BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Problem Z Odpalaniem

Jan - 2007-12-14, 11:31
Temat postu: Problem Z Odpalaniem
Witam Wszystki Fanów BMW
mam taki Problem z Odpalaniem zimnego silnike ze: Jak postoi dłużej( wystygnie ) to zaraz pod odpalenieu wkreca sie na obroty i to doś duze bo 2 - 3 tyś. i tak z czasem rozgrzewania spadaj ale potyrafi to trafać dwie - trzy minuty
Reguła jest taka ze im zimniej na dworze i tym po odpaleniu wkreca sie na większe obroty w lato też było do zjawisko ale dosłownie chwilowe wkrecała sie na duze pochodziła z 20 sek i juz było ok.

wiec czy da sie coś z tym zrobić ? jest to kwesija jakiejś Regulacji ??

konewka - 2007-12-14, 11:50

jak dla mnie to jest kwestia tylko i wylacznie ssania. U mnie jest podobnie.
lysy174 - 2007-12-14, 16:27

To moze byc wina czujnika temperatury silnika. Na obudowie termostatu masz dwa czujniki. Jeden jest do wskaznika z srodku na zegarach a drugi daje sygnal do kompa. Jesli jest z nim cos nie tak to daje zly sygnal do kompa i ten jako ssanie ustawia bardzo duze obroty. Proponuje wymienic ten czujnik (jak sie nie myle to niebieski, kosztuje 50zl nowy) i zobaczyc co sie bedzie dzialo.
Pozdrawiam

RoboCop - 2007-12-14, 17:23

lysy174 napisa³/a:
To moze byc wina czujnika temperatury silnika

jak to jest kwestia niesprawnego czujnika, to dlaczego silnik utrzymuje tak wysokie obroty?
BMW jak zapalisz /zimny!/ - ma dojść do 1100-1200obr/min i po chwili ma opaść do ok 800-900obr/min, niezależnie jaka temperatura na polu...

slawo - 2007-12-14, 18:13

jesli chodzi o ete to sprawdz wyrtskiwacz rozruchowy i silnik krokowy ;)
lysy174 - 2007-12-14, 23:07

RoboCop napisa³/a:

jak to jest kwestia niesprawnego czujnika, to dlaczego silnik utrzymuje tak wysokie obroty?
BMW jak zapalisz /zimny!/ - ma dojść do 1100-1200obr/min i po chwili ma opaść do ok 800-900obr/min, niezależnie jaka temperatura na polu...

Tez tak sadzilem ale jak podpielismy w miejsce czujnika potencjometr i odpowiednio regulowalismy (symulowalismy sygnal wysylany przez czujnik) to wierz mi lub nie ale udalo sie doprowadzic do tego ze samochod mial 4500obr i utrzymywal ta wartosc. Pewnie sadzil ze jest z -100 stopni ale wysokie obroty utrzymywal. Dodam ze to bylo M20B20.

Jan - 2007-12-31, 14:43

Dziękuje wszystkim Za odpowiedzi i wskazówki
Jako Ciekawostke moge powiedziec ze wzuciłem Cały osprzet z wiązkoą od 2.0 i Problem
nadale jest. Ide zaraz Obadac Ten niebieski czujnik bo tak jak widze obstawiac mozna jego.
tak OF TOPIKOWO to musz Sprawdzic ile mi ta Modifikacja dała a wykres pewnie wzuce na Forum

POZDRAWIAM

mattim_bmw - 2007-12-31, 18:25

Nie grzeb w sylwestra przy aucie bo cały nowy rok bedziesz grzebał :lol: :lol:

Jak dojdziesz co było to pisz. pozdro