BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Pomocy, maska nie chce sie otworzyć!

dawids - 2007-11-12, 15:07
Temat postu: Pomocy, maska nie chce sie otworzyć!
Witam
Mam poważny problemik i zwracam sie z nim do was.
Po zdjęciu wygłuszenia z maski (było porwane) maska nie chce sie otworzyć, linka jest chyba cała bo słychać jak sie rusza mechanizm, wszystko przed było OK ale teraz już nie, może dlatego żeby móc wyjąć wygłuszenie musiałem odkręcić takie dwa bolce ze sprężynami i może po przykręceniu ich sie trochę przestawiły, maska zamknęła sie normalnie. Jak ja mam ją teraz otworzyć pomocy :(

Cypisek - 2007-11-12, 15:52

Weź drugą osobę do pomocy. Jedna osoba niech ciągnie za tą wajhę a druga niech szarpie maskę do góry, powinno się otworzyć.
dawids - 2007-11-12, 16:17

Nic z tego nie chce puścić, a mocniej boje sie ją ciągnąć.
Gasper - 2007-11-12, 16:33

W E30 potrafiłem otworzyć maskę długim cieńkim prętem. Trzeba było trafić w odpowiednią szparę w grillu, wsadzić pręt do dziury w zamku i pogmyrać tam. Wtedy maska odskakiwala. Spróbuj, może coś takiego jest też w e36...
przemek_byd - 2007-11-12, 16:34

mocno gwaltownie najpierw lewa strone pozniej prawa i powinno sie otworzyc, ale niek ktos ciagnie przy tym za wajhe
Cypisek - 2007-11-12, 18:35

To ja chyba nie widzę innego wyjścia
:wink:

Bambus 3.. - 2007-11-12, 20:22

Spróbuj inaczej...
Weź wyjmij prawą nerkę z grila, po paru próbach powinna wyskoczyć...
Zajrzysz do grila i po prawej stronie będziesz miał plastik od kierownicy powietrza na chłodnicę i musisz go odgiąć...może Ci pęknąć więc uważaj...
Dalej potrzebujesz kogoś z chudą ręką żeby ją tam włożył i spróbował wyciągnąć zaczep linki z zamka (jest jeszcze zamek nad lewą nerką ale tam jest łatwiej zdjąć linkę)
Musisz kombinować ale powinno się udać.
Mnie tak się kiedyś stało, kolega niechcący zatrzasnął mi auto z kluczykami w środku 100km od domu na jakiejś wsi i dzięki życzliwemu rolnikowi, który użyczył mi śrubokreta i kombinerek takim sposobem udało nam się otworzyć. Czas operacyjny jakaś godzina.
Najlepiej weź sprawdź sobie najpierw u kogoś jak są rozmieszczone zamki i jak linki tam dochodzą ,a później działaj...
Powodzenia

Grzesiek - 2007-11-12, 21:30

bamus ma racje kiedys pomagalem przy takiej operacji!!!
dawids - 2007-11-13, 10:17

Już wszystko jest OK dzięki za porady. :jupi: :D
Pozdrawiam Dawid

Cypisek - 2007-11-14, 08:47

No to dla przyszłych pokoleń napisz jak to otworzyłeś!
dawids - 2007-11-14, 11:05

W moim przypadku pomogło odpięcie linki i stukanie w ten trzpień co wystaje w zamkach (ciężko było bo mi to zajęło 6 godzin)