BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - problem z slinikiem 3,5 w e30

m.a.t.i - 2007-11-07, 19:10
Temat postu: problem z slinikiem 3,5 w e30
witam mam problem a mianowicie taki ze silnik strzelil mi z gazu poskladalem go do kupy przejechalem pare kilometrow i ulamala mi sie jedna dzwigienka na 1 tloku.wymienilem dzwigienke wymienilem uszczelke pod glowica i furka nie chce odpalac a jak odpali to niechce sie wkrecac na obroty.nie jest to wina przeplywki . wczesniej przed strzalem silnik chodzil idealnie.problem byl w elektryce przygasaly mi zegary a jak furke przegazowalem to wszystko bylo oki tak jakby nie ladowal produ alternator

w czym moze byc problem?

SPECJALISCI POMOCY!!!

ubott - 2007-11-07, 23:32

jeśli brakuje ci prądu to sprawdź szczotki w alternatorze albo wymień cały regulator napięcia (zamiennik ze szczotkami kosztuje ok 20 zeta bo boscha)

jeśli chodzi o złą prace silnika to przede wszystkim może to być wina przepływomierza po strzale mógł się uszkodzić
spróbuj odpalić silnik bez przepływki i będziesz wiedział czy to jej wina

pozdro

m.a.t.i - 2007-11-08, 08:40

wlasnie byl odpalany bez przeplywki i nic
adrian e30 - 2007-11-08, 11:53

proponuje zajrzec ponownie na dzwigienki i rozrzad, sama z siebie dzwigienka to sie nie ulamala.
m.a.t.i - 2007-11-10, 18:25

wszystko jest oki dzwigienka jest cala a rozrzad jest poskladany wedlug znakow.
Stammek86 - 2007-11-12, 23:39

adrian e30 napisał/a:
proponuje zajrzec ponownie na dzwigienki i rozrzad, sama z siebie dzwigienka to sie nie ulamala.

Oj zdziwił byś sie,mi w m20b20 dwa razy dzwigienka zaworowa sie ułamała.
Za pierwszym razem na pierwszym garze a potem na 4,obydwie były od strony dolotu.

MarioIS - 2007-11-13, 00:31

Ja bym sprawdził krokowca, różne jaja się dzieją po strzale, ja mam już trzeci na jednym odpala ale silnik pracuje kulawo, na drugim ciężko odpala a potem chodzi ok. Teraz mam trzeci i narazie jest ok.

A dzwigienka zaworowa też raz mi się złamamła bez przyczyny.

m.a.t.i - 2007-11-15, 15:38

MarioIS napisał/a:
Ja bym sprawdził krokowca, różne jaja się dzieją po strzale, ja mam już trzeci na jednym odpala ale silnik pracuje kulawo, na drugim ciężko odpala a potem chodzi ok. Teraz mam trzeci i narazie jest ok.

moze masz racje sprawdze.

ulamana dzwigienka nic nie pokrzywila bo obawiam sie w mojej sytuacji ze moze cos tam sie skrzywilo i niechce odpalac.kreci kreci i tak jakby chcial a niemogl hmmmm niewiem co jest. :(

Bambus 3.. - 2007-11-15, 17:12

Jeśli pękła dźwigienka to samo z siebie się tak nie stało...
Mnie też kiedyś pękły 2 dźwigienki w silniku M20 i okazało się że oprócz nich do wymiany były też zawory wydechowe, które również skrzywiło.
Reasumując, najpierw skrzywiło zawory, a pęknięcie dźwigienek było nastepstwem tego zdarzenia...
Niewiem czy nie będziesz musiał zajrzeć do głowicy i sprawdzić zawory wydechowe.
Oby nie...
Przy takich objawach silnik "ciacha" jak kosiarka i ewidentnie brakuje mu mocy.
Pozdrawiam

m.a.t.i - 2007-11-15, 17:32

mam jeszcze jedna glowice, zaloze i zobacze co bedzie sie dzialo

[ Dodano: 2007-11-16, 17:35 ]
ma moze ktos jakies informacje jak sie wyjmuje walek z glowicy ogolnie jak sie ja rozbiera :?: :!:

[ Dodano: 2007-11-17, 18:07 ]
:idea:
zawor jak jest krzywy to chyba powinien odpalic przynajmniej na 5 piecy :idea: