| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Plastikowe nadkola - co o nich sÄ…dzicie?
Pawel735 - 2007-10-24, 21:20 Temat postu: Plastikowe nadkola - co o nich sÄ…dzicie? Witam
Co sądzicie o plastikowych nadkolach antykorozyjnych do naszych aut. Czy uważacie, że są przydatne czy raczej nie ma konieczności ich zakładania.
Pozdro
Pawlo
sarna1 - 2007-10-24, 23:03
no raczej sa skoro byly zakladane fabrycznie w niektorych wersjach heavy duty ......cos tam napewno chronia.
Prosiak - 2007-10-24, 23:59
....poprawcie mnie jezeli sie myle,ale w e30 touring oryginalnie nie było nadkoli z tyłu.
Pzdr.Prosiak
Rafał - 2007-10-25, 00:00
e30 przednia os to widzalem ale chronia one tylko jakies 50 % calej wneki kola z tylu po stronie wlewu tez jest oslonka zbiorniczna oparów
sa jakies inne ????????
generalnie podwozie i zakola naszych samochodów pokryte sa takim gumowatym specyfikiem który amortyzuje udezenia kamieni i chrono powloki anty korozyjne przed uszkodzeniem i jak sami go nie zniszczymy to kamienie napewno tez mu nic nie zrobia
pejafreak - 2007-10-25, 00:06
chronia ale nie wygladaja na wszystkich modelach BMW fajnie
jezierek - 2007-10-25, 00:24
a czy te nadkola widac mam z przodu i jakos nie przeszkadzają mi mino ze sa połamane troche
pejafreak - 2007-10-25, 15:57
jak sie dokladie ktos przyjzy to widac
kacper82 - 2007-10-26, 07:54
Z własnego doświadczenia wiem że plastikowe nadkola (zwłaszcza zimą) to prawdziwy cud technologiczny chociaż na to nie wyglądają... Jeżdząc po obśnieżonej ulicy nabijamy w nadkola śniegu, auto trafia wieczorem do garażu, śnieg topnieje, wyjeżdzamy na ulicę śnieg zamarza itd itd - prosta fizyka - w skutek topnienia i zamarzania "kruszy się" orginalna konserwcja... Jedyny minus plastikowych nadkoli to to że nadkola sprzedawane w sklepach często nie są idealnie dopasowane do danego modelu...
Jeżeli się myle niech mnie ktoś poprawi...
Stammek86 - 2007-10-26, 13:20
Ja wlasnie poszukuje nadkoli do e30.Jak by ktos mial orginalne na sprzedaż to dajcie znać
sarna1 - 2007-10-26, 22:21
| kacper82 napisa³/a: | Z wÅ‚asnego doÅ›wiadczenia wiem że plastikowe nadkola (zwÅ‚aszcza zimÄ…) to prawdziwy cud technologiczny chociaż na to nie wyglÄ…dajÄ…... JeżdzÄ…c po obÅ›nieżonej ulicy nabijamy w nadkola Å›niegu, auto trafia wieczorem do garażu, Å›nieg topnieje, wyjeżdzamy na ulicÄ™ Å›nieg zamarza itd itd - prosta fizyka - w skutek topnienia i zamarzania "kruszy siÄ™" orginalna konserwcja... Jedyny minus plastikowych nadkoli to to że nadkola sprzedawane w sklepach czÄ™sto nie sÄ… idealnie dopasowane do danego modelu...
Jeżeli się myle niech mnie ktoś poprawi... |
Dzieki Bogu nie mam garazu - przynajmniej auto bedzie cale
Oczywiscie masz racje ale wlasnie to niedopasowanie nadkloi powoduje ze snieg i tak pod nie najdzie - wiec albo dobre zamienniki albo oryginaly
jezierek - 2007-10-26, 22:51
ale zawsze te nadkole cos daje nie dostaje sie tak duzo sniegu chociaz niektórzy twierdza ze jazda bez nadkoli jest lepsza bo np wjeźdzając w kałuze przy większej prędkosci rozprowadzamy wode w nadkolu i ładnie domywa sie wszystko
chociaz w busie nie mam nadkoli to duzo zostaje piasku i wody = błoto
Teodor - 2007-10-26, 23:00
Wziołbym tez pod uwage fakt że takie zabezpieczenie chroni przed mechanicznymi uszkodzeniami blachy nadkola...niech sie nawinie pare razy porzadny kamol na opone uderzy w nadkole...naruszone sa wtedy zabezpieczenia natykorozyjne (ocynki i konserwacje)..goła przygieta blacha szybko zaczyna gnic i jest kupa....także jak dla mnie to MUS jeśli chodzi o nadkola...kiedys w jednej e30 nie mialem tak owych po lewej strony i po paru miechach zaczeło gnić.
kacper82 - 2007-10-27, 21:35
| sarna1 napisa³/a: | Oczywiscie masz racje ale wlasnie to niedopasowanie nadkloi powoduje ze snieg i tak pod nie najdzie - wiec albo dobre zamienniki albo oryginaly |
Gdy jeszcze jeździłem Vectrą udało mi się kupić nadkola z takimi wypustkami po wewnętrznej stronie, (krawędz nadkola w kilku miejscach była kształtu litery U)
po założeniu idealnie pasowała na rancie, wystarczyło tylko posmarować konserwacją między błotnikiem a nadkolem dla pewności i służyło mi przez długi czas...
Chodzi mi o to że jest kilka firm produkujących nadkola, wystarczy wybrać tą solidniejszą i problem z głowy
sarna1 - 2007-10-28, 08:51
otoz to calkowicie sie z toba zgadzam
MarcinPioneer - 2007-10-29, 07:48
Nadkola FLORIMEXu sÄ… dobre.
|
|