| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Dystanse do E30 jakie ET????
HAMANN E30 - 2004-11-16, 04:10 Temat postu: Dystanse do E30 jakie ET???? Witam chce wstawic do mojej betki dystanse po 3cm na strone i zeby zamowic musze podac kolesiowi wymiary,a niewiem jakie dokonca mu podac?
Wiem,ze na rozstaw 4x100mm i dystans ma miec szerokosc 3cm.
Dołaczam fotke,na ktorej jest rysunek aby podac wymiary.
Jesli wie ktos jaki wymiar podac do fotki to niech napisze.
Z gory dzieki i pozdrawiam.
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=35152632
P.S. Gdyby był problem ze znalezieniem aukcji to podaje numer tej aukcji gdzie sa fotki (numer 35152632)
Pawel-e30 - 2004-11-16, 07:23
a dalczego chcesz az takie rube dystanse włożyć jakie masz et feli ile cali?
Baur - 2004-11-16, 12:00
Załórz dystanse 6 mm, będzie jeszcze lepszy Hamman. A koła Ci odpadną ! Nie rób takich rzeczy, bo to wyrzucone pieniądze. Porządne dystanse kosztują kupe kasy. Lepiej zainwestuj te pieniądze w fajniejsze felgi.
Anonymous - 2004-11-16, 13:21
hmm
zasadniczo dystans powoduje wydluzenie dzwigni ramienia dzialajacego na lozysko piasty, od tego padaja lozyska i cala reszta, im wiecej tym gorzej
optymalnie lozysko piasty powinno byc w osi symetrii felgi (czyt. na srodku)
a co do dystansow to musisz je miec spasowane co do 1/10mm na "rancie" centrujacym w srodku pisty wiec ten wymiar jest najwazniejszy, pozatym jesli robisz tak grube dystanse to nie powinny byc przelotowe tylko (tak jak robi to D&W) mocowane krotkimi srobami do piasty a dopiero do nich przykrecone kolo drugim kompletem srub
oczywiscie sruby stozkowe w obu przypadkach
HAMANN E30 - 2004-11-16, 17:43
czyli na to wychodzi,ze nie warto robić żadnych przeróbek bo padnie to i tamto i tak dalej....
Nie mowie o 6cm na strone tylko na oś!!!! a to różnica!
To po co wymyslają wtedy dystanse,zeby je sobie na półke postawić i patrzeć na nie???
...bo już sam niewiem.
Tyle,ze dystanse kosztują do 400zl a fele ponad 2000zl takze jest różinca znacząca!
Jesli zaloze do 1.5cm na strone to wogóle nie bedę miał znaczącej różnicy i to jest szkoda kasy!
Jesli bede mial specjalne sruby do dystansów(dłuższe) to dlaczego mialyby mi odpaść koła!!!!!!!!!!!!!!!?????????????????????????
Anonymous - 2004-11-16, 18:00
dystanse wymyslil jakis burak ktory nie mogl zalozyc felg bo mialy zle ET, to nie jest dobra rzecz i nie powinna byc stosowana
chociaz bmw 320 IMSA miala dystanse 6cm na tylnych kolach, ale pewnie zrobione w inny sposob, napewno nie takie gowno jak ludzie zakladaja od polonezow
ja ci zrobie jakie chcesz za 200-250zl (wedlug twojego rysunku, aluminiowe) ale komplet srubek musisz sobie kupic osobno (najlepiej od malucha czy od czegos i zeszlifowac troche lepek zeby sie w dystansie miescily)
poprzedni kolega dobrze powiedzial.... znajdz odpowiednie felgi
ja mam w rekinie bez zadnych dystansow felgi 6,5J15 przod 7,5J15 tyl na ET12 i mam problem zeby zalozyc opone 225 z tylu bo wystaje mi letko poza blotnik
ale felgi sa oryginalne rekinowe (HARTGE)
Arczi e30 - 2004-11-16, 18:32
dla mnie też dystanse to glupota, niszą zawieszenie, które i tak sie niszy na naszych drogach, oczywiscie nie jest tu mowa io wszystkich dystansach, w pojazdach typu NASCAR stosowane sa dystanse robione ze specjalnych materiałów, lekkich ale wytrzymałych, jednak one duzo kosztuja, i niezdadza rezultatu na naszych dziurawych drogach, stosowane sa na tory wyscigowe aby auto lepiej wchodzilo w luki przez powiekrzony rozstaw osi. jednak sa stosowne tylko i wyłącznie w takich wyscigach, a niema ich np. w pojazdach klasy WRC, mialem kiedy artukół o nich i powiem jedno nie POLECAM lepiej dołoży do ladnych felg...
Carlos - 2004-11-16, 20:26
witam ja mam w E-30 felasi 17 cali z dystansami 2x20mm, opony 205x40 (przód) i 235x40 (tył), i jest ok nie nazekam.
Zajzyj tu :
http://www.stylauto.com.pl/osprzet_tarcze.html
ale pamietaj nie przeginaj to moim zdaniem max i jak bedziesz zakladal to tylko dystans z osiowaniem felgi zeby kolo nie trzymalo sie na samych szpilach !
P.S. JiM i nie wystaje poza blotnik tylko sie chowa
Pozdro
HAMANN E30 - 2004-11-17, 00:21
czy dystans przelotowy nie bedzie czasem lepszy od gwintowanego?
tak to koło dociągnie dystans do piasty i musi trzymac! nie ma mozliwości,zeby na dlugich śrubach odkreciło sie koło!
Anonymous - 2004-11-17, 00:31
dlugie sruby sie uginaja i kolo plywa razem z dystansem
powstaje minimalne bicie ktore morduje lozysko piasty
HAMANN E30 - 2004-11-17, 14:32
czy to są dobre parametry wymiarów do E30 jesli chodzi o dystanse?
SERIA 3-E30 100X4 57,1 -pierścień centrujący
jescze male pytanko,są to dystanse osiowane i czy lepiej zamówić gwintowane czy przelotowe?
aha-jaki jest rodzaj gwintu w razie czego w E30?
Carlos - 2004-11-17, 18:15
Dokladnie zozstaw srub w E-30 to 4x100 a piasta to 57,1.
A jesti chodzi czy gwintowane czy przelotowe to twoj wybor
Mam dystans o takich parametrach jest przelotowy i nie bije.
Codziennie smigam po stolicy a wiesz jakie sa dziury !
Kiedys mialem dystanse bez osiowania fela trzymala sie na samych szpilach i miala luzy na piascie - dalo sie jezdzic tylko male bicie na kierownicy bylo.
HAMANN E30 - 2004-11-19, 16:43
dzieki za info do mojego postu...
Pozdrówka dla Bimerek
henry - 2004-11-21, 20:33 Temat postu: Dystanse Witam!1 Śruby kól w BMW mają gwint 12x1,5 , stożek - kąt 60 stopni.A dopuszczalne dystanse do E30 zgodnie z posiadanym katalogiem"Power-Tech'a" to 10 mm dla felg z ET 12-24 ,nastepnie 30 mm dla ET 24-29 oraz 40 mm dla ET 29-35.Może tez byc 50 mm dla ET 35 i dopuszcza sie tez 60 mm.Podane wartości dotyczą dystansu na oś a więc dla kola trzeba to podaielić na dwa.Wszystkie dystanse maja osiowanie na centralnym otworze felgi.A mogą byc w wersji ze śrubami przelotowymi albo w wersji na 8 śrub (felga do dystansu a nastepnie dystans do piasty)
Pozdrawiam - henry
nokerman - 2005-01-26, 13:20 Temat postu: Re: Dystanse
| henry napisa³/a: | | ... dopuszczalne dystanse do E30 zgodnie z posiadanym katalogiem"Power-Tech'a" to 10 mm dla felg z ET 12-24 ,nastepnie 30 mm dla ET 24-29 oraz 40 mm dla ET 29-35.Może tez byc 50 mm dla ET 35 i dopuszcza sie tez 60 mm.Podane wartoÅ›ci dotyczÄ… dystansu na oÅ› a wiÄ™c dla kola trzeba to podaielić na dwa.Wszystkie dystanse maja osiowanie na centralnym otworze felgi... |
zastanawiam się nad tym co na czerwono zaznaczyłem
moje fele mają ET35 i mam dystanse 2x5=10mm na oś i tak na oko to więcej byłoby ciężko zmieścić (opony 205 na felgach 7'15')
i druga sprawa
takie dystanse 5-milimetrowe to lepiej wykonać z aluminum czy może kwasówki??
chodzi głównie o korekte ET a nie poszerzanie rozstawu noi o to żeby niekorodowały.
henry może powiesz jakieś dobre słowo
pozdro
henry - 2005-01-26, 20:58 Temat postu: dystanse A pewnie ,że sie dopiszę, dzieki za zaufanie.Dystanse proponuje tylko z duraluminium.Nierdzewka jest po prostu za ciężka i rośnie tzw. masa nieresorowana koła.Te dane które podkresliłeś na czerwono autentycznie przepisałem z katalogu ,widocznie Niemcy dopuszczaja coś takiego, bo są to dystanse z TUV-em.
Jak by tego nie nazwać - czy to korektą ET, czy tez inaczej ,dystans zmienia rozstaw kół.Jeżeli masz dystanse po 5 mm na stronę to prawdopodobnie 10 czy 20 mm na strone ciężko będzie zauważyć gołym okiem różnicę, więc szersze dystanse prawdopodobnie wejdą.Problemem jest jeszcze wysokość kołą ( czyli profil opony ) jeżeli masz te 205-tki z profilem np 45% to kółka będą mniejsze niż z profilem 60%, wazne ,żeby nie wystawały poza obrys auta.I nie powinny wtedy ocierac na zakrętach ( głównie przednie koła ).Jeżeli masz większy profil to mogą być kłopoty przy skręcaniu.Dużo zależy przecież tez od twardości zawieszenia.W efekcie proponuje bys zrobił dystanse "krakowskim targiem" 15 mm na stronę , z duraluminium , przelotowe a odpowiednio dłuższe śruby ( do 70 mm długości ) są na allegro po 6 zł/szt.W razie czego pisz smiało , mam troche doświadczenia z dystansami ,chociaz nie w beemce PZDR - henry
ÅšP+jinos+ - 2005-04-29, 00:04
Witam
Chcialbym wrzucic mojej niuni dystanse, ale pojecia nie mam o tym temacie i chcialbym prosic o niewielka pomoc.
Mianowicie - nie wiem jakie mam ET (w ogole co to jest ET?)
W tym celu zamiesczam fotke moze ktos zna te felgi i bedzie wiedzial jakie jest ET itp. opony to 195/50 przod i 205/50 tyl. Chcialbym wiedziec jakie dystanse moge wrzucic, jakie powinienem i gdzie kupic
Wielkie dzieki za wszelkie sugestie,
pozdro
duchX - 2005-04-29, 08:24
nbiewiadomo jakie masz et ta sama fegla moze miec kilka roznych odsadzen od piasty kola bo to jest wlasnie ET czym jest ono mniejsze tym felga bardziej wystaje na zewnatrz a z tego co widze to u Ciebie nie wiele da sie zdzialac bo masz za nisko autko i bedzie tarlo o wewnetrzna czesc blotnika
ÅšP+jinos+ - 2005-04-29, 13:47
no to wrzuce inne sprezyny i chyba bedzie mozna cos pomyslec?
Grzesio - 2005-04-29, 14:57
na feldze powinno być napisane jakie jest ET, jak nie na zewnątrz to zdejmij felgę i od wewnątrz sprawdź.
A czy zastosowanie dystansu w celu doprowadzenia do seryjnego ET też jest szkodliwe dla łożysk? Moje AZEVy mają ET48 na przodzie bez dystansu min. 15mm wogule nie da się założyć bo zaczepiają o amortyzator, natomiast z tyłu jest ok, tylko strasznie siedzą w środku. Narazie mam założone dystanse z przodu po 20mm przelotowe z centrowaniem, a z tyłu po 5mm zwykłe, bez centrowania, ale zmienie je w najbliższym czasie na 20 lub 30 mm. Mi się wydaje że jak się za bardzo przesadzi z ET to wtedy mogą łożyska lecieć , jak koło wyłazi już po za błotniki, ale może się mylę
jaqub - 2005-04-29, 17:31
Mam wielka prosbe do Henry'ego.... Mam e36 320i w sedanie... jak mozesz to sprawdz w katalogu jakie moge zarzucic dystanse.. Felgi mam od Z4 8x17 cali a ET nie pamietam ale chyba w okolicy 40... Z tylu chcialem wrzucic 10-15mm na kolo czyli 20-30mm na os a z przodu 5-10mm na kolo (10-20mm na os)... a oponki to przod 225/45 a tyl 235/45. DZIEKI!!!
slawo - 2005-04-29, 18:19
Jak dla mnie dystanse to porazka,chociaz sam musialem zalozyc do siebie 5mm bo z przodu felgi walily o amory.
Jesli ktos potrzebuje dystanse 5mm z centrowaniem na fele VW mam komplet do sprzedania
henry - 2005-05-01, 23:57 Temat postu: Dystanse dc. Witam ! Dzieki za zaufanie , już próbuję napisac ,co wyczytałem.Najpierw o oponach.Do felg 8x17 w E36 można założyć nastepujące rozmiary opon:215/45 , 225/45 , 245/40 lub 235/40.Katalog przewiduje Feldi o ET 35 mm lub 30 mm.Teraz przechodzimy do dystansów.Jeżeli konieczne jest ich założenie to dla felg z ET w granicach 25-40 mm dopuszcza sie 20 mm/oś czyli po 10 mm na stronę.Z drugiej strony katalog dopuszcza dla felg z ET 35-47 mm nawet 30 oraz 40 mm/oś.Dotyczy to wszystkich modeli E36.Raczej staraj sie założyc jak najcieńsze.Pozdrawiam i myśle ,że Ci te dane troche pomogą.Pozdrawiam - henry
nokerman - 2005-05-02, 06:34
moje samoróbki wyglądają tak :
zrobione niestety ze stali 316L coby niekorodowały, bo z aluminium zwykłego byłyby za miękknie a o duralu.... można pomarzyć
zresztą przy takiej grubości (5mm) mogłem sobie pozwolić na stalófki
pozdro
Anonymous - 2005-05-02, 07:50
skoro post tak ładnie sie rozkręcił to i ja drzuce swoje 5 groszy:p
mam wypasione fele 15 oponki nówki sztuki ale.... od PEUGEOT a tam rozstaw jest 4x108:( a jak wiecie e30 ma 4x100 jak wykonać takie dystanse aby zmieniały rozstaw i jaka powinny mieć gróbość niezalezy mi na poszerzeniu lecz na tym aby założyć te fele.
Czy ktoś robił coś takiego i czy to sie sprawdza:)
Henry i reszta co Wy na to??
POzdro
nokerman - 2005-05-02, 08:13
Zmianę rozstawu mocowania możesz dokonać TYLKO na czymś takim:
czy to jest dobre rozwiÄ…zanie to siÄ™ nie wypowiem ale napewno alternatywne
przy długości 40, 45, 50, 55 mm - 7 zł/szt
W swojej ofercie posiadamy pierścienie dystansowe do każdego auto o grubości od 5 do 32 mm.
grubość 5 lub 8 lub 10 mm - 89 zł/para
grubość 17 mm - 119 zł/para
grubość 20 mm - 129 zł/para
grubość 25 mm - 159 zł/para
grubość 30 mm - 169 zł/para
grubość 32 mm - 179 zł/para
Posiadamy w sprzedaży także pierścienie dystansowe aluminiowe lub stalowe z wtłoczonymi szpilkami, również zmieniające rozstaw śrub. Ich ceny przedstawiaja sie nastepująco:
grubość 22 mm - 280 zł/para
grubość 25 mm - 310 zł/para
grubość 30 mm - 350 zł/para
grubość 35 mm - 420 zł/para
znajdziesz ich pod poniższym adresem albo na allegro
FHU Alucar, tel. 012 636-44-07 (pon-pt 10-18, sob 10-14) lub 0606 668-130, 0606 668-030, e-mail: alucar@op.pl.
Anonymous - 2005-05-02, 08:27
a czemu nie jest dto dobre rozwiÄ…zanie??
fele mge mieć za 200PLN z oponkami 205/?/? R15
wiec chyba warto
jest jeszcze jeden + mam i siebie w warsztacie tokarnie i wykwafifikowanego tokarza chodzi mi przedewszystkim czy da sie to zrobić a najlepiej chciałbym zeby ktoś mi podał jak wykonać takie dystanse:)
duchPW - 2005-05-02, 09:15
na allegro (i pewnie nie tylko) są do kupienia śruby "pływające" które służą właśnie do dopasowania rozstawu śrub.... a co do tych przjściówek, to poszukaj, bo nie tak dawno menel pytał o takie ustrojstwa ... i z tego co pamiętam zostały one nieźle zjechane jako rozwalacz zawiechy
co zaś się tyczy tych śrub pływających, to moim zdaniem będę one stanowiły mniejsze obciążenie dla piast... ale nie dam sobie za to głowy uciąć, więc poczekajmy na kogoś kto da
pozdro
jaqub - 2005-05-03, 23:15
henry DZIEKI!!!
czyli ja chyba kupie 4x 10mm... tylko jeszcze napiszcie jakie srubki musze kupic do mojej e36? jaki jest gwint i jaka dlugosc kupic... a i gdzie tanio kupie dobre srubki o twardosci 10.9?
Pawel-e30 - 2005-05-04, 07:22
Piotrek sruby pływające nie zmienia aż tak rozstawu z 4x108 na 4x100 Grisza ja bym twoim zdaniem olał temat a jesli tak bardzo się napaliłeś to posłuchaj się nokermana
|
|