BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Odpowietrzanie układu chłodzenia - czy jest konieczne ?

Pawel735 - 2007-12-21, 17:34
Temat postu: Odpowietrzanie układu chłodzenia - czy jest konieczne ?
Witam

Czy odpowietrzanie układu chłodzenia jest konieczne po wymianie płynu na nowy ?
Logicznie rozumując wystarczy odkręcić grzanie na maxa a układ po osiągnięciu roboczej temperatury pracy odpowietrzy się sam skoro korek w zbiorniczku wyrównawczym to korek ciśnieniowy.

Artur C. - 2007-12-21, 17:36

No niestety obowiÄ…zkowo - TAK.
kamil.k - 2007-12-21, 17:44

trzy razy wymienialem plyn w m20 i ani razu nic nie odpowietrzałem.wlalem plyn ;odpalilem zeby auto sie nagrzało do temp.jak troche ostyglo to dolałem do pelna i tak jezdze
Artur C. - 2007-12-21, 17:46

Masz farta ale inni mogą go nie mieć. :roll:
Pawel735 - 2007-12-21, 17:47

No właśnie Kamil.Skoro jest korek ciśnieniowy to on upuszcza tyle cisnienia ile trzeba jednoczesnie odpowietrzajac układ wiec nie powinno byc potrzeby odpowietrzania układu chyba ze korek nie działa tak jak powinien.
RoboCop - 2007-12-21, 17:48
Temat postu: Re: Odpowietrzanie układu chłodzenia - czy jest konieczne ?
Pawel735 napisa³/a:
Witam

Czy odpowietrzanie układu chłodzenia jest konieczne po wymianie płynu na nowy ?
Logicznie rozumując wystarczy odkręcić grzanie na maxa a układ po osiągnięciu roboczej temperatury pracy odpowietrzy się sam skoro korek w zbiorniczku wyrównawczym to korek ciśnieniowy.

na zdrowy rozum tak, ale nie w BMW :(
polecam ten temat robertabmw
http://vabikbmw.pl/phpBB2/viewtopic.php?t=646

kfas - 2007-12-21, 20:46

kamil.k napisa³/a:
trzy razy wymienialem plyn w m20 i ani razu nic nie odpowietrzałem.wlalem plyn ;odpalilem zeby auto sie nagrzało do temp.jak troche ostyglo to dolałem do pelna i tak jezdze

TO CHYBA MIAłES ZEPSUTY TERMOSTAT ZA KAZDYM RAZEM :mg:

pOLECAM ODPOWIETRZENIE UKłADU W E30 po zamontowaniu M50B25 ta metoda silnik sie ugotuje na 100%

Wiem ile sie ze swoim bawiłem i już myslałem , że z silnikiem cos nie tak az pojawiło sie ogrzewanie, podgrzewanie przepustnicy zaczeło działać a dzis po katowaniu auta z BoboCopem zgasiłem i po odkreceniu korka było jedynie psssss i nic wiecej a z odpowietrzaniem bawiłem się z godzine :)

Polecam temat zapodany przez RoboCopa

mattim_bmw - 2007-12-21, 21:26

kamil.k napisa³/a:

Ja mam identycznie.

kamil.k - 2007-12-21, 21:33

termostat jest ok.szybko sie nagrzewa i wskazówka zawsze jest w pionie :)

pozatym u mnie jest tak samo jak u kogos kto napisal w tamtym temacie ze jest w zbiorniczku pewien poziom płynu.dolewanie na maksa nie pomaga bo uklad pozbywa sie tego nadmiaru i zawsze jest prawie 3/4 zbiorniczka.w szczegoły niewnikam bo nie mam czasu tam zagladac a zwlaszcza ze nie mam po co bo nic ciekawego tam nie odkryje

no ale jak ktos lubi sciskac weze itd. to prosze bardzo niech to robi :D

xvc - 2007-12-23, 01:56

moim zdaniem srubka odpowietrzajaca jest po to aby mozna bylo wymienic caly plyn od razu, bez pozniejszych dolewek.
bez odpowetrzania poprostu plynu trzeba dolac bo bedzie go za malo.
jezeli komus sie chce za 15 minutach jazdy zatrzymac i dolac to ten sposob moim zdaniem tez moze byc - choc nie jest on tym prawidlowym, profesionalnym sposobem wymiany plynu chlodniczego.
czasem jak mi sie strasznie gdzies spieszylo robilem tak w paru autach i nigdy nic sie nie stalo bo pamietalem o dolewce :)
pozdr!

kfas - 2007-12-23, 12:13

kamil.k napisa³/a:
termostat jest ok.szybko sie nagrzewa i wskazówka zawsze jest w pionie :)

pozatym u mnie jest tak samo jak u kogos kto napisal w tamtym temacie ze jest w zbiorniczku pewien poziom płynu.dolewanie na maksa nie pomaga bo uklad pozbywa sie tego nadmiaru i zawsze jest prawie 3/4 zbiorniczka.w szczegoły niewnikam bo nie mam czasu tam zagladac a zwlaszcza ze nie mam po co bo nic ciekawego tam nie odkryje

no ale jak ktos lubi sciskac weze itd. to prosze bardzo niech to robi :D

DAM Ci e30 z silnikiem m50b25 spuszczę płyn i odpowietrzysz go swoja metoda po czym okaże się , ze szyby ci zamarzają a po zatrzymaniu zagotuje sie płyn w okolicach głowicy!!!

Ale najlepiej jest nalać na max i jechać autem a potem dolać(jak sie samo odpowietrzy) jak już ostygnie -jest to najlepsze dla mechaników bo zawsze maja dużo pracy i jak są sprytni to przy okazji dużo kasy :mg:

brain69 - usunięty - 2007-12-23, 16:48

ja zawsze odpowietrzam, raz przez nieodpowietrzony układ rozwalilo mi chłodnicę.
druga rzecz to niedawno odpowietrzałem auto kumplowi bo mu nie grzało w środku a silnik na czerwone pole wchodził
odpowietrzanie jest bezdyskusyjnie konieczne!!!!!!!!!!!

Pawel735 - 2007-12-23, 17:14

A jak w takim razie powinno wygladac odpowietrzanie m20 ? Zgaszony silnik, odkrecony odpowietrznik na obudowie termostatu i wlewam dopoki sie nie przeleje przez ten odpowietrznik wtedy go zakrecam i zakrecam tez korek od zbiorniczka, później odpalam auto grzanie na maxa - czekam az wskazówka złapie pion i popuszczam odpowietrznik az zacznie lecieć płyn bez babelkow, po ostygnieciu silnika uzupełniamy płyn w zbiorniczku do odpowiedniego poziomu ? Tak to ma wygladac ?,
MAJSU - 2007-12-23, 17:35

Pawel735 napisa³/a:
A jak w takim razie powinno wygladac odpowietrzanie m20 ? Zgaszony silnik, odkrecony odpowietrznik na obudowie termostatu i wlewam dopoki sie nie przeleje przez ten odpowietrznik wtedy go zakrecam i zakrecam tez korek od zbiorniczka, później odpalam auto grzanie na maxa - czekam az wskazówka złapie pion i popuszczam odpowietrznik az zacznie lecieć płyn bez babelkow, po ostygnieciu silnika uzupełniamy płyn w zbiorniczku do odpowiedniego poziomu ? Tak to ma wygladac ?,

Ja robię tak i nigdy nie miałem problemów: Ogrzewanie na maksa, odkręcasz śrubkę na termostacie i lejesz do zbiorniczka wyrównawczego płyn do kreski po czym łapiesz pokolei za wszystkie węże i je pompujesz aż poczujesz że niema w nich prawie powietrza a przez dziurkę na termostacie leje sie płyn. Odplasz furę parę kółek aż sie rozgrzeje, ogrzewanie na maksa i dolewasz płyn jak ostygnie.

Bruner - 2007-12-23, 18:33

Wlej plyn, wlacz ogrzewanie na maxa (to wazne, bo mozesz miec powietrze w nagrzewnicy, jego tez trzeba sie pozbyc bo zapowietrzysz spowrotem uklad w momencie wlaczenia ogrzewania), odpalasz fure i czekasz az sie otworzy termostat (czyli az sie rozgrzeje). Jak juz sie nagrzeje to popuszczasz delikatnie odpowietrznik (srubka na obudowie termostatu) i patrzysz co sie dzieje - spuszczasz plyn az przestanie byc spieniony i nie bedzie widac babelkow powietrza - ma leciec strumyk czystego plynu. nie warto wykrecac mocno odpowietrznika bo tylko stracisz duzo plynu a itak nic nie przyspieszysz, poza tym jak za mocno sika to nie widac dobrze czy juz leci czysty plyn czy jeszcze sa pecherzyki powietrza, wiec pokrec srubka, zobacz kiedy najlepiej widac i tak zostaw. Jak przestanie leciec powietrze to zakrecasz odpowietrznik, robisz rundke i sprawdzasz jeszcze raz. M20 potrafi byc zlosliwe i kiepsko sie odpowietrza (odpowietrznik jest dosc nisko), dlatego dla pewnosci dobrze zrobic to samo na drugi dzien. Zeby przyspieszyc robote mozna ustawic samochod np na podjezdzie do garazu, tak zeby przod stal wyzej. I nie polecam dodawania gazu w trakcie odpowietrzania, bo po spuszczeniu z obrotow silnik zassie spowrotem powietrze otwartym odpowietrznikiem i znbowu bedzie trzeba je wyrzucic, chyba ze zablokuje sie prepustnice, wtedy nie bedzie problemu
Pawel735 - 2007-12-24, 00:09

Bruner napisa³/a:
Wlej plyn, wlacz ogrzewanie na maxa (to wazne, bo mozesz miec powietrze w nagrzewnicy, jego tez trzeba sie pozbyc bo zapowietrzysz spowrotem uklad w momencie wlaczenia ogrzewania), odpalasz fure i czekasz az sie otworzy termostat (czyli az sie rozgrzeje). Jak juz sie nagrzeje to popuszczasz delikatnie odpowietrznik (srubka na obudowie termostatu) i patrzysz co sie dzieje - spuszczasz plyn az przestanie byc spieniony i nie bedzie widac babelkow powietrza - ma leciec strumyk czystego plynu. nie warto wykrecac mocno odpowietrznika bo tylko stracisz duzo plynu a itak nic nie przyspieszysz, poza tym jak za mocno sika to nie widac dobrze czy juz leci czysty plyn czy jeszcze sa pecherzyki powietrza, wiec pokrec srubka, zobacz kiedy najlepiej widac i tak zostaw. Jak przestanie leciec powietrze to zakrecasz odpowietrznik, robisz rundke i sprawdzasz jeszcze raz. M20 potrafi byc zlosliwe i kiepsko sie odpowietrza (odpowietrznik jest dosc nisko), dlatego dla pewnosci dobrze zrobic to samo na drugi dzien. Zeby przyspieszyc robote mozna ustawic samochod np na podjezdzie do garazu, tak zeby przod stal wyzej. I nie polecam dodawania gazu w trakcie odpowietrzania, bo po spuszczeniu z obrotow silnik zassie spowrotem powietrze otwartym odpowietrznikiem i znbowu bedzie trzeba je wyrzucic, chyba ze zablokuje sie prepustnice, wtedy nie bedzie problemu

Wyglada na to ze tak samo jak w m30 bo wlasnie taką metodą odpowietrzałem m30, z reszta m20 i m30 to konstrukcyjnie niemalze to samo.