BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - [E32] Problem z samo włączającymi się awaryjkami

kafarek - 2007-11-04, 17:19
Temat postu: [E32] Problem z samo włączającymi się awaryjkami
Siema bracia i siostry.

Ja do Was z nietypowym problemem :] Otóż tak same z siebie włączają mi się awaryjki w siudemie. :wow: W czasie jazdy, postoju - ale tylko wtedy gdy zadziała jakaś elektryka w aucie, np. szyby, szyber, elektrozaworki nagrzewnicy.. Czasem jak przekręcę kluczyk w stacyjce, to już mnie wita awaryjkami. No i żegna też. :lol: Awaryjki migają, a włącznik awaryjnych już nie! Co jest dziwne dla mnie, bo przecież normalnie, po włączeniu z włącznika miga razem z awaryjkami. Wszystko wraca do normy gdy włączę i wyłączę awaryjki.

Macie jakieÅ› sugestie?

Rafał - 2007-11-04, 17:24

masz/miałeś alarm ?
kafarek - 2007-11-04, 17:32

RafaÅ‚ napisa³/a:
masz/miałeś alarm ?

Nic mi o tym nie wiadomo. Choć jakaś niezidentyfikowana dioda czerwona jest w konsoli :/ Ale do niczego nie podłączona i kabli tam też nie ma.

Auto fabrycznie jest bez alarmu, ma centralny zamek z opcją domykania szyb/szyberdachu z kluczyka. Wg mnie nic nie było nigdy grzebane przy tej instalacji. Problem pojawił się nagle i powtarza się bardzo często. Miesiąc wcześniej zanim wystąpił problem, zmieniłem akumulator na nowy 92Ah. Z takich ciekawostek powiem, że raz wyskoczył mi błąd na kompie "Low Beam". Moze to ma jakiś związek - nie wiem co ten komunikat oznacza.

Rafał - 2007-11-04, 17:41

ja obstawiam ze to jakies zabezpieczenie dawno juz zapomniane
zerknij pod kolunka kierownicy masz wiazke kabli z przelacznikow kierunkowskazów czy nic tam nie jest dolutowane
mozesz tez wyjac przelacznik awaryjnych i pojezdzic troche jesli po wyjeciu przelacznika beda dzialaly wogule kierunkowskazy

chemik211 - 2007-11-04, 18:21

oBSTAWIAM żE PRZEKAZNIK MASZ WALNIETY,TYLKO NIE TEN OD AWARYJEK,JEST TAM TAKIE UZADZENIE KTORE PODCZAS WYPADKU MA WLACZYC AWARYJE,TAKIE CUDO WYSTEPUJE TYLKO JAK AUTO MA PODUSZKE,PRZEKAZNIK JEST W SKRZYNCE BEZPIECZNIKOW BLIZEJ PODSZYBIA KOLOR CZARNY LBO BRAZ JUZ NIE PAMIETAM TAKIE COS MIAL MOJ SZWAGIER
sarna1 - 2007-11-04, 20:12

low beam - nie swieci ci ktores przednie swiatlo mijania - a co do awaryjnych to posluchaj chemika :)
henry - 2007-11-04, 20:59
Temat postu: Al
......Marek !! Cudów nie ma , Bob ma rację , to jakaś "resztka" alarmu sie odzywa i tak reaguje . Osobi scie nie sądzę by była to wina wspólnego przekaźnika świateł awaryjnych i kierunkowskazów................Przyjrzyj sie dobrze i odłącz "pozostałości" alarmu.......PZDR - henry
chemik211 - 2007-11-04, 23:07
Temat postu: Re: Al
henry napisa³/a:
......Marek !! Cudów nie ma , Bob ma rację , to jakaś "resztka" alarmu sie odzywa i tak reaguje . Osobi scie nie sądzę by była to wina wspólnego przekaźnika świateł awaryjnych i kierunkowskazów................Przyjrzyj sie dobrze i odłącz "pozostałości" alarmu.......PZDR - henry

To nie jest wspolny przekaznik,ten przekaznik ma cos wspolnego z poduszkami chwili dzwonu{wypadku}dostaje sygnal i wlancza awarje,zeby je wylanczyc trzeba nacisnac wylacznik awaryjnych

Rafał - 2007-11-05, 01:11

normalnie hameryka panie :)
brain69 - usunięty - 2007-11-05, 01:22

kafar przecież dzwona miałes ostatnio nie pamiętasz już :D a może alpiny tak mają :P
sybir - 2007-11-05, 08:16

chemik211 napisa³/a:
ten przekaznik ma cos wspolnego z poduszkami chwili dzwonu{wypadku}dostaje sygnal i wlancza awarje,

chemik211 ma racjÄ™ jest takie cuÅ›:

sie ma

qrax - 2007-11-05, 11:58

u mnie wlaczanie awaryjek powodowala przepalona zarowka postojowa przednia.
J E L I T O - 2007-11-06, 22:18

Koledzy mają rację. Winą jest oryginalny alarm a dokładnie czujniki otwarcia maski i wyjęcia tylnej kanapy w tych miejscach są te pstryczki, o ile pamiętam pod maską przy podszybiu (po prawej stronie) przy ślizgu maski a drugi dokładnie na na plastiku zakrywającym akumulator pod kanapą.
kafarek - 2007-11-08, 11:15

A tutaj Was Panowie zaskoczę :] Pogrzebałem troszkę przy przekaźnikach i faktycznie przekaźnik (czarny K16) odpowiedzialny za kierunki miał zimne lutowania, których okiem gołym widać nie było. Prewencyjnie przelutowałem płytkę i po podłączeniu problem znikł :] Tak więc Koledzy dzięki za rady!!