Newsy - Największy symulator samochodu na świecie.
nokerman - 2007-12-10, 18:15 Temat postu: Największy symulator samochodu na świecie. Tym razem co prawda nie o BMW, ale taka ciekawostka zasługuje aby umieścić ją na naszym Portalu. Bądźmy szczerzy - każdy z nas lubi czasem pograć sobie w "dobrą samochodówkę". Dla jednych będzie to Need for Speed, inni wybiorą Colina, wiele razy ganialiśmy się forumowo ww LFSa, jest jeszcze GT Legends.
Chłopaki z centrum technologicznego Toyoty też lubią pograć. Ale oni mogli pozwolić sobie na większy rozmach, najpierw podciągnęli z placu nowego Lexusa LS i przemalowali go tak, żeby nikt nie poznał.Następnie wstawili autko na ruchomą platformę poruszającą się po szynach w hali o powierzchni czterech kortów tenisowych.
Platformę zabudowali kopułą i zawiesili na siłownikach hydraulicznych, pod kopułą znalazło się miejsce na ekran, który otacza auto. Całość podłączyli do kilku komputerów i kiedy maszyneria ożyła, okazało się, że niemal doskonale symuluje przeciążenia odczuwalne podczas jazdy samochodem, a dookólny ekran i system dźwięku pozwalają całkowicie zatopić się w symulowanej jeździe Lexusem.
Oczywiście inżynierowie uzasadnili, że symulator powstał aby badać nowoczesne systemy bezpieczeństwa, ale my wiemy swoje. Miłego grania chłopaki!
Mały filmik 'jak to działa':
A teraz koledzy zamknijcie oczy i wyobraźcie sobie ten projekt w wykonaniu inżynierów z Monachium, skorupa z jakiejÅ› e///ki wirtualna sceneria Nurbring Ring i Go¶æ za kierownicÄ… , ehhh Å›migaÅ‚a by ta baÅ„ka po hali, Å›migaÅ‚a ...
Źródło: v10.plWI$NIA - 2007-12-10, 19:22 patent niesamowity
P.S. fajny pomysł z automatycznym wstawieniem nicka kamil.k - 2007-12-10, 19:34 fajnie by bylo posmigac wirtualnie ale podejrzewam ze taniej by wyszl wypozyczyc auto i pojechac na tor
jak byłem maly to jezdzilem takim symulatorem ktory tyko sie przechylal ( nie jezdzil po platormie tak jak ten) w sródku puszczali rózne filmy . mi sie trafil film z motorem i pamietam ze podczas przyspieszanai naprawde wciskalo w fotel jackx - 2007-12-10, 20:54
nokerman napisa³/a:
A teraz koledzy zamknijcie oczy i wyobraźcie sobie ten projekt w wykonaniu inżynierów z Monachium, skorupa z jakiejś e///ki wirtualna sceneria Nurbring Ring i jackx za kierownicą , ehhh śmigała by ta bańka po hali, śmigała ...
e tam kiepski jestem a jedyny bÄ…czek jakiego potrafie zrobic to ten w spodnie Yakuzatti - 2007-12-10, 21:59
nokerman napisa³/a:
Yakuzatti za kierownicÄ…
Żeby były stacje z modelami samochodów i wszystkie tory + największe miasta świata!
Najpierw M3, potem jakaś E30 316, przesiadasz się w X5 i jeździsz w terenie, magia!Max - 2007-12-10, 22:23 Ciekaw jestem, jakby odwzorowali efekt przeciążenia bocznego podczas dłuuuugiego boku ?MarcinPioneer - 2007-12-11, 08:52 A skąd nokerman wiesz, że ze mnie taki dobry driver? nie mów,że mnie widziałeś na Nurbring Ring.