| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - [E30] 324td uszczelka pod głowicą
Gr390R - 2007-12-10, 15:41 Temat postu: [E30] 324td uszczelka pod głowicą Witam!! Mam taki problem. Mam możliwość kupna bardzo tanio 324td w bdb stanie tylko ... jest do wymiany uszczelka pod głowicą. Dowiedziałem się tylko że po ok 100km woda zaczyna się gotować więcej sę nie dowiedziałem i w czwartek mam jechać ją oglądnąć nie daleko mnie więc nie ma problemu. I teraz pytanie da się jakoś rozpoznać czy to głowica pęknięta czy uszczelka poszła? z płynem, olejem i nierówną pracą to wiem tylko ciekawi mnie czy można jakoś to z diagnozować nie zrzucając czapki??
pozdrawiam
Adi - 2007-12-10, 18:24
Czy głowica pęknięta to raczej tylko po jej ściągnięciu i sprawdzeniu szczelności.
Gr390R - 2007-12-10, 23:16
uszczelke lub głowice szlak trafia po przegrzaniu czyli ostrym trakctowaniu czy jest jeszcze jakaś opcja ? pytam z ciekawości
Artur C. - 2007-12-11, 06:56
Jeśli zdecydujesz się kupić to auto i naprawiać to pzmietaj że bezwarunkowo silniku M21 czyli tym dieslu nie obrabia się (planuje) głowicy nigdy ale to nigdy! Jej wymiar od podstawy do krawedzi pokrywy ma być 148 +/- 0,1mm jeśli zmierzysz iwyjdzie mniej yo szukaj innej głowicy.
Składałem M21 na sprzedaż i była splanowana głowica i złożone na grubszej uszczelce ni jak to dobrze nie działało a do żyda poszło z nową uszczelką bo tą grubszą wywalało jak się szybciej poleciało.
Gasper - 2007-12-11, 19:14
Tzn. Artur, ze jak przy zmianie uszczelki wymagane bedzie jej planowanie, to lepiej sobie to podarowac i szukac nowej glowy? Ale lipa
Dobrze wiedziec!
Dajcie Arturowi "pomogl"!
Artur C. - 2007-12-11, 19:39
Wszelka dostępna dokumentacja mówi o bezwarunkowym nieplanowaniu głowicy silnika M21 a co zrobić jeśli.... powiedzmy była uszkodzona uszczelka bo ją wypaliło to już nic nigdzie niema.
Autodata mota się pisząc że splanować głowicę przy wymianie uszczelki ale zaraz w wymiarach głowicy podaje też o nieplanowaniu.
Najczęściej te głowice są uszkadzane podczas pierwszej naprawy powiedzmy zaworów gdy są dociągane jednakowym momentem na wszystkich śrubach a niestety na czterech zewnętrznych ma być dokręcane mniejszym momentem.
|
|