BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - pompa paliwa e30

Toots - 2007-12-15, 19:02
Temat postu: pompa paliwa e30
witam
mam maly problem z pompa paliwa. Otoz slychac ze chodzi lecz nie podaje paliwa. Sprawdzalem rowniez dajac jej bezposrednie napiecie z akumulatora i jest to samo. Slychac ze chodzi lecz nie podaje paliwa. Co z nia moze byc ?? Czy to juz jej koniec czy co ??
I czy mozna podlaczyc pompe z innego samochodu lub innej pojemnosci silnika ??
Mam e30 318i M10. Pompa jest na zewnatrz.
Jak cos to lepiej kupic nowy zamiennik czy uzywany oryginal ??
Pozdrawiam

BIERNAÅš - 2007-12-15, 19:20

Tez mialem ten problem i musialem wymienic :( tylko ze ja mam w baku. Mogę się mylić, ale z tego co wiem nie ma roznicy miedzy silnikami jezeli chodzi o pompy paliwa, wiec proboj:) Pozdrawiam!
Toots - 2007-12-16, 09:37

a wie ktos gdzie jest przekaznik pompy paliwa w M10 ??
mattim_bmw - 2007-12-16, 13:26

Kumpel kiedys miał to samo i okazłao sie ze podpiał odwrotnie bieguny i pracowała w druga strone, głupota niby ale jednak...
Gelo - 2007-12-22, 18:05

Witam, a więc miałem kiedyś taki problem, pompa paliwa działała ale nie podawała towaru, męczyłem się z tym sporo czasu, i w końcu podłączyłem pompe w zbiorniku, odkręciłem węża od góry pompy ten który podaje paliwo do silnika założyłem gumowy przewód i zassałem paliwo aż przeszło przez pompke. Założyłem przewód i zadziałało :)
alexil - 2007-12-23, 01:16

Podłączę się pod temat....Pare dni temu pojawił się u mnie podobny problem. Musiałem na chwilę wyjąć pompę z baku. Po włozeniu spowrotem chwile działała dobrze, a później przestała podawać paliwo....Dostałem się do niej i co zauważyłem-pompa wyraźnie reaguje na napięcie ale nie kręci się. Mogła się zakleszczyć albo coś z tych rzeczy?
Dodam, że nigdy wcześniej nie miałem z nią problemu.

Pozdrawiam

sarna1 - 2007-12-23, 11:35

no zatarla sie po prostu - jak ja wyjeles to wylecialo z niej paliwo - pozniej odpaliles i chwile zanim zaciagnela paliwa polatala na sucho i po niej :) - chyba trzeba bedzie wyminc na nowa bo mialem identyczne objawy :) - nowka pompa 140 pln z allegro i juz rok lata :)
mattim_bmw - 2007-12-23, 12:35

sarna1 napisa³/a:
no zatarla sie po prostu - jak ja wyjeles to wylecialo z niej paliwo - pozniej odpaliles i chwile zanim zaciagnela paliwa polatala na sucho i po niej :) - chyba trzeba bedzie wyminc na nowa bo mialem identyczne objawy :) - nowka pompa 140 pln z allegro i juz rok lata :)

A mozesz napisac od kogo kupowałes, jakiej firmy albo linka wkleic bo tak sie zastanawiam nad tym pompkami. No i czy pracuje cicho? bo moja wyje jak kojot :( chyba sie konczy :roll:

Mauser - 2007-12-23, 16:19

Każdy kto miał do czynienia z nową org pompą stwierdzi, że te z allegro są do :cenzura: .
Gelo - 2007-12-23, 17:30

Faktycznie te z allegro są do........ piszą w ogłoszeniu że jest do wszystkiego, a jak coś jest do wszystkiego to jest do nieczego, cała gama od 316 do M3. KATASTROFA!!!!!!!!!
sarna1 - 2007-12-23, 23:16

spoko = moja chodzi rok - cisnienie daje fabryczne - jeden jedyny minus to to ze jest glosniejsza :D - a ladowac w auto 500 pln tylko po to zeby odpalac je na benzynie (mam LPG) to wedlug mnie przesada ...... za 130 pln mam dobra pompe i klopot z glowy :) a osiagi na PB takie jak powinny byc,
mattim_bmw - 2007-12-24, 10:55

No to juz wszystko wiem. Chciałem ja wymienic bo jest głosna, ale skoro tak to...
Åšwiesta - 2010-03-05, 19:47

podepnę się pod temat, padła mi pompa paliwa w E30 320i zamówiłem na allegro zamiennik wszystko ładnie, pompa przyszła. Otwieram i pompa ma tylko jeden króciec na dole gdzie oryginalna ma dwa. Na dodatek ten jeden króciec jest dłuższy niż oryginalny przez co żeby włożyć ja do stelaża musiałbym go deczko skrócić lub zrobić jakąś rzeźbę. I tu moje pytanie czy można tak zrobić i czy ta pompa z jednym króćcem jest dobra do tego modelu ? czy też wysłano mi jakiś szajs a sprzedawce mam jechać zabić :mg: ?
Dantte26 - 2010-03-05, 23:59

moim zdaniem lepiej nic nie rzeźbić samemu, skrócisz króciec to pewnie stracisz gwarancję i będzie lipa.... lepiej zwrócić kolesiowi i niech z kasy wyskakuje...ja zakupiłem zamiennik bodajże firmy "qap" i nie było z nią żadnych problemów, tylko że zamawiałem ją w sklepie motoryzacyjnym, którego sprzedawca wiedział co sprzedaje i zamawia...

[ Dodano: 2010-03-06, 00:05 ]
zapomniałem dodać: z pompą to bywa tak że jeśli raz nie zrobisz jej porządnie to będziesz miał z nią problem cały czas....wybór należy do ciebie...aha i jeszcze jedno...nie kupuj oryginalnej używki....pochodzi z pół roku i znowu będziesz miał wydatek...pozdrawiam i powodzonka....

Adam86 - 2010-03-06, 09:24

Ze temat "paliwowy" to podepne sie pod temat. :wink: Brat ma E39 z silnikiem 2,5 TDS problem jest taki ze jak ma np 30L paliwa i wiecej to, auto pali jezdzi nie ma zamuly slowem wszystko ok, ale jak zejdzie do 15L buma juz nie jedzie. Nie odpala, i niechce odpalic.. ;/ Auto ewidentnie sie zapowietrza.. wyglada to tak jakby braklo mu paliwa (a w baku 15L!! :shock: ) i jeszcze jedno, ciagle pali mu bezpiecznik od pompy paliwowej. Czasami zaraz jak wsadzi, a czasami np po tygodniu. Kiedys kiedys, wyciagnolem ta pompke z domku i :mg: i podpiolem na ostro, slychac bylo ze sie kreci. W czym moze byc problem??
SUCHARUS - 2010-03-06, 15:36

Adam86 napisa³/a:
Ze temat "paliwowy" to podepne sie pod temat. :wink: Brat ma E39 z silnikiem 2,5 TDS problem jest taki ze jak ma np 30L paliwa i wiecej to, auto pali jezdzi nie ma zamuly slowem wszystko ok, ale jak zejdzie do 15L buma juz nie jedzie. Nie odpala, i niechce odpalic.. ;/ Auto ewidentnie sie zapowietrza.. wyglada to tak jakby braklo mu paliwa (a w baku 15L!! :shock: ) i jeszcze jedno, ciagle pali mu bezpiecznik od pompy paliwowej. Czasami zaraz jak wsadzi, a czasami np po tygodniu. Kiedys kiedys, wyciagnolem ta pompke z domku i :mg: i podpiolem na ostro, slychac bylo ze sie kreci. W czym moze byc problem??

kiedys robilem kumplowi tds'a wlasnie mial taki problem hmm walnieta byla pompka pomocnicza przy zbiorniku jest ale nie dam reki uciac mial to samo malo paliwa musial krecic dlugo zeby odpalila

Åšwiesta - 2010-03-06, 20:22

Dantte26 napisa³/a:
moim zdaniem lepiej nic nie rzeźbić samemu, skrócisz króciec to pewnie stracisz gwarancję i będzie lipa.... lepiej zwrócić kolesiowi i niech z kasy wyskakuje...ja zakupiłem zamiennik bodajże firmy "qap" i nie było z nią żadnych problemów, tylko że zamawiałem ją w sklepie motoryzacyjnym, którego sprzedawca wiedział co sprzedaje i zamawia...

Ok już po montażu przeanalizowaliśmy temat z Urbim wygiąłem stelaż włożyłem pompe i wyprostowałem zgięcie. Bangla teraz jak trzeba, nawet auto dostało zauważalnego ,,kopa" i znikł problem z falującymi obrotami na biegu jałowym. Gdzie myślałem cały czas że to będzie coś z iskrą po wymianie krokowca