| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - e30 318is problem sonda-sterownik
ufor - 2007-12-05, 19:41 Temat postu: e30 318is problem sonda-sterownik witam mam problem ze swoim is-em jak kupilem to auto to stwierdzilem ze sonda nie dziala to ja wymienilem ale to nic nie dalo zmienilem na inna ale jest tak samo.
teraz tak przy wlaczonym zaplonie na kablu sygnalowym sondy jest 0.82V niewiem czy tak powinno byc! Po odpaleniu i chwilowemu rozgzaniu sonda wskazuje powiedzmy 0.32V i stoi po przygazowaniu wskoczy na ok 1V po czym napiecie opada.
Wyglada na to ze komp nie reaguje na sygnal od sondy.
PROSZE O POMOC CO MAM SPRAWDZIC
POZDRAWIAM
roki101 - 2007-12-05, 21:21
P czym stwierdziles ze sada jest niesprawna byles na kompie na poczatek sprawdz kable od sady ktore ida prosto do steronika
Piotr_1 - 2007-12-05, 21:51
Schemat wtyczki od motronica może ktoś ma, wtedy zaraz przy wtyczce komputera podłączysz do kabelka od sondy woltomierz i sprawdzisz dokładnie jej zachowanie w zamkniętej pętli, a potem odetniesz kabelek a woltomierz zostawisz na kabelku i zobaczysz jaki jest sygnał z sondy przy rozłączonej pętli. Jeżeli będzie to zachowanie takie same, to na pewno coś jest nie tak. A co jest nie tak należy ocenić po zachowaniu się sygnału. Wszystko trzeba by sprawdzać na rozgrzanym silniku. Jeżeli ecu nie dostaje jakiegoś innego ważnego sygnału z silnika (np. temperatura), to może olewać sondę (tryb awaryjny)
ufor - 2007-12-05, 21:55
sprawdzalem przy samej wtyczce kompa jest to jak pamietam pin nr 77
czyli podlaczyc miernik pod kabel przy kompie i odciac go od kompa na samej sondzie ma chodzic i tak sprawdzic co bedzie pokazywalo?
Piotr_1 - 2007-12-05, 22:04
Sprawdzić różnicę w zachowaniu się sygnału na wyjściu sondy przy sondzie odłączonej oraz podłączonej. Gdy sonda jest podłączona i wszystko działa poprawnie to pętla się zamyka i sygnał przy podłączonej sondzie powinien się optymalizować wokół optymalnej wartości, np 0,5V bo silnik przecież będzie regulowany i mieszanka musi być poprawna jak wszystko działa? Ale to jest dość precyzyjny układ, jak w motorze jest coś pokaszanione na maksa, włożone większe wtryski, ciśnienie paliwa, jakieś bajery lub usterki, to algorytm korekcji może wziąć w banię pomimo że sonda i ecu są sprawne (ale to trudniejszy wariant). Zabawa z jednym kabelkiem bo grzałka na sondzie musi grzać.
ufor - 2007-12-06, 16:31
juz wszystko wiadomo komp do wymiany!!
sprawdzalem kolegi takie samo oznaczenie ale jestem ciekaw czy bedzie pasowalo o innym oznaczeniu Czy ktos jest zorietowany czy bedzie pasowalo np z e36 is????
|
|