrawiam.
Sonny - 2007-10-19, 00:18
dzieki chlopaki za rady ,na razie zmenilem swiece i zobacze rano jak bedzie , a jak to nic nie da to mam juz czujnik na podmianke i kolege z dobrym krokowym.
|
|