BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - [E34] Problem z Ogrzewaniem

casus maximus - 2007-11-08, 15:14
Temat postu: [E34] Problem z Ogrzewaniem
witam. otoz od kilku dni zaistnial w moim autku dokuczliwy problemik.
gdy wlaczy sie nawiew leci silne cieplo w nogi. mimo ze pokretlo przekrecone tak aby nic nie grzalo. na szybe oraz tym nawiewem na konsoli leci wzglednie zimny wiaterek ( ale wg mnie powinno byc jeszcze bardziej zimne ). niestety w nogi daje ostro. zreszta nie tylko w nogi bo tez z tych wylotow na drzwiach. jest to dosyc uciazliwe poniewaz w samochodzie jest goraco a jak sie jedzie bez nawiewu to paruja szybki wiec naweim musi byc. dodam ze elktrozawory zimnego, cieplego powietrza byly w tamtym roku wymieniane na nowe.

speed - 2007-11-12, 20:04

Rozumiem z Twojego opisu że wieje ciepłym tylko po jednej stronie (lewa lub prawa) :?: Jeśli tak to któryś z elektrozaworów szwankuje lub coś go zablokowało. Miałem podobny problem a mianowicie z lewego nawiewu leciało mi cały czas gorące powietrze, "postukałem" trochę w elektrozawór i równocześnie podłączyłem mu prąd z akumulatora (kilka szybkich impulsów) i zaczęło działać - myślę że u mnie się "zastał" lub jakiś "kamień" go zablokował - może u Ciebie jest podobnie :)
Micky1987 - 2009-06-26, 00:53

speed napisa³/a:
Rozumiem z Twojego opisu że wieje ciepłym tylko po jednej stronie (lewa lub prawa) :?: Jeśli tak to któryś z elektrozaworów szwankuje lub coś go zablokowało. Miałem podobny problem a mianowicie z lewego nawiewu leciało mi cały czas gorące powietrze, "postukałem" trochę w elektrozawór i równocześnie podłączyłem mu prąd z akumulatora (kilka szybkich impulsów) i zaczęło działać - myślę że u mnie się "zastał" lub jakiś "kamień" go zablokował - może u Ciebie jest podobnie :)

gdzie znajduje się ten elektrozawór

center - 2009-06-26, 04:38

poniżej przedniej szyby są plastiki, musisz je wyjąć i tam gdzieś po stronie kierowcy ma to być
gatun0 - 2009-06-26, 08:32

jest obok serwa na grodzi .
Pinczer - 2009-06-26, 15:04

Zaworki albo klapa/y.

Elektrozawory po tylu latach i setkach tysięcy kilometrów:

http://twrite.org/shogunn...he_Water_Valves

center - 2009-06-26, 18:05

super tylko skąd koleś pochytał te nowe cuda?
Pinczer - 2009-06-26, 21:11

center napisa³/a:
super tylko skąd koleś pochytał te nowe cuda?

"pochytał"? Muaa?

flash - 2009-06-30, 11:39

proponuje zagotowac wode z dodatkiem octu (50/50) po zdjeciu garnka z palnika wrzucic caly zawor do tej mikstury, doskonale rozpuszcza kamien. dobrze to robic na zewnatrz domu lub przy otwartym oknie, zapach jest nie do zniesienia. ja takie rzeczy robie starym czajnikiem elektrycznym, dlugi przedluzacz i wystawiam na srodek podworka. w czajniku mozna zawor podwiesic na sznurku zeby nie stopil sie od grzalki i pogotowac pare minut.

gdyby ktos potrzebowal mam zawor podwojny do odsprzedania, uzywka ale sprawna.