| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Dziwny pedła hamulca...
maruda - 2007-10-19, 18:05 Temat postu: Dziwny pedła hamulca... Witam..
Po wymianie calego plynu w ukladzie hamulcowym oraz po zamontowaniu nowych klocków i tarcz.. pedał hamulca nie jest taki jak powinien... tzn.. wraca dosc wolno do swojego polozenia... hamulce rowniez gorzej hamuja niz poprzednio... uklad odpowietrzałem 2 razy... i nic.. pedal wchodzi dosc gleboko i tak slabo hamulce reaguja ze nie daraady zblokowac kol nawet przy bardzo malej predkosci...
co moze byc tego przyczyna??
myslalem nad tym, ze pompa przez 20 lat pracowała na okreslonym skoku.. a teraz gdy przyszlo zmieniac plyn i odpowietrzac... pracowała praktycznie po całej dlugosci to moglo jej cos sie stac...
niewiem czy moja koncepcja jest dobra...
jak myslicie... co mogla sie stac... moze hamulce sie ułoza... moze podczas odpowietrzania pompa pobrała powietrze i trzeba calyuklad znow odpowietrzac i zalewac nowym plynem...
uklad bez abs-u
Teodor - 2007-10-20, 11:17
objawy dokładnie takie jak na zapowietrzonym hamulcu....spróbuj porządnie go odpowietrzyć...czyli w dwie osoby i wielokrotnie popuszczaj płynu...tak żeby przelac cały układ dokładnie..powinno pomóc...ewentualnie gdzieś możesz mieć nieszczelność...sparciały kabel albo cuć i bierze powietrze
Rupert_r - 2007-10-20, 11:44
Mnie tez to wyglada na powietrze w ukl. ham. wiec odpowietrz jeszcze raz w dobrej kolejnosci czyli tyl prawa, tyl lewa, przod prawa, przod lewa kazde kolo po 3 razy i caly ciag ze 2-3 razy
bajbus-ek - 2007-10-20, 12:04
Ja bym kolego na twoim miejscu zmienił samochod bo ten twój wrak to niezły złom Oczywiście to był joke. Mało masz osób do pomocy zeby wykonać taką operacje?
maruda - 2007-10-20, 12:32
w moim drugim samochodzie gdy uklad jest zapowietrzo0ny to poprostu pedal wchodzi gleboko i słabo hamuje...nie wiedzialem ze w bmw jeszcze do tego pedał strasznie wolno powraca...
mam nadzieje ze to tylko zapowietrzenie.... dzisiaj znow odpowietrzam....
Faktycznie.. układ był jeszcze zapowietrzony i to sporo... za pare dni powtorka i bedzie profi...
Dzieki za rady..
pozdr.
Teodor - 2007-10-26, 23:05
to jak głeboko wchodzi pedał hamulca zwykle zależy przedewszystkim od ilości płynu w układzie a nieznacznie tez od stopnia zuzycia klocków.
Natomiast mułowate chodzenie hamulca...tzn powolne wracanie...słaba praca to książkowy przykład zapowietrzenia hampli...wszędzie objawia sie tak samo...bez względu czy to rower czy auto:D
MATI - 2009-01-24, 01:15
witam,odswiezre troche temat bo mam podobny problem tyle ze mam ABS.Otóż pedał mi głeboko wchodzi,powraca dosc szybko ale auto prawie nie hamuje.Nie wiem czy robie dobrze ale odpowietrzam na odpalonym silniku i z otwartym zbiorniczkiem płynu,w miare ubywania od razu dolewam płyn.Zrobiłem juz jedną taką operacje ale po paru hamowaniach niby na poczatku wszystko bylo git to pozniej zapalila mi sie kontrolka od płynu.Płyn dolałem ale znowu jakosc hamowania spadła do jakosci przed odpowietrzaniem.Tak jak czytałem ten temat to chyba pomyliłem kolejnosc odpowietrzania kół czyli robiłem prawe tyl,prawe przod,lewe tyl,lewe przód i kazde kolo odpowietrzylem tylko raz (raz odkrecalem odpowietrznik,polecial plyn,zakrecalem i zakladalem koło).Jutro odpowietrze według przepisu Rupert_r, i dam znac jak poszlo tyle ze nie wiem jak z ABS czy robie dobrze.Prosiłbym o info.
MARAS - 2009-01-24, 15:43
| MATI napisa/a: | | witam,odswiezre troche temat bo mam podobny problem tyle ze mam ABS.Otóż pedał mi głeboko wchodzi,powraca dosc szybko ale auto prawie nie hamuje.Nie wiem czy robie dobrze ale odpowietrzam na odpalonym silniku i z otwartym zbiorniczkiem płynu,w miare ubywania od razu dolewam płyn.Zrobiłem juz jedną taką operacje ale po paru hamowaniach niby na poczatku wszystko bylo git to pozniej zapalila mi sie kontrolka od płynu.Płyn dolałem ale znowu jakosc hamowania spadła do jakosci przed odpowietrzaniem.Tak jak czytałem ten temat to chyba pomyliłem kolejnosc odpowietrzania kół czyli robiłem prawe tyl,prawe przod,lewe tyl,lewe przód i kazde kolo odpowietrzylem tylko raz (raz odkrecalem odpowietrznik,polecial plyn,zakrecalem i zakladalem koło).Jutro odpowietrze według przepisu Rupert_r, i dam znac jak poszlo tyle ze nie wiem jak z ABS czy robie dobrze.Prosiłbym o info. |
Przeczytałem i stwierdzam, że kompletnie nie masz pojęcia o tym co robisz...
do odpowietrzania potrzebne
1) dwie osoby jeżeli nie masz pompki podciśnieniowej do odpowietrzania i 0,250L do 1L jak zmieniasz cały płyn w układzie i odpowiuetrzasz
2) wężyk-rurka przezroczysta miekka i ją zakładasz na odpowietrznik a pod drugi koniec szklane naczynie np. 0,5 L słoik będziesz widział w rurce bańki- pęcherzyki powietrza a w słoiczku czy leci jeszcze stary płyn czy juz świerzy nowy pozatym w słoiku będziesz widział jak będize 1/4 (125ml) słoika to będziesz wiedział że trzeba płynu do zbiorniczka dolać. TYLKO NIE WLEJ TEGO, KTÓRY WŁAŚNIE SPUŚCIŁEŚ!!!!
3) zacznij od prawego tylnego koła, chociaz przy ABS nie ma to znaczenia to jednak stara szkoła się sprawdza.
4) jeden siada za kółko i pompuje dwa trzy razy pedał hamulca i trzyma wcisnięty NA ZGASZONYM SILNIKU!!!!
5) drugi odkręca odpowietrznik i zakręca go gdy płyn wyleci a kolega powie opadł pedał (musi go nadal trzymać wciśniety w podłogę)
6) zakręcasz odpowietrznik i mówisz koledze puść i pompuj
7) kolega znów pompuje dwa trzy razy i trzyma ty odkręcasz odpowietrznik i patrzysz czy płyn leci już świerzy i czy pęcherzyki powietrza już w nim nie są
8) powtarzasz to tak długo aż płyn leci bez pęcherzyków trzy cztery czasem sześć razy...
9) zakręcasz odpowietrznik NIE ZAMOCNO kiedyś będizesz znów go odkręcić chciał i zakładasz gumowy kapturek chroniący przed syfem odwór odpowietrznika
10) teraz koło lewe tylne tak samo punkty 4-9
11) prawe przednie
12) lewe przednie
13) sprawdź poziom płynu w zbiorniczku, zakręć i wciśnij ten okragły gumowy grzybek na środku korka ( to odpowietrznik i jednocześnie test przy włączonym zapłonie kontrolki poziomu płynu)
UWAGA
Jeżeli w ciągu pięciu sześciu razy cykli odpowietrzania jednego koła są nadal pęcherzyki to coś jest nieszczelne i układ cały czas się sam zapowietrza po puszczeniu pedału hamulca(sparciały pękniety przewód, sparciałe lub pękniete uszczelki tłoczka w zacisku lub uszczelnienie pompy hamulcowej puszcza lub siłownik sprżegła przy skrzyni, przewód od siłownika skrzyni lub puszcza uszczelnienie na siłowniku pedału sprzegła to nad pedałami pod kierą...a może odpowietrznik naderwany-pękniety i puszcza co by nie było do wymiany i jeszcze raz odpowietrzać.
MATI - 2009-01-25, 00:32
o kurde dzieki,normalnie wersja do druku,tylko druknac i powiesic sobie w garazu.
Blazer - 2009-01-25, 11:40
| MARAS napisa/a: | | Przeczytałem i stwierdzam, że kompletnie nie masz pojęcia o tym co robisz... | I dla takich właśnie użytkowników proponuje podpiąć temat bo MARAS opisał temat wyczerpująco.
IPLO - 2009-01-25, 11:53 Temat postu: , hehe eureka ja moge dodac z doswiadczenia ze niezawsze zwykłe odpowietrzanie daje rade wiem napewno ze pompka vacum daje w 100% pewnosci .kolega tez ostsnio wymienił pompe i jezdził jezdizł i dalej jezdził po mechniorach krecili odpowietrzali i nic dalej sie tleniło
układ odpowietrzylismy pistoletem kupionym w LUISIE za 9 euro i jest
mati brawo
tak wtglada taki pistolet
http://www.louis.de/_1040...tnr_gr=10003475
w promoci sa albo szukac w sklepie obok jako uszkodzone sa całe kosze niekompletnych i sie składna z trzech jednego całego
Rafał - 2009-01-25, 12:03
siema
ja jeszcze dodam dla tych co maja bebny z tylu
ze trzeba wyregulowac "samoregulatur"
wczesniej rozkecic go oczyscic i nasmarowac gwint
robi sie to krecac takimi smiesznymi trybikami przez jeden z otworów śrub kola
MARAS - 2009-01-25, 13:02
| MATI napisa/a: | o kurde dzieki,normalnie wersja do druku,tylko druknac i powiesic sobie w garazu. |
Nie ma za co, powodzenia i skutecznego hamowania.
| Rafał napisa/a: | siema
ja jeszcze dodam dla tych co maja bebny z tylu
ze trzeba wyregulowac "samoregulatur"
wczesniej rozkecic go oczyscic i nasmarowac gwint
robi sie to krecac takimi smiesznymi trybikami przez jeden z otworów śrub kola |
pytał o hamulce z ABS wiec pominołem w wypracowaniu bębnowe by nie mieszać w głowie... a masz Rafał jak najbardziej rację te mechanizmy samoregulacji często się zapiekają i przestają działać...
|
|