BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Zgrzyt przy wbijaniu 3 biegu

Lord Lukasz - 2007-11-07, 08:43
Temat postu: Zgrzyt przy wbijaniu 3 biegu
Wczoraj zaczął padać śnieg a miałem do zrobienie troche km. w cyklu miejskim więc myśle sobie pokatuje troche cabrio, zażuciłem Pb98 i sobie jeźdze i co zauważyłem, jak pociągne ją do końca obrotomierza na dwójce i gdy szybko wżucam 3 bieg słychać hamski metaliczny dzwięk, ogólnie bieg wchodzi jakoś dziwnie płytko ale wskakuje i nie wypada, dzieje sie tak tylko przy bardzo wysokich obrotach silnika, i tylko na 3 biegu, przy normalnym lub lekko dynamicznym jeźdzeniu skrzynka sprawuje sie idealnie, niedawno wrzuciłem nowy olej, sprzęgło jest ok chociaż chyba nie ma nic do tego

Ogólnie zastanawiam sie czy skrzynka już umiera, czy może ten patyk co idzie od lewarka sie wyrobił i akurat 3 bieg wbija zapłytko chociaż luzów na lewarku nie mam żadnych, lub może sprzęgło ale działo by sie tak chyba na każdym biegu ?

MAJSU - 2007-11-07, 10:42
Temat postu: Re: Zgrzyt przy wbijaniu 3 biegu
Lord Lukasz napisa³/a:
Wczoraj zaczął padać śnieg a miałem do zrobienie troche km. w cyklu miejskim więc myśle sobie pokatuje troche cabrio, zażuciłem Pb98 i sobie jeźdze i co zauważyłem, jak pociągne ją do końca obrotomierza na dwójce i gdy szybko wżucam 3 bieg słychać hamski metaliczny dzwięk, ogólnie bieg wchodzi jakoś dziwnie płytko ale wskakuje i nie wypada, dzieje sie tak tylko przy bardzo wysokich obrotach silnika, i tylko na 3 biegu, przy normalnym lub lekko dynamicznym jeźdzeniu skrzynka sprawuje sie idealnie, niedawno wrzuciłem nowy olej, sprzęgło jest ok chociaż chyba nie ma nic do tego

Ogólnie zastanawiam sie czy skrzynka już umiera, czy może ten patyk co idzie od lewarka sie wyrobił i akurat 3 bieg wbija zapłytko chociaż luzów na lewarku nie mam żadnych, lub może sprzęgło ale działo by sie tak chyba na każdym biegu ?

Wymień poduszki pod skrzynią i wszystkie tulejki gumowe w wodziku skrzyni powinno to załatwić sprawę a jak to nie pomoże to pewnie skrzynia pada.

Lord Lukasz - 2007-11-07, 10:46

No sprawdze poduchy pod skrzynią, zapomniałem dodać że mam skrzynie tez z 2.3 czyli mocowanie lewarka jest starego typu
SOER - 2007-11-07, 12:33

No i ja tak miałem ale u mnie to był synchronizator :|
Piter_325i - 2007-11-07, 12:44

ja mam podobnie, ale przy dwojce, tez na wyzszych, ale to nie zawsze... nie wiem od czego to zalezne, moze juz skrzynia pada?? a no i czasem mi wsteczny nie wchodzi
Tommec - 2007-11-07, 13:10

To niestety zaczyna dawać znać o sobie synchronizator. Lordzie nie przejmuj się tym za bardzo, ja przejechałem z takim objawem ponad 30 tys km i skrzynia nadal działa, a zgrzytnięcie przy wysokich obrotach specjalnie się nie nasiliło (chociaż raczej staram się tego nie nadużywać).
Cypisek - 2007-11-07, 14:42

To na pewno synchronizator, ale da się z tym żyć.
Lord Lukasz - 2007-11-07, 15:19

skrzynie drugą bym miał ale jak faktycznie gorzej nie będzie to nie będe zmieniał bo w sumie bardzo rzadko katuje auto, obadam jeszcze poduchy i ten patyk od lewarka
Miro - 2007-11-07, 15:42

A jak sie ma sprawa wymiany synchronizatora ?? Robił ktoś ??
mattim_bmw - 2007-11-07, 16:36

MAJSU_WuWuA napisa³/a:
Wymień poduszki pod skrzynią i wszystkie tulejki gumowe w wodziku skrzyni powinno to załatwić sprawę a jak to nie pomoże to pewnie skrzynia pada.

A droga zabawa z wymiana elementow przy wodziku?? Bo u mnie sa luzy na dzwigni, tzn dzwignia jest taka luzna, i dwojka troche twardo wchodzi :( Robił to ktos? czt to wogle wodzik? Auto jak pod avatarem :wink: Pisze tu bo nie ma sensu nowego topica zakładac.

MAJSU - 2007-11-07, 16:53

mattim_bmw napisa³/a:
MAJSU_WuWuA napisa³/a:

A droga zabawa z wymiana elementow przy wodziku?? Bo u mnie sa luzy na dzwigni, tzn dzwignia jest taka luzna, i dwojka troche twardo wchodzi :( Robił to ktos? czt to wogle wodzik? Auto jak pod avatarem :wink: Pisze tu bo nie ma sensu nowego topica zakładac.

http://www.realoem.com/bm...067&hg=25&fg=05

Najpierw trzeba sprawdzić czy elemnt nr 8 nie spadł z takiego haczyka i czy nie jest jakiś pokrzywiony w nim jest jedna tulejka gumowa do wymiany, potem element nr 6 (łożysko), 2 (tulejka) i niewiem czy elemencie nr 13 też niema gumowej tulejki, można je kupić w Interze za 20zł.

mattim_bmw - 2007-11-07, 18:07

Dzieki MAJSU :beer: