BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - [e30] H&R-jak to jest?

ogolny - 2007-11-07, 17:47
Temat postu: [e30] H&R-jak to jest?
:?: Jak to jest ze spręzynami H&R?
-czerwone,niebieskie-pewnie twardość, ale jaka?
-ale jak stwierdzić ile auto siądzie faktycznie?
-czy sprężyny H&R są różnej długości?

RoboCop - 2007-11-07, 18:26

czerwone do e30 z H&R - najtwardsze...
niebieskie bardziej komfortowe...
było o tych sprężynach pare razy na forum... albo sprawdz na stronie producenta...

mam katalog ale zepsuł mi się skaner i nie mam jak wrzucić...

cichecki0511 - 2007-11-07, 20:03

RoboCop napisa³/a:
było o tych sprężynach pare razy na forum... albo sprawdz na stronie producenta...

Ale czy w takim razie czerwone H&R do e30 to zawsze będą tak samo obniżały? (nie biorę pod uwagę zużycia). Czy możliwe jest że jedne będą -40 a inne -60?

LUKAS - 2007-11-07, 20:37

RoboCop napisa³/a:

A co powiesz o czarnych H&Rach :?:
Ja mam takie u siebie.
Wczoraj zauwazyłem że jedna M5 E60 również ma czarne H&R a jest twarda jak decha ...

RoboCop - 2007-11-08, 09:02

daje skany z katalogu H&R 7/97:

Lukas, musi byc twardo -przecież nikt nie kupuje sprężyn tej firmy, żeby było komfortowo...
kolory są różne, bo firma powyzsza nie trzyma się jednego koloru, jak np.Weitec(jasnozielone)...

ogolny - 2007-11-08, 09:20

Wszystko fajnie ,z katalogu wynika że obniżenia -30 ,a dlaczego są w rzeczywistości krótsze od oryginału o 7cm?
RoboCop - 2007-11-08, 09:27

a co to ma do rzeczy??... liczy się z jaką siłą trzeba ścisnąć te ori, żeby siadły tak jak te HR...
ogolny - 2007-11-08, 09:41

Czerwone z przodu założyłem,krótsze od oryginału o 7cm,a jak będzie wyglądać sprawa z niebieskimi też są krótsze o 7cz?!Na których będzie niżej,może tylko sie zmieni charakterystyka sztywności-skoku?
cichecki0511 - 2007-11-08, 20:12

RoboCop napisa³/a:
daje skany z katalogu H&R 7/97:

Ok dzięki.

jaqub - 2007-11-08, 21:00

ogólny napisa³/a:
Wszystko fajnie ,z katalogu wynika że obniżenia -30 ,a dlaczego są w rzeczywistości krótsze od oryginału o 7cm?

to nie ma znaczenia... sportowa sprezyna powinna miec progresywna charakterystyke i ugiecie nie bedzie rozkladac sie liniowo tylko zeby ugiac o kazdy cm trzeba dokladac duza wieksza sile...
poza tym fabryczna sprezyna duzo bardziej siada i bardziej sie ugina bo ma byc "komfortowa" dlatego musi byc dluzsza...
porownaj sobie tez grubosc ORI i H&R :mg: u mnie jest mega roznica miedzy KONI a ORI :!: