| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - E32 nie odpala na PB, Pompa?
Piotreek E-30 - 2007-12-02, 18:31 Temat postu: E32 nie odpala na PB, Pompa? WItam. Mam taki problem. (silnik m30 3.0 litra +gaz sekwencja)Auto dzisiaj po odpaleniu na pb po jakiś 5 sekundach zgasło okazało sie że spalił sie bezpiecznik od pompy. Po wymianie auto odpaliło po chwili przełączyło sie na gaz i dojechałem do domu. Po zgaszeniu i próbie ponownego odpalenia po 30 minutach znowu okazało sie że bezpiecnzik jest spalony. Po wymianie kolejnej już go nie pali ale zero reakcji auto nie odpala. Jest gdzieś jakiś przekaźnikod pompy? jak tak to gdzie i który to, jak sprawdzić. Czy pompe powinno jakoś słychac powłączeniu zapłonu czy coś? bo u mnie cisza:) jakieś przewodysprawdzić czy coś? Narazie bez wyciagania pompy jeżeli nic sie nie znajdzie wyciągne i sprawdze pompe. Dodam że w baku było zawsze ok 60litrów benzyny. Zapłon jest bo przy odpaleniu na gazie w trybie awaryjnym instalkacji sekwencyjnej auto odpala. W czasie jazdy po przełącznieu z gazu na benzyne auto zwalnia i nie jedzie wogóle nie dostaje benzyny. I jeszcze jedno gdzie jest filter od paliwa?
southOFheaven - 2007-12-02, 20:37
filtr jest przy grodzi silnikowej od strony kierowcy- przy takim silniku puszke filtra zobaczysz jedynie od spodu silnika.
jak wyjmiesz siedzisko tylne to wlaczeniu zaplonu powinno byc slyszalne bzzzzz oczywiscie na pare sekund- pompa podaje paliwo do listwy i przestaje na moment.
wogole to zobacz czy paliwo podaje - odepnij wezyk (charakterystyczny wezyk idacy do listwy wtryskowej) i przekrec rozrusznikiem.
jedynie nie pomoge Ci w kwestii palacego sie bezpiecznika od pompy..nie wiem czemu tak sie dzieje..
Piotreek E-30 - 2007-12-02, 21:13
Po zdemontowaniu kanapy i włączeniu zapłonu nic nie słychać, a czy przypadkiem e32 nie ma tak że pompa dopiero chodzi jak rozrusznikiem kręce? ale przy kręceniu tez nie słychac nic. A gdzie jest jakiś przekaznik od pompy?
southOFheaven - 2007-12-02, 21:34
pompa moze byc sprawna jesli nawet jej nie slychac- moze byc utopiona w benzynie i cichutko pracowac.
przekaznik znajduje sie pod maska -na nadkolu w puszce z trzema przekaźnikami (a nie w tej z bezpiecznikami). o ile się nie mylę, to jest ten środkowy. Miałem podobne objawy u siebie (ale w e30 318is), rozebrałem wspomniany przekaźnik, podgiąłem delikatnie blaszkę, żeby lepiej łapał i auto palilo bez problemu.
Piotreek E-30 - 2007-12-04, 14:40
Sprawdziłem pompe po spięciu na krótko i odpaleniu silnik ładnie pracuje czyli wykluczam pompa i wtryski. Ten przekaźnik od pompy który to dokłądnie jest? mam przekaźniki w puszcze z bezpiecznikami, na lewym nadkolu puszeczka mała i jest tam jeden przekaźnik i po prawej przy podszybiu tam gdzie jest komputer silnika są dwa przekaźniki jeden biały drugi żółty, biały chyba od zasilania jakiś bo idą grube czerwone kable. Jak sprawdzić przekaźnik i który to? Rozbierałem tapicerke patrzyłem połączenia kostki itp instalcja wygląda ok. Macie jakieś pomysły? Co posprawdzać?
[ Dodano: 2007-12-05, 11:31 ]
Sprawdziłem przekażnik miernikiem przejście ma po zdjęciu obudowy przy kręceniu rozrusznikiem klapka sie zwiera ze stykiem ale pompa nadal nie działa. Co sprawdzić jeszcze wie ktoś? po odłączeniu kostki pod siedzeniem przy akumulatorze i podłączeniu bezpośrednio pod klemy pompa działa czyli ta częśc wiąski jest sprawna. Nie dochodzi prąd od silnika gdzieś. Wie ktoś co po kolei posprawdzać jeszcze?
|
|