BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - BMW E46 320d - proszę o wszelkie info na ten temat :)

Max - 2007-11-17, 16:56
Temat postu: BMW E46 320d - proszę o wszelkie info na ten temat :)
Witam.

Mam kilka pytań odnośnie BMW E46 320d. Zastanawiam się nad zamianą Astry II 1,6 16v na bardziej ekonomiczne autko i żeby było to BMW :) . To ma być autko dla Rodziców, które przede wszystkim musi być tańsze w utrzymaniu niż obecny pojazd. Z mojego rozeznania doszedłem do wniosku, że najlepszym wyborem będzie właśnie takie autko. Dodam jeszcze, że cena autka nie może przekroczyć 30 tyś. zł.
Co sądzicie o takiej zamianie? Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tym modelem? Proszę o wszelkie opinie na ten temat :) .
Tu głównie chodzi o ekonomikę, więc nie piszcie mi proszę, że lepsze 330d, bo to i tamto ;) .

Jeżeli ktoś jest/był właścicielem takiej Betki, to proszę o odpowiedzi na poniższe pytania:
1. Ile tak naprawdę spala ten samochodzik i przy jakim stylu jazdy?
2. Czy to autko należy do awaryjnych, czy raczej bezproblemowych?
3. Jakie są ogólne koszta utrzymania (serwis, najczęściej psujące się podzespoły itd.).

Z góry dziękuję za wszelkie informacje.

Pozdrawiam,
Max ;)

southOFheaven - 2007-11-17, 21:08

mialem okazje przetestowac takie autko przez tydzien:

-spalanie identyczne jak z volskwagenowskim TDI 1.9 (130km) ok 6,5 litra na trasie (130-140) i 7,5 miasto (to ze nie bylo moje auto to praktycznie noga w podlodze- az sam sie zdziwilem ze tak malo pali) osiagi duzo lepsze. bardzo ladnie sie zbiera od dolu zwlaszcza wersja 150km ale to juz drozsze auto.

przed modernizacja 2.0d ma 136km i to jest calkiem przyzwoity wynik- silnik mozna zchipowac na 150km bez problemu.

-czesci- praktycznie tylko eksploatacyjne- cenowo niczym sie nie roznia od e46 316i

-autko raczej twarde.. ale nic nie przebije trwaloscia e30 324d

- za taka cene mozna cos znalezc ale nie dziw sie jesli na 9 letnie auto bedzie mialo przebieg 250tys przebiegu.. rozsadne 150tys.

Łukasz - 2007-11-18, 19:03

jestem po przerobieniu kosztów exploatacji i awaryjności aut w tej granicy cenowej, w tym także e46 320d - ogólnie nie polecam - stary silnik na pompie i jest awaryjny. Oczywiście zaraz ktoś uprzejmy napisze, ze jest {biiiiip}, bezawaryjny i się nie psuje - jak każde BMW :lol:

Silnik w 330d to inny przedział cenowy i inna technologia - common rail.
320d jest od h na rynku i wierz mi nie wiem, czy jest z 5 sztuk wartych zainteresowania w Polsce....

Jak chcesz ekonomii to kup VAGowe TDI 90KM na pompie - mało pali i jest nie do zaj....

P.S - remember - E46 320d to nie jest auto tanie w utrzymaniu.

lokop e30 320i - 2008-03-25, 23:47

Czy 320d z 2003 ma dwumasowe kolo zamachowe ?
CR II czy III generacji?