BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Sprawdzenie termostatu

tox - 2004-11-16, 19:02
Temat postu: Sprawdzenie termostatu
Czesc
Jak sprawdzic czy termostat sie domyka? Wskaznik temperatury mi stoi za nisko i zaczal ostatnio wiecej palic, podejrzewam wlasnie termostat (visco sprawne, wiec raczej odpada). Jak go wyciagne to bedzie widac, czy trzeba cos mierzyc tak jak przy sprawdzaniu max otwarcia? W Etzoldzie jest tylko opis jak sprawdzic czy sie do konca otwiera.

duchPW - 2004-11-16, 22:18

może spróbuj odwrotnie niż w etzoldzie - jak go już otworzysz - spróbuj go wychłodzić - piszę tylko na czuja - nie sprawdzałem
Bruner - 2004-11-17, 02:42

Jaka temperature otwarcia powinien miec termostat w M20B20?
nokerman - 2004-11-17, 06:04

80"C :wink:

żeby sprawdzić czy jest szczelny na zamknięciu trzeba postawić go w pionie i zalać wodą od strony wyjścia i obserwować czy woda przecieka przez niego i jak szybko.

ale prawdopodobny jest także taki scenariusz:

mocry - 2004-11-17, 13:05

Witam. Skorzystam z okazji i podepne sie pod temat :D Chce u siebie wymienic termostat bo zdaje sie, ze autko nie grzeje sie jak trzeba... Znalazlem cos takiego: http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=35259340 Moze kto z Was spotkal sie juz z tym. Czy takie cos bedzie pasowalo to mojej bmki? Nie chce kupic czegos co pozniej do kosza sie nada... 25 zl to chyba nie duzo...

2. pytanie. Ogrzewanie (w srodku) jest dosc slabe, co moze byc tego powodem? Czy moze miec z tym zwiazek wlasnie termostat? A jesli nie to co moze byc powodem slabego ogrzewania?

Qba - 2004-11-17, 17:47

Ja kupiłem termostat za 35zł, i tej dychy bym nie oszczędzał
nokerman - 2004-11-18, 06:21

wkażdymbądźrazie nadaje sie do beemki ta fotka dwa posty wyżej to też Vernet
Anonymous - 2004-11-18, 09:48

mocry bardzo mozliwe ze masz za malo plynu lub zapowietrzony uklad chlodzenia to najczestrze przyczyny nie dogrzewania sie nagrzewnicy choc moze to byc tez termostat jak sie zatnie na duzym obiegu to silnik sie nie dogrzewa a co do sprawdzenia termostatu najlepiej wrzucic go do garnka z woda i zaczac gotowac jezeli jest sprawny to powinien sie rozszerzac przy jakis 80 stopniach
mocry - 2004-11-26, 13:16

Silnik nie dogrzewal mi sie przez termostat - po wymianie jest git.

Co do tego ogrzewania to chyba musze wymienic filtr pyłkowy - przynajmniej tak mi powiedziano :D