BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Ogrzewanie siedzeń przestało działać !!!

Lord Lukasz - 2007-11-15, 08:38
Temat postu: Ogrzewanie siedzeń przestało działać !!!
Jak w temacie, jade sobie, siedzenia grzeją mi dupe, zgasiłem auto, za 10 minut przychodze i ogrzewanie już nie działa, włącznki sie nie świeca nawet, i żadne z siedzeń sie nie grzeje, tak na szybko obadałem bezpiecznik 16 bo on odpowiada ze grzanie siedzeń ale był sprawny, wymieniłem na nowy ale nic sie nie zmieniło więc zwarcia raczej nie ma, co tam może sie zepsuć, siedzenia są raczej ok , dwa naraz by sie nie zepsuły, pozatym włączniki by świeciły.
Wie ktoś może jak jest poprowadzona wiązka od siedzeń ?

Cypisek - 2007-11-15, 08:59

http://bmwfans.info/origi...52/ill-52_3142/

Bardzo prosta instalacja, nie ma za bardzo co się psuć.

[ Dodano: 2007-11-15, 09:01 ]
Albo padł przekaźnik albo jakaś kostka się poluzowała.

Pawel735 - 2007-11-15, 09:49

Zobacz czy przypadkiem kable sie nie odlaczyły od włączników.
Lord Lukasz - 2007-11-15, 12:22

Kable od włączników sprawdziłem, musze poszukać ten przekaźnik, w którym miejscu on może być ? no i tak wtyczka wychodząca gdzieś jest wpięta, też to obadam
Piter_325i - 2007-11-15, 12:31

co to jest za element o oznaczeniu 9 ??
Adi - 2007-11-15, 16:56

Lord Lukasz napisa/a:
musze poszukać ten przekaźnik, w którym miejscu on może być

Łukasz, w skrzynce bezpieczników, to jest przekaźnik nr 5.

Blondyn 320i - 2007-11-15, 17:29

"Część" oznaczona nr 9 to pudełko na zestaw. Można go było sobie zamówić osobno w aso i samemu zamontować.
Pozdro :)

Cypisek - 2007-11-15, 20:11

Blondyn 320i napisa/a:
"Część" oznaczona nr 9 to pudełko na zestaw. Można go było sobie zamówić osobno w aso i samemu zamontować.
Pozdro :)

Nie rób sobie jaj :wink: 9 to puszka bezpieczników.

Lord Lukasz - 2007-11-16, 08:05

Ok działa :brawo: :brawo: :brawo: kabel masowy sie odłamał i to był problem,, wstępnie go nie widziałem bo masy są powpinane dość głęboko pod kierownicą
Piter_325i - 2007-11-16, 10:23

dobra mniejsza o czesc nr 9 :P

mam inny problem.. ogrzewanie siedzien dzialalo w dwoch stopniach... ostatnio sobie jade i widze ze przestaly sie swiecic przelaczniki od podgrzewania no i tez przestalo grzac. Sprawdzilem bezpiecznik i okazalo sie ze przepalony, wymienilem i wszystko znow dzialalo...ale tylko przed dwa dni bo znow mi go wywalilo... podejrzewam ze moze sie jakies spiecie gdzies robi, co proponujecie sprawdzic?

BMW - 2007-11-16, 10:35

Podepne sie do tematu czy macie może schemat połączenia w e36 :?:
Piter_325i - 2007-11-16, 10:41

http://bmwfans.info/original/
wprowadz dane swojego samochodu tutaj... powinno byc

Lord Lukasz - 2007-11-16, 10:44

Cytat:
mam inny problem.. ogrzewanie siedzien dzialalo w dwoch stopniach... ostatnio sobie jade i widze ze przestaly sie swiecic przelaczniki od podgrzewania no i tez przestalo grzac. Sprawdzilem bezpiecznik i okazalo sie ze przepalony, wymienilem i wszystko znow dzialalo...ale tylko przed dwa dni bo znow mi go wywalilo... podejrzewam ze moze sie jakies spiecie gdzies robi, co proponujecie sprawdzic?

Musisz to zrobić tak jak ja czyli obmacaj całą wiązke od siedzeń do przycisków i od przycisków do puszki

Cypisek - 2007-11-16, 10:49

Lord Lukasz napisa/a:
Cytat:

Musisz to zrobić tak jak ja czyli obmacaj całą wiązke od siedzeń do przycisków i od przycisków do puszki

Albo sprawdz czy siedzi tam odpowiedni bezpiecznik.

Lord Lukasz - 2007-11-16, 11:11

powinien być 15
Piter_325i - 2007-11-16, 11:14

bezpiecznik jest odpowiedni. Jak wroce z pracy to sobie zajrze pod siedzenia, duzo trzeba rozebrac zeby sie do nich dostac?
yoshi - 2007-11-16, 11:48

Piter_325i, zdarza się też ze przeciera się wiązka pod siedzeniem pasażera :!: (bo zmienia się jego pozycja co nowy pasażer to suwa fotel :P ) i ona może robić zwarcie :)
Piter_325i - 2007-11-16, 12:54

ale da rade ta wiazke jakos ominac, albo naprawic?? kompletnie zielony jestem z elektryki, wiec nie wiem :?

bo jeszcze kiedys slyszalem opinie ze moze tez byc mata grzejaca przetarta i tez robic zwarcie, a zeby ja wymienic to trzeba nowe obszycie robic bo podobno jest ona jakos na stale z obiciem dana... :?

Cypisek - 2007-11-16, 12:59

Piter_325i napisa/a:
mata grzejaca przetarta i tez robic zwarcie,

Jak w d... cię prąd razi to znaczy że przetarta :lol:

yoshi - 2007-11-16, 13:01

najlepiej to odepnij fotele (wtyczki pod nimi) i włącz ogrzewanie i sprawdź czy poleciał bezpiecznik :P jak tak to znaczy ze masz zwarcie w wiązce, ja nie to w fotelu, potem podłącz fotele i sprawdź po włączeniu którego wywala bezpiecznik, następnie wyjmij wadliwy fotel i rozbierz go :)
Piter_325i - 2007-11-16, 13:40

Cypisek napisa/a:
Piter_325i napisa/a:
mata grzejaca przetarta i tez robic zwarcie,

Jak w d... cię prąd razi to znaczy że przetarta :lol:

no w d**sko jeszcze mnie nie popiescil :P :P

dzieki co do wszystkich porad, prawdopodobnie dopiero za tydzien w weekend bede mial czas sie tym zajac, wiec jak cos znajde to poinformuje :)

pozdr

Stammek86 - 2007-11-16, 13:56

To ja sie podłącze pod temat :D
Mam taki problem ze w fotelu pasażera grzeją sie tylko plecy i nie działa "słabe grzanie" a druga pozycja"mocne grzanie" dziala.Co to moze być??? fotel kierowcy dziala idealnie :D

jaqub - 2007-11-16, 14:00

najlatwiej sprawdzic czy w siedzeniach jest zamkniety obwod...
we wtyczki pod seidzeniami podlaczamy miernik i juz wiadomo... u mnie w siedzeniu kierowcy dziala grzanie oparcia i du-pala a w pasazare tylko oparcie (bo wstawilem sportsitze z mki cabrio angola) czyli mam uszkodzona mate w siedzeniu... sprawdzalem i wlasnie ta jedna mata nie zamyka obwodu... siedzenia sa w skorze (sportsitze e36)... czy da sie jakos dostac do mat bez niszczenia tapicerki? czy jakos latac ta mate czy zmienic na nowa (jesli tak to jaka? tylko ASO czy da sie cos zaadoptowac?)....
aaa. jak kupowalem siedzenia to dostalem ORI wiazki razem z wlacznikami... ja podpialem + pod zapalniczke (bo tam jest gruby kabel) a mase gdzies do jakiejs sruby, natomiast podswietlania tych przelacznikow mam podpiete w podswietlanie wlacznikow od szyb elektrycznych :mg: