| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Wymiana uszczelek w zacisku hamulcowym
Pawel735 - 2007-11-02, 16:22 Temat postu: Wymiana uszczelek w zacisku hamulcowym Witam
Muszę wymienić uszczelki tłoczka w zacisku hamulcowym bo widzę, że są popękane i brud dostaje się do środka.
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak skutecznie wymienić te uszczelki,jakim papierkiem przetrzeć tłoczek jeśli ma jakieś nadżery spowodowane brudem dostajacym sie z zewnatrz, co i czym smarować ?
Sprawa dotyczy siÄ™ tylnego zacisku hamulca tarczowego w e30 320 touring ale podejrzewam ze sprawa jest analogiczna z przodu.
Czekam na porady - pozdrawiam
Cypisek - 2007-11-02, 20:19
Reperaturki zacisków kosztują chyba 15 zł za stronę. Robota jest banalna. Odkręcasz zacisk rozbierasz wszystko co się da myjesz wszystko pędzelkiem albo w starym płynie hamulcowym albo w benzynie. Jeżeli tłoczek będzie miał głębokie wżery to lepiej jest go wymienić, bo jak będziesz tak szlifował papierem to zrobisz dołek i płyn będzie wyciekał. Więc ostrożnie z papierkiem.
Są 2 szkoły składania. Ja zawsze składam na płyn hamulcowy ewentualnie gdzieś może da się dostać specjalny smar w takich małych saszetkach albo wazelinę jak panicz korzuch. Ważne jest to żeby wszystko było dokładnie umyte.
Pawel735 - 2007-11-02, 21:24
Dzięki Panowie za wypowiedzi.U mnie jak zwykle nigdy nie mają nic na miejscu do BMW.Pewnie jakby to była reparaturka do golfa III albo audi 80 to mieliby dostepne w różnych kolorach
Jest tam coś na co specjalnie trzeba uważać czy poprostu porozbierac co się da, powyczyszczac , pozakładać nowe ouszczelkowanie i poskładać ?
Cypisek - 2007-11-03, 07:35
| Pawel735 napisa³/a: | DziÄ™ki Panowie za wypowiedzi.U mnie jak zwykle nigdy nie majÄ… nic na miejscu do BMW.Pewnie jakby to byÅ‚a reparaturka do golfa III albo audi 80 to mieliby dostepne w różnych kolorach
Jest tam coś na co specjalnie trzeba uważać czy poprostu porozbierac co się da, powyczyszczac , pozakładać nowe ouszczelkowanie i poskładać ? |
Do lublina daleko nie masz a reperaturki są na miejscu Robota jest naprawdę prosta wystarczy wszystko złożyć w ten sam sposób jaki to rozebrałeś ; ] tylko najważniejsze żeby wszystko było wyczyszczone, szczególnie ten rowek pod uszczelką cylinderka. Uważaj żeby nie ukręcić odpowietrznika. ps. jeszcze nie zrobiłeś hamulców??
Pawel735 - 2007-11-03, 10:30
Nie miałem czasu na grzebanie przy aucie z powodu świąt, ale bez obaw - wszystko sie zrobi
|
|