BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - E32 dławienie sie przy dodawaniu gazui falowanie.

Piotreek E-30 - 2007-11-27, 20:06
Temat postu: E32 dławienie sie przy dodawaniu gazui falowanie.
Witam. Mam silnik M30 3.0 litra. I mam następujący problem: Gdy silnik chodzi na luzie obojętnie czy ciepły czy cimny po leciutkim dodaniu gazu, prawie tylko dotknięcie pedału, silnik spada z obrotów prawie przygasa po czym wraca do poprzednich obrotów. Przy szybkim dodaniu gazu delikatnie czuć szarpnięcie-zadławienie po czym wkręca sie bardzo dobrze. Nie ma lpg. I drugi problem : po odpaleniu z rana jak zimny ok 10s pochodzi dobrze po czym zaczyna falować póki sie nie nagrzeje, jak było ciepło na dworze nie było tego. Czy jeżeli łapał by lewe powietrze to falował by cały czas? Obojętnie czy ciepły czy zimny? Bo problem wystepuje tylko na zimnym.
kafarek - 2007-11-27, 20:55

Piotreek E-30 napisa³/a:
Czy jeżeli łapał by lewe powietrze to falował by cały czas? Obojętnie czy ciepły czy zimny? Bo problem wystepuje tylko na zimnym.

Na zimnym silniku lewe powietrze nie ma znaczenia większego (chyba że było by go bardzo dużo), ponieważ podawana jest do silnika odpowiednio większa dawka paliwa (ssanie) i komputer pracuje innym trybem.

Ja obstawiam lewe powietrze lub sondÄ™ lambda.

Piotreek E-30 - 2007-11-27, 21:03

A jeżeli byłaby to sonda, to nie paliłby dużo więcej? Bo spalanie jest raczej w normie.
Mauser - 2007-11-27, 21:43

co do spadania obrotów - regulacja przepływki tę śrubą powinna pomóc, mnie pomogła choć idealnie nie jest.