| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Sposób na szybsze nagrzewanie się silnika zimą
abrover - 2007-11-12, 19:32 Temat postu: Sposób na szybsze nagrzewanie się silnika zimą Witam.
1. Czy można zdjąć wisko na zimę? I włączać ogrzewanie na max w korkach (wkońcu zima)
2. Czy można wsadzić kartonik między tunel chłodnicy a nerki??
3. Czy jak pokrętło temp ustawię na min (zimno) to odetnę tym samym nagrzewnicę od układu chłodzenia czyli przyśpieszę tym samym rozgrzewanie silnika (nagrzewnica nie odbiera części ciepła).
Oczywiście chodzi tu o samochód bez klimy.
Chodzi mi o szybkie nagrzewanie się, bo wychodzi na to że w mrozie mój samochód potrzebuje około 5-6km z włączonym ogrzewaniem na max do osiągnięcia środka skali temp wody, co wiąże się z tym że na codzień (4km jazdy) silnik nie osiąga swojej roboczej temperatury, a jedynie wychodzi za niebieskie pole (zaczyna wtedy dmuchać ciepłym nawiew).
urbi - 2007-11-12, 19:35
kartonikiem zaslon chlodnice i bedzie szybciej sie grzal
abrover - 2007-11-12, 19:39
No tak z tym że taki kartonik da mi tylko to że na silnik nie będzie dmuchało, bo chłodnica chyba przez 4km nie zdąży się "uruchomić".
speed - 2007-11-12, 19:47
Nie demontuj wiatraka to nie jest dobry pomysł Sprawdź termostat to główna przyczyna nie nagrzewania się silnika
abrover - 2007-11-12, 19:50
| speed napisa³/a: | Nie demontuj wiatraka to nie jest dobry pomysÅ‚ Sprawdź termostat to główna przyczyna nie nagrzewania siÄ™ silnika |
A czy ja napisałem, że się nie nagrzewa? Nagrzewa się, wskazówka robi pion po 5-6 km zimą. Ale ja na co dzień robię 4km i chciałbym przyśpieszyć nagrzewanie się.
speed - 2007-11-12, 19:56
Jeśli chcesz żeby nagrzewał się szybciej to możesz nie uruchamiać ogrzewania i ewentualnie zasłonić cześć wlotu powietrza na chłodnice.
duchX - 2007-11-12, 19:58
moze warto tez sprawdzic termostat lub wymienic na zimowy
przemek_byd - 2007-11-12, 20:08
abrover, niedlugo przyjda mrozy, wiec zanim wyjedziesz gdziekolwiek, to najpierw odpalisz auto, pozniej skrobaczka w reke i skrobanie szyb. jak skonczysz to silnik powinien byc juz rozgrzany... innej opcji nie ma bo przez te 4km to nigdy nie zdazy ci sie nagrzac.... no chyba ze po odpaleniu go przeciagniesz na biegach.. ale wiadomo jak to wplywa na zywotnosc silnika...
abrover - 2007-11-12, 20:40
| przemek_byd napisa³/a: | | abrover, niedlugo przyjda mrozy, wiec zanim wyjedziesz gdziekolwiek, to najpierw odpalisz auto, pozniej skrobaczka w reke i skrobanie szyb. jak skonczysz to silnik powinien byc juz rozgrzany... innej opcji nie ma bo przez te 4km to nigdy nie zdazy ci sie nagrzac.... no chyba ze po odpaleniu go przeciagniesz na biegach.. ale wiadomo jak to wplywa na zywotnosc silnika... |
Nie wolno na zimnym przeciągać, można zajechać głowicę fest (może nawet pęknąć). Ja zawsze na zimnym uskuteczniam emeryta.
A już obczajałem opcję ze skrobaniem. Odpaliłem, oskrobałem wszystkie szyby i wskazówka zdążyła dopiero wejść na niebieskie pole (na postoju bardzo wolno się rozgrzewa silnik), ale po takim zabiegu już po kilkuset metrach dmucha ciepłym Ale i tak nie ma szans na pion do tych 4km.
RoboCop - 2007-11-12, 20:42
po prostu jeździj więcej... z moich doświadczeń wynika, że M40, M42 dość długo się rozgrzewają, o dziwo M20 "łapało"mi szybciej optymalną temperature...
Cypisek - 2007-11-12, 20:48
| RoboCop napisa³/a: | | po prostu jeździj wiÄ™cej... z moich doÅ›wiadczeÅ„ wynika, że M40, M42 dość dÅ‚ugo siÄ™ rozgrzewajÄ…, o dziwo M20 "Å‚apaÅ‚o"mi szybciej optymalnÄ… temperature... |
Potwierdzam! m20 szybciej łapie temperaturę.
A starym góralskim sposobem: jeśli chcesz mieć temperaturę, wsadź sobie tekturę
Jeżeli nigdy nie wymieniałeś termostatu to też można się zainteresować. Być może duży obwód jest otwarty i dlatego dłużej się nagrzewa.
henry - 2007-11-12, 20:51 Temat postu: rrrr .Witam By silnik szybciej sie rozgrzał to tak jak napisał speed , trzeba przesłonic chłodnice i do nagrzania sie silnika jechac z wyłączonym ogrzewaniem........Innych możliwości nie widze . No i zadnego "katowania". Silnik najszybciej rozgrzewa sie pod obciążeniem , czyli po uruchomieniu "na emeryta".......Visco musi zostać...natomiast przesłona wydajnie skróci czas nagrzewania silnika.........PZDR - henry
adrian e30 - 2007-11-13, 12:55
a co ma przyslanianie chlodnicy do rozgrzewania silnika???? ludzie jak termostat jest zamkniety na maly obieg to chlodnica nie wplywa na rozgrzewanie silnika.
tzn tak mi sie zdaje.
Cypisek - 2007-11-13, 13:10
| adrian e30 napisa³/a: | a co ma przyslanianie chlodnicy do rozgrzewania silnika???? ludzie jak termostat jest zamkniety na maly obieg to chlodnica nie wplywa na rozgrzewanie silnika.
tzn tak mi sie zdaje. |
Chodzi o to żeby zimne powietrze nie dostawało się do komory silnika.
speed - 2007-11-13, 13:49
Duzo np daje płyta pod silnikiem - u mnie bez oryginalnej płyt osłaniającej silnik od dołu czas nagrzewania jest znacznie dłuższy
mattim_bmw - 2007-11-13, 14:11
| Cypisek napisa³/a: | | adrian e30 napisa³/a: | a co ma przyslanianie chlodnicy do rozgrzewania silnika???? ludzie jak termostat jest zamkniety na maly obieg to chlodnica nie wplywa na rozgrzewanie silnika.
tzn tak mi sie zdaje. |
Chodzi o to żeby zimne powietrze nie dostawało się do komory silnika. |
Raczej o to zeby zimne powietrze nia padało na chłodnice
MAJSU - 2007-11-13, 14:16
| mattim_bmw napisa³/a: |
Raczej o to zeby zimne powietrze nia padało na chłodnice |
Raczej nie
Tylko dokładnie po to:
| Cytat: | | Chodzi o to żeby zimne powietrze nie dostawało się do komory silnika. |
Cypisek - 2007-11-13, 14:49
Wszyscy po kawałku mają rację. Tektura w początkowej fazie nie dopuszcza zimnego powietrza do komory silnika przez co silnik się szybciej nagrzewa. Kiedy silnik się już nagrzeje otwiera się duży obwód czyli płyn idzie przez chłodnicę i wtedy tektura nie daje za bardzo płynowi się schłodzić i silnikowi łatwiej jest tą temperaturę utrzymać.
Mauser - 2007-11-13, 15:32
Jeszcze jedno . . . . miska olejowa. Ja mając jeszcze poloneza zakrywałem część chłodnicy + styropian mocowałem od przodu miski olejowej ( w zasadzie z przodu i pomiędzy osłoną a miską). Olej ważniejszy niż woda, a w zimę jego temperatura na bank niższa niż latem, a przynajmniej dłużej się rozgrzewa. Tylko nie mam pomysłu jak zamontować coś przed miską, bo jest ta plastikowa osłona. . . . . Jak ktoś ma osłonę, to choćby pomiędzy osłoną a miską kawałek styropianu wcisnąć, będzie cieplej od środka
Cypisek - 2007-11-13, 15:36
| Mauser napisa³/a: | Jeszcze jedno . . . . miska olejowa. Ja majÄ…c jeszcze poloneza zakrywaÅ‚em część chÅ‚odnicy + styropian mocowaÅ‚em od przodu miski olejowej ( w zasadzie z przodu i pomiÄ™dzy osÅ‚onÄ… a miskÄ…). Olej ważniejszy niż woda, a w zimÄ™ jego temperatura na bank niższa niż latem, a przynajmniej dÅ‚użej siÄ™ rozgrzewa. Tylko nie mam pomysÅ‚u jak zamontować coÅ› przed miskÄ…, bo jest ta plastikowa osÅ‚ona. . . . . Jak ktoÅ› ma osÅ‚onÄ™, to choćby pomiÄ™dzy osÅ‚onÄ… a miskÄ… kawaÅ‚ek styropianu wcisnąć, bÄ™dzie cieplej od Å›rodka |
Ja mam inną koncepcję, naciągnąć na silnik taką wielka wełnianą skarpetkę
MAJSU - 2007-11-13, 15:38
| Cypisek napisa³/a: | | Mauser napisa³/a: | Jeszcze jedno . . . . miska olejowa. Ja majÄ…c jeszcze poloneza zakrywaÅ‚em część chÅ‚odnicy + styropian mocowaÅ‚em od przodu miski olejowej ( w zasadzie z przodu i pomiÄ™dzy osÅ‚onÄ… a miskÄ…). Olej ważniejszy niż woda, a w zimÄ™ jego temperatura na bank niższa niż latem, a przynajmniej dÅ‚użej siÄ™ rozgrzewa. Tylko nie mam pomysÅ‚u jak zamontować coÅ› przed miskÄ…, bo jest ta plastikowa osÅ‚ona. . . . . Jak ktoÅ› ma osÅ‚onÄ™, to choćby pomiÄ™dzy osÅ‚onÄ… a miskÄ… kawaÅ‚ek styropianu wcisnąć, bÄ™dzie cieplej od Å›rodka |
Ja mam inną koncepcję, naciągnąć na silnik taką wielka wełnianą skarpetkę |
A do tego zasilikonować wszytskie szpary !
Mauser - 2007-11-13, 16:09
taaa . . . . . . . pianką montażową, dobrze izoluje . . . . . .
abrover - 2007-11-13, 17:46
Ja mam takie kożuchy, tzn. cała skóry owcze z wełną, jedną podwinąć po miskę, drugą na kolektor ssący i jakoś to będzie
Cypisek - 2007-11-13, 19:17
| abrover napisa³/a: | Ja mam takie kożuchy, tzn. caÅ‚a skóry owcze z weÅ‚nÄ…, jednÄ… podwinąć po miskÄ™, drugÄ… na kolektor ssÄ…cy i jakoÅ› to bÄ™dzie |
I myslę że jakby polać gorącą herbatką z cytryną silnik przed rozruchem też by nie zaszkodziło.
ojciec - 2007-11-13, 19:52
Abrover twój samochód zachowuje się jak najbardziej prawidłowo z nagrzewaniem się. Trochę dziwi mnie, że np. przy -20 stopniach wszedłbyś do samochodu i z ogrzewaniem czekał do osiągnięcia pełnej temperatury.
Możesz zastosować grzałki w misce olejowej.
Ogólnie mówiąc jeżeli jeździsz na krótkich odcinkach to pomimo mniej lub bardziej dobrych sposobów to cudu i dużej różnicy nie osiągniesz.
Gra nie warta świeczki.
mareks - 2007-11-13, 20:40
albo jakies niezalezne ogrzewanie ktore podgrzeje plyn w ukladzie chlodzenia. w najprostrzej wersji tylko to a w rozbudowanej wersji i srodek. ale jak sie jezdzi malo to niekoniecznie jest sens ekonomiczny dla takiego rozwiazania. ewentualnie mozna kupic malucha na dojazdy do pracy czy na stacje
abrover - 2007-11-13, 21:05
Malucha może nie ale tak sobie pomyślałem że na takie dojazdy 4km to przypasiłby Golf mk2 1,6D tankowany olejem roślinnym aro z makro. Bo i tak szybko nie jeżdzę z rańca więc BMW w sumie niepotrzebne
sarna1 - 2007-11-13, 21:42
zamontuj sobie WEBASTO albo odpalanie z pilota - innej rady nie ma jak chcesz miec zima cieplo
speed - 2007-11-15, 17:30
Ja też dojeżdżam do pracy około 3-4km i pomysł z maluchem nie jest wcale zły tylko że to pali 6-7l/100km co wcale tanie nie jest zastanawiam się poważnie na CC 700 + lpg
abrover - 2007-11-15, 20:18
Mówię Ci że VW golf mk2 1,6D na olej jadalny z Aro
Toots - 2007-11-15, 20:23
a ja dojeżdżam do szkoly jakies 1,5km i nie narzekam.
postoje z 3min z wlaczonym silnikiem i jade. przeciez o wiele wiecej nie pali
driver - 2007-11-15, 21:47
ja dojezdzam 16 km do pracy i wskazowka nawet nie dochodzi do polowy chyba ze stane w korku ale zaraz po ruszeniu i szybszej jezdzie spada do niebieskiego prawie
Pawel735 - 2007-11-15, 21:57
| marsel2279 napisa³/a: | | ja dojezdzam 16 km do pracy i wskazowka nawet nie dochodzi do polowy chyba ze stane w korku ale zaraz po ruszeniu i szybszej jezdzie spada do niebieskiego prawie |
Wymień sobie termostat.
driver - 2007-11-15, 22:53
myslisz ze to to moze byc .w cieplejsze dni jak dojdzie do polowy to stoi jak wryta .
damiano_e30 - 2007-11-15, 22:56
ja sobie zasłoniłem całą chłodnice kartonem i jest super, silnik dużo szybciej się nagrzewa i w mroźny dzień szybko zaczyna dmuchać ciepło z ogrzewania
abrover - 2007-11-16, 00:58
Na próbę dam też karton na całą chłodnicę. Bo i tak zimą to u mnie chłodnica jest gorąca tylko z lewej a jakieś 2/3 powierzchni jest zimna nawet po długiej jeździe.
speed - 2007-11-16, 08:16
| marsel2279 napisa³/a: | myslisz ze to to moze byc .w cieplejsze dni jak dojdzie do polowy to stoi jak wryta .
|
Na 100% termostat do wymiany
Zaworas - 2007-11-20, 16:28
Mam M42- podobny problem, codzien jezdze do pracy 5 km i ogrzewanie działa dopiero jak juz wysiadam. Kartonik włozyłem i tylko troche szybciej temp wychodzi poza niebieskie pole.
Zastanawiam sie czy termostat jest dobry poniewaz wczesniej miałem M40 i po zakryciu chłodnicy na tym samym dystansie i tych samych warunkach dmuchał ciepłem juz po ok 2km.
adrian e30 - 2007-11-22, 08:44
powymieniac termostaty, i to niena takie za 15zl tylko zainwestowac w dobry w ASO
|
|