BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - BMW i śmierć...

casus maximus - 2007-12-16, 12:01
Temat postu: BMW i śmierć...
Samochód uderzył w betonowy słup, 6 osób zginęło

Sześć osób zginęło w wypadku, do którego doszło w okolicach Mierzęcic (Śląskie) - podała policja. Ze znalezionych w miejscu tragedii dokumentów wynika, że ofiary to nastolatek i pięciu mężczyzn w wieku od 25 do 46 lat.

Do wypadku doszło na otwartym niedawno odcinku drogi ekspresowej S-1. Bmw uderzyło najpierw w oddzielające pasy ruchu betonowe płyty, potem w słup tablicy z drogowskazami, potem jeszcze w słup wiaduktu. Następnie stanęło w płomieniach - powiedziała rzeczniczka będzińskiej policji nadkomisarz Monika Francikowska.

Siła uderzenia była tak duża, że części samochodu były porozrzucane na obu pasach ruchu.

Ze znalezionych w miejscu wypadku dokumentów tożsamości wynika, że wśród ofiar są czterej mieszkańcy woj. dolnośląskiego, jeden z Małopolski oraz mieszkaniec Chorzowa. Najmłodsza ofiara miała 15 lat, a najstarsza - 46. Pozostali mieli 25, 27 i dwóch po 31 lat.

Poprosiliśmy kolegów z policji dolnośląskiej i małopolskiej o dotarcie do rodzin ofiar wypadku, na tej podstawie będziemy czynić kolejne ustalenia - powiedziała nadkom. Francikowska.

Policja wciąż nie wie, dokąd jechała cała szóstka. Przypuszczenia, że na pobliskie lotnisko w Pyrzowicach, nie udało się jeszcze zweryfikować.

Po wypadku droga S-1 była zablokowana. Ruch w obu kierunkach został już przywrócony - poinformowała rzeczniczka policji.

Przyczyną tragedii mogła być nadmierna prędkość i oblodzenie jezdni. W ustaleniu tego pomogą powołani do sprawy biegli. Wszelkie okoliczności tragedii ma ustalić śledztwo prowadzone pod nadzorem prokuratury w Zawierciu. (aka)

Źródło: Wirtualna Polska

BADYL - 2007-12-16, 12:19

Tak będzie coraz częściej - BMW i niedoświadczeni posiadacze Polonezów.

[']

Gasper - 2007-12-16, 12:25

Wielka tragedia dla bliskich, jednak podobnych jest mnostwo codziennie i nie robi sie takiego szumu medialnego.

Niech ofiary spoczywaja w spokoju. [']

Tylny naped i sliska nawierzchnia zbieraja zniwa... :( Jak co roku.

Kujon - 2007-12-16, 12:27

do było E39 :?: i kiedy to było :?:
viktor - 2007-12-16, 12:28

Z mojej roboty ponad rok temu zgineło 4 kolesi pod Bytomiem,właśnie kierowca przesiadł się z poloneza...
[*]

duch_robi - 2007-12-16, 12:29

kirek napisa³/a:
Tak będzie coraz częściej - BMW i niedoświadczeni posiadacze Polonezów.

[']

Przesadzasz, przeciez nie wszystkie wypadki to wypadki z udzialem BMW i nie wszystkie wynikaja z nie umiejetnosci owladniecia tylnego napedu. Ja zaczynalem jezdzic polonezem, a moje pierwsze auto mialo 200KM i jeszcze zyje, nie mialem zadnego wypadku ze swojej winy, czy ktos jezdzi bmw czy polonezem moze miec wypadek z wlasnej glupoty, ale kto powiedzial ze kazdy wypadek to wina glupoty. Dzieja sie rozne rzeczy -zmeczenie, awaria auta, miejscami oblodzona nawierzchnia, wcale nie znaczy ze gdyby jechali oni innym autem nie doszlo by do wypadku, chociaz musze tez przyznac ze duzo osob ktore wsiadaja po raz 1 do BMW nie koniecznie musza to ogarnac -mowa nawet i o 1.6 ;) ale nie ma reguly naprawde.

W kazdym razie wyrazy wspolczucia dla rodzin i znajomych [*]

Bartas - 2007-12-16, 12:38

Również szczerze współczuje rodzinie :(

[']

paradoxx - 2007-12-16, 12:42

[*]
Pietrek - 2007-12-16, 13:11

gdyby miał "zwiniętą gazetę" pod gazem to prawdopodobnie by wszyscy żyli.
Mówcie co chcecie ale tylko idiota zapier.... na oblodzonej drodze... i tu nie ma różnicy czy jedzie poldkiej czy BMW praw fizyki nie da się oszukać.

[*]

LUKAS - 2007-12-16, 13:15

[*]
nerwowy46 - 2007-12-16, 13:28

:ups: Może głupio powiem ale stany się muszą zgadzać tak jak i na ziemi tak i w niebie i piekle :( :( :(
Grzesiek - 2007-12-16, 13:30

[*]
pejafreak - 2007-12-16, 13:46

Kujon napisa³/a:
do było E39 :?: i kiedy to było :?:

to bylo dzisiaj na ranem
a co do auta to przypomina mi bardziej e36 sedana

Jak by trzymali sie prawa to by jedna osoba by przezyla bo to co ja wiem to beemki sa 2-5 osobowe a nie 6 :?
[*]

Gasper - 2007-12-16, 13:50

Na 100% E39
maciek e30 - 2007-12-16, 14:08

[*] [*] [*] [*] [*] [*]
damiano_e30 - 2007-12-16, 14:37

Pietrek napisa³/a:
gdyby miał "zwiniętą gazetę" pod gazem to prawdopodobnie by wszyscy żyli.
Mówcie co chcecie ale tylko idiota zapier.... na oblodzonej drodze... i tu nie ma różnicy czy jedzie poldkiej czy BMW praw fizyki nie da się oszukać.

[*]

ile lat jeżdzisz samochodem? masz prawo jazdy w ogóle?

czasem jest tak że droga jest oblodzona tylko w niektórych miejscach bo np w pobliżu jest jakaś rzeka itp.

[*] Współczuje rodzinom ofiar :( ((

Pietrek - 2007-12-16, 14:41

Gasper - 2007-12-16, 14:44

:wow: wolno nie jechali ;/
Pietrek - 2007-12-16, 14:48

damiano_e30 napisa³/a:
ile lat jeżdzisz samochodem? masz prawo jazdy w ogóle?

Nie mam , chociaż czasem samochodem jeżdżę...
Raz już wyleciałem z drogi z takiego powodu jak wyżej, nie ja prowadziłem , ale wiem że gdybyśmy jechali wolniej nie doszłoby do tego. Jestem wyczulony na takie sytuacje.

Gasper napisa³/a:
:wow: wolno nie jechali ;/

Właśnie o tym mówiłem.

G-R-Z-E-Åš - 2007-12-16, 17:44

Strasznie to wyglÄ…da :cry:

[*] [*]

jaqub - 2007-12-16, 18:02

[']
nie nam oceniac...

GERMAN BOY - 2007-12-16, 18:35

Piertek ma racje.Tylko matoł bezmózgowiec zapieprza w zime i własnie ktos kto mysli i nie mówie tu o tym czy ktos jezdzi dzien czy 30 lat wie o tym że w takich warunkach a już na pewno w nocy potrafi złąpac mróz i nie ma mowy o szybkiej jezdzie bo nawet najlepsi rajdowi kierowcy nie wyprowadza auta z poslizgu jak wpadasz na lód z predkoscią 150 -200 km/h a po miejscu wypadku widać że taką predkosc musieli miec .Niestety tylko szkoda że przez tą niemyslącą postac zgineło 5 niewinnych osób i to jest tu najstraszniejsze że ktoś ginie przez lekkomyslną osobe .Pamiętajcie że sliska nawierzchnia czyli lód czy asfalt po deszczu to niebezpieczna powierzchnia i lepiej nie szarżowac.Poszarżuj sobie na teranch gdzie nie pieprzniesz w nic czyli najlepiej na lotnisku a na jezdni zachowuj się w miare normalnie.Wsółczucia dla rodzin zmarłych!
jaqub - 2007-12-16, 18:54

we FAKTACH dzis o 19tej bedzie o tej tragedi :spoko:
Pietrek - 2007-12-16, 19:10

w sumie nic ciekawego nie powiedzieli ;/
Yakuzatti - 2007-12-16, 19:10

No oczywiście....

BMW BMW BMW BMW i jeszcze raz BMW! Jakby oni nie mogli powiedzieć "samochód osobowy" Co za sieroty, nawet w TVN`ie!

W ogóle ominęli to, że zginęło 6 osób, a powiedzieli za to 4 razy słowo BMW...

Pamięć ich duszy [*]

Gasper - 2007-12-16, 19:14

Znow jak wroce do domu to mi dziadek bedzie trul, ze "znowu BMW sie rozwalilo. znowu gowniarze w BMW" itp... Gdyby to byl jakis huyday czy mazda to by takiego rabanu nie robili. Tylko sensacja sie licz i AFERY. :<

Swoja droga smieszna sprawa z moim dziadkiem. Tak co chwile narzeka na glupkow w beemkach, a sam mowi ze jakby mial forse, to by sobie kupil nowe BMW :mg:

RoboCop - 2007-12-16, 20:09

Yakuzatti napisa³/a:
No oczywiście....

BMW BMW BMW BMW i jeszcze raz BMW! Jakby oni nie mogli powiedzieć "samochód osobowy" Co za sieroty, nawet w TVN`ie!

W ogóle ominęli to, że zginęło 6 osób, a powiedzieli za to 4 razy słowo BMW...[*]

Yaku to jest własnie cały TVN - wystarczy spojrzeć na ich tzw.seriale kryminalne...

6 trupów w jednym aucie - :evil: :evil: :evil: , rzeźnia...

[*] [*] [*] [*] [*] [*]

casus maximus - 2007-12-16, 20:30

no mogli by powiedziec "samochod osobowy" ale nawet na TVN wie ze BMW to nie jest zwykly samochod osobowy.
Kosa - 2007-12-17, 12:52

taka slizgawka na drodze byla ze nawet straz pozarna sie wywalila jadac do wypadku :/

predkosc byla na 100% za duza ale czasami stan nawierzchni moze zaskoczyc,

[ ' ]

Kujon - 2007-12-17, 13:05

nierozumie stwierdzenia że kogoś nawierzchnia zaskoczyła w zimie :lol: , polska to nie afryka ludzie wyobraźni troche :evil:
Kosa - 2007-12-17, 13:08

a mnie kiedys zaskoczyla wygladala na czarny asfalt wyjezdzajac ze swidnicy, sniegu nie bylo sloce nie odbijalo sie jakos specjalnie od podloza, dodalem gazu od 40 km/h i obrocilo mnie bokiem , pozniej w tym miejscu jeszcze 3 auta wpadly do rowu
Bartas - 2007-12-17, 13:11

Kujon napisa³/a:
polska to nie afryka ludzie wyobraźni troche :evil:

święte słowa. znamy stan dróg, do tego zapewne śliska nawierzchnia i ;/ .
gdyby nie deptał tak na prawy pedał żyło by 6 :!: osób :evil:

Tomek3er - 2007-12-17, 14:56

[*]

nie rozumeim nad czym lamentujecie bmw to jedna z najbardziej rozpoznawalnych marek na swiecie wiec to normalne a pomyslcie sobie tez tak ze macie wyczulony sluch na BMW, jak byl by to mercedes to tez by powiedzieli ze to byl mercees takie moje zdanie . . .

center - 2007-12-17, 18:17

- dostosowanie predkosci do warunkow
- ponad 10 osob dziennie ginie w wypadkach na drogach
- wielka tragedia jakby na to nie patrzec, niemniej wina tylko i wylacznie 1 osoby..

GERMAN BOY - 2007-12-17, 23:41

Mnie też kiedys zaskoczyła nawierzchnia na szczescie przy niedużej predkosci.Od tej pory licze się z tym co leży na jezdni a bardziej z tym co jest w powietrzu bo po asfalcie nie zawsze poznasz że rzeżnia.A mróz płata figle.niektórzy niestety nie mają okazji już wyciągnąc wniosków po swoim błednym zidentyfikowaniu stanu nawierzchni.Szkoda ale takie jest życie.Uważajmy.To jest przestroga dla nas wszystkich i tyle.
Ostry - 2007-12-18, 00:02

Wypadki samochodowe byly sa i beda tak samo jak samochody sie psuly, psuja i beda psuly...to jest nie uniknione tym bardziej ze z dnia na dzien samochodow przybywa a nie ubywa a drogi jakie byly takie sa...i pewnie predko sie nie zmienia...
korzuch - 2007-12-18, 00:54

jak dla mnie to nic sie nie stało :twisted: a co w tym dziwnego :?: :lol: to normalne w tym kraju :lol:
Sosen - 2007-12-18, 07:49

korzuch napisa³/a:
to normalne w tym kraju

a co to ma do tego? W innych krajach nie ma wypadków?

center - 2007-12-18, 09:20

w innych krajach nie ma korzucha... :twisted:
korzuch - 2007-12-18, 10:21

no tak raczej rzadko mówią na RTL o wypadkach z 6 osobami na pokładzie
marekfl - 2007-12-18, 10:24

[*][*][*]

beeeeez kitu gdzie sie wszystkim tak spieszy :/ czemu zawsze tak ważne jest kto pierwszy, szybszy ... :/ ehhh ludzie :(

Pietrek - 2007-12-23, 15:34

Znowu...
Tym razem e30 na tablicach PLS

Cytat:
Dwie osoby zginęły, a trzy osoby zostały ranne, w tym dwoje dzieci, w wypadku, do którego doszło na drodze numer 52 w Izdebniku koło Kalwarii Zebrzydowskiej (Małopolskie).

Według policji, 23-letni kierowca BMW na łuku drogi stracił panowanie nad samochodem i uderzył w słup sygnalizacji świetlnej. Pojazd dachował. Na miejscu zginęli kierowca oraz 20-letni pasażer. Ranne zostały trzy osoby, w tym dwoje dzieci w wieku: 10 i 15 lat. Trafili do szpitala. Ich życiu nie zagraża niebezpieczeństwo.

http://motoryzacja.interi...c-w-bmw,1032128