| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Holowanie AUTOMATU!
Teodor - 2007-11-24, 00:48 Temat postu: Holowanie AUTOMATU! Witam.
Potrzebuję sholować jakieś 40km e34 z automatem. Jechać trochę przypał bo mam stłuczoną lampę z lewej strony z przodu i z tyłu również z lewej. Poza tym auto mechanicznie w idealnym stanie.
Wiele sie naczytałem o zakazie holowania automatów, że to niedobrze bo można zatrzeć skrzynie ale zawsze opisywany był przykład gdzie albo skrzynia przestała działać, albo silnik nie pali albo nie ma oleju w skrzyni, zatarła sie itp, a jeśli już w ogóle holować to na położeniu N i max 30km/h na nieduży dystans (max 50km).
CO JEŚLI SKRZYNIA i SILNIK DZIAŁAJĄ BEZ ZARZUTU?
Miałem taki pomysł żeby holować sie na d cały czas na właczonym silniku "pomagając koledze" zwłaszcza na prostych i przy ruszaniu (przecież nie będe jechał ekspresówką e40 30/h tylko wypadałoby ze 100/h bo holowalibyśmy sie cały dzień).
Czy takie holowanie ZNISZCZY skrzynie? Jeden znajomy mówi że tak...drugi znowu że nie.
Tak na chłopski rozum to taka sytuacja jest podobna do takiej gdzie jedziemy z górki na przełożeniu D i grawitacja nas napędza (sytuacja jakby nie patrzeć podobna do holowania) i przecież wtedy chyba nic sie nie psuje??
Błagam jak ktoś ma doświadczenie niech pomoże bo auto będzie dzisiaj wieczorem holowane.
Pozdro i dzięki za odpowiedzi!
ogolny - 2007-11-24, 09:57
Moja propozycja,jeśli auto jest sprawne mechanicznie:
-kup lampli takie do roweru zamontuj na taśmie w miejscu lamp
To jet najoszczędniejszy sposób ,bo i tak możesz drugim autem jechać przodem .
Holowania automatu odradzam,jet to niebezpieczne dla skrzyni ,poza tym bardzo męczace .
lysy174 - 2007-11-24, 10:21
Automata mozna holowac ale tylko do predkosci 30km/h zeby go nie zniszczyc wiec propozycja ogólnego jest bardzo sensowna. Gdyby to bylo 5 km to mozna by holowac ale 40km to sadze ze troche za dlugo zejdzie i troche bedzie to meczace
slawo - 2007-11-24, 10:46
nie wiem jak w e34 ale w e36 jest tak:
BMW 316i, 318i, 318is, 325td:
dzwignia sterownicza na N
predkosc holowania najwyzej 70km/h
droga holowania najwyzej 50km
BMW 320i, 323i, 328i, 325tds:
dzwignia sterownicza na N
predkosc holowania najwyzej 70km/h
droga holowania najwyzej 150km
tigre0070 - 2007-11-24, 18:00
po to wlasnie jest bieg N...zeby można było holować...
Artur C. - 2007-11-24, 18:22
Jeśli silnik pali -olej w skrzyni jest to jaki problem holować przecież skrzynia w tym momencie jest wpełni smarowana i można tak bez końca się ciągnąć. Pozatym jeśli silnik pracuje to łatwiej i bezpieczniej jest prowadzić auto holowane. Jedź i nie czaj sie. Oczywiście na N.
Teodor - 2007-11-25, 00:26
No właśnie jedne źródła mówią tak drugie nie..dzięki za pomoc. Ja po długim namyśle stwierdziłem że wole nie ryzykowac pojechałem sam na przypał tylko kolega mnie asekurował z przodu..po prostu jechałem blisko za nim udając że sie holuje...
Mimo wszystko chyba uważam jednak że holować się nie powinno automatów...są drogie w naprawie wiec lepiej nie ryzykować uszkodzenia.
nokerman - 2007-11-25, 00:33
dziwię się że z takim podejściem do automata wogóle masz taki samochód
nie boisz się wsiąść za kierownicę? przecież to automat
dziqsek - 2007-11-25, 10:44
Mowiac krotko NIE holowac auta z Automatem, juz lepiej wypozyczyc mala lawete za 100zl i wziac auto na pake, niz ryzykowac zniszczenie skrzynki.... automaty sa bardzo wrazliwe.
pozdrawiam
mareks - 2007-11-25, 12:30
Hell-o!
a niemozna odlaczyc poprostu mostu jak to podobno czasami sie robi w terenowkach i tyle? niebedzie napedzana skrzynia przezto nic sie niestanie.
pozatym nieraz widac poobijane samochody jezdzace po drogach to az dziw ze boisz sie przejechac te kilkanascie kilometrow z potluczonymi lampami
Artur C. - 2007-11-25, 21:57
No nie róbcie z Automata kaleki to auto jeździ i daje się holować jak każde inne z małymi obwarunkowaniami prostymi do spełnienia. Tymbardziej jak silnik pracuje.
Teodor - 2007-11-26, 14:37
| nokerman napisa/a: | dziwię się że z takim podejściem do automata wogóle masz taki samochód
nie boisz się wsiąść za kierownicę? przecież to automat |
obawy były ale trzeba było wziąść sie w garść
a tak na serio to autko na czesci...osobiście mimo że "leniuch" to dobra sprawa na krakowskie korki to w zawsze bede wolał manual
|
|