| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Zagadka - po zmianie akumulatora świeci Motorol na checku
Lord Lukasz - 2007-12-22, 08:40 Temat postu: Zagadka - po zmianie akumulatora świeci Motorol na checku Jak w temacie, mega wqrwiająca usterka, kiedyś jak mi padł całkiem aku i odpaliłem auto kablami zaświeciło mi sie na checku Motorol, odpiąłem na chwile kleme minusową no i zgasło
Wczoraj wymieniałem akumulator bo mój już był biedny no i lipa znowu zaświeciło sie Motorol na chcecku i nie chce zgasnąć i nie wiem o co chodzi
Dodam że poziom oleju w silniku jest ok i jest to problem związany z aku ale co ma wskaznik poziomu oleju z aku bo chyba Motorol to jest od wskaznika poziomu oleju
tak czy tak nie mam pomysłu jak to zgasić
alexil - 2007-12-22, 09:47
Mam dokładnie tą samą sytuację....Samochód stał jakiś czas z odpiętym aku i po ponownym podłączeniu zaświeciła się kontrolka i świeci się już ze 3 miesiące. Nawet nie chce mi się juz przy tym grzebać.....
Pozdrawiam
Lord Lukasz - 2007-12-22, 09:59
Na forum e30 żuciłem temat i piszą że to sie zdarza często, czeba odłączać i podłączać aku do skutku
slawo - 2007-12-22, 10:15
| Lord Lukasz napisa³/a: | Na forum e30 żuciÅ‚em temat i piszÄ… że to sie zdarza czÄ™sto, czeba odłączać i podłączać aku do skutku |
dokladnie odlacz i podlacz znow,powinna zgasnac
lysy174 - 2007-12-22, 10:30
Ja mialem podobna sytuacje i poprostu wyjalem i odpialem od kostki na chwile samego chcecka. Pomoglo i juz mi sie nie swieci motorol
Lord Lukasz - 2007-12-22, 11:26
Jak narazie odpinanie aku nie pomaga, doleje troche oleju i odepne checka
adrian e30 - 2007-12-22, 11:39
dolejcie do maxa oleju, zgasnie na 10000000%%%%%%%, pooprostu jest tak ze jak czujnik zaczai ze jest nim oleju to nie zgasnie dopoki nie doleje sie do maxa.
Lord Lukasz - 2007-12-22, 12:05
Teoretycznie tak ale co ma odłączenie aku do czujnika poziomu oleju, u mnie jest poziom na środku między min a max tak więc jak by coś mu nie pasowało to powinien włączyć wcześniej a nie akurat przy odłączaniu aku
slawo - 2007-12-22, 12:26
| Lord Lukasz napisa³/a: | | Teoretycznie tak ale co ma odłączenie aku do czujnika poziomu oleju, u mnie jest poziom na Å›rodku miÄ™dzy min a max tak wiÄ™c jak by coÅ› mu nie pasowaÅ‚o to powinien włączyć wczeÅ›niej a nie akurat przy odłączaniu aku |
bo tak akurat e30 ma ze czasami po odpieciu aku sie robi, sam mialem to dwa razy i zawsze odpiecie aku pomagalo
alexil - 2007-12-22, 13:58
| Cytat: | | dolejcie do maxa oleju |
Myślisz, że to dobry plan lać olej na maksa?
| Cytat: | | pooprostu jest tak ze jak czujnik zaczai ze jest nim oleju to nie zgasnie dopoki nie doleje sie do maxa |
U mnie nigdy nie było za mało oleju. Samóchód stał 4,5 miesiąca nieruszany (z odpiętym aku) więc oleju raczej nie ubyło.....Po powrocie podpiąłem aku, uruchomilem silnik i od tamtej pory kontrolka się świeci....
Pozdrawiam
adrian e30 - 2007-12-22, 14:00
chlopaki ale po co dyskutujecie, dolejcie oleju i wtedy pogadamy, czy tak trodno przyjac dobra rade????
nalac oleju do stanu max i wtedy sie pultac.
lysy174 - 2007-12-22, 14:23
A ja tam nie dolalem wcale oleju bo bylo pol stanu tylko odpialem i podpialem ponownie samego chceck'a i przestal sie palic motorol. Jak to wytlumaczysz
alexil - 2007-12-22, 14:24
Ja sie nie pultam tylko pytam czy po to ktoś dał na bagnecie znaki żeby ich przestrzegać czy dla jaj?
sarna1 - 2007-12-22, 16:08
Adriano ma racje - trzeba dolac oleju do max na bagneciku i od razu przestanie swiecic
cichecki0511 - 2007-12-22, 20:26
Potwierdzam, u mnie też dolanie oleju zgasiło tą kontrolkę po odpinaniu aku. Dodam, że u mnie wystarczyło dolac na 3/4.
Bruner - 2007-12-23, 00:59
| Lord Lukasz napisa³/a: | | T u mnie jest poziom na Å›rodku miÄ™dzy min a max |
| lysy174 napisa³/a: | | A ja tam nie dolalem wcale oleju bo bylo pol stanu |
Temat byl juz poruszany kiedys na forum. W E30 kontrolka zapala sie wlasnie w okolicy polowy skali na bagnecie. Niby polowa to jeszcze bezpieczna ilosc dla silnika, wiec mozna by zapytac dlaczego zapala sie tak szybko? Otoz przy ostrej jezdzie po zakretach jesli oleju jest mniej, to moze sie zdarzyc ze olej odplynie spod smoka i ten zaciagnie powietrze, wiec alarm o zbyt niskim stanie wlacza sie zawczasu, zanim stanie sie cos zlego. W koncu E30 to auto o "usportowionym" charakterze, wiec teoretycznie taka sytuacja moze sie wydarzyc jesli np ktos postanowi sobie np poszalec po torze. Dlatego celowo alarm o zbyt niskim stanie wlacza sie tak szybko, zeby nikt nie zdazyl krzywdy zrobic silnikowi.
A to, ze u Lorda Lukasza zapalilo sie akurat po wyjeciu akumulatora to raczej zbieg okolicznosci. Dolej oleju do gornej kreski na bagnecie tak jak koledzy radza i powinno zgasnac.
alexil - 2007-12-23, 01:11
To jak w takim razie wytłumaczysz mój przypadek? Auto stało ponad 4 miesiące i po moim powrocie zapaliłem (w sumie bez problemu) i zaczęła świecić się kontrolka. Nie było żadnego wycieku ani nic z tych rzeczy-stan oleju był taki jak przed postojem, a kontrolka sie zapaliła.....Akumulator był oczywiście na czas postoju odpięty.
Pozdrawiam
Bruner - 2007-12-23, 01:18
Nie wiem, nie bede sie bawil w proroka i zgadywal na odleglosc. Wiem za to, ze dokladnie w polowie skali zapalala sie kontrolka na checku w obu moich bylych M20, i kilku innych z ktorymi sie zetknalem i zwrocilem na to uwage, wiec wyglada na to ze teoria o celowosci tego rozwiazania jest prawdziwa.
alexil - 2007-12-23, 01:52
Zatem doleje oleju i sprawdzę. Boje się tylko czy za dużo oleju nie zaszkodzi silnikowi...
Pozdrawiam
Bruner - 2007-12-23, 01:56
Skoro producent oznaczyl na bagnecie stan max, to dlaczego dolanie do tego poziomu ma zaszkodzic? bezpieczny zakres to pomiedzy min a max, z tym ze ponizej polowy zacznie CI sie palic kontrolka na checku. Przeciez nikt Ci nie kaze zalewac czubato
jackx - 2007-12-23, 07:57
alexil, zalej pod korek
sarna1 - 2007-12-23, 11:33
zalej go w trupa
kfas - 2007-12-23, 12:06
| adrian e30 napisa³/a: | chlopaki ale po co dyskutujecie, dolejcie oleju i wtedy pogadamy, czy tak trodno przyjac dobra rade????
nalac oleju do stanu max i wtedy sie pultac. |
Zgadzam Sie w 100% co do dolania oleju na max-kontrolka przestaje świecić a olej dolany na max niczemu nie przeszkadza a nawet pomaga gdy na MAX meczymy autko to czasem gdy jest połowa stanu po odstaniu auta , występują problemy z ciśnieniem oleju przy max butowaniu nie nadąża on ściekać spowrotem do misy olejowej i tyle WIDAć TO PIEKNIE GDY MAMY W AUCIE ZAMONTOWANY WSKAźNIK CIśNIENIA OLEJU
LUKAS - 2007-12-23, 12:12
Tak jak przedmówcy pisali.
Dolej oleju do max stanu na bagnecie.
Motoroil zapala sie przy okolo 1/4 stanu i nie zgasnie do puki niedolejem oleju do ponad 3/4.
Ja zawsze jeżdżę na stanie minimum 1/2 a czesto okolo 4/5, to jest bardzo przydatne gdy ostrzej sie jezdzi, na zakretach niema mozliwosci zeby smok zassal powietrze
Tak mam u siebie i to siÄ™ sprawdza ...
Lord Lukasz - 2007-12-23, 13:17
Wlałem troche oleju i faktycznie zgasło
Ale dalej nie wiem dlaczego lampka sie zaświeca akurat podczas odpięcia aku ?
LUKAS - 2007-12-23, 13:25
| Lord Lukasz napisa³/a: | | Ale dalej nie wiem dlaczego lampka sie zaÅ›wieca akurat podczas odpiÄ™cia aku ? |
Wg. mnie wyglÄ…da to na jakiÅ› problem z elektrykÄ….
Dziesiątki razy odłączałem u siebie aku i nigdy ale to nigdy niemiałem choinki jak Ty.
MAJSU - 2007-12-23, 15:22
| alexil napisa³/a: | | Ja sie nie pultam tylko pytam czy po to ktoÅ› daÅ‚ na bagnecie znaki żeby ich przestrzegać czy dla jaj? |
A czy dla ciebie zalać na MAXA tzn wyjęcie bagnetu i lanie tyle oleju aż go będzie na równo z rurką od bagnetu ? Chyba jest podziałka na bagnecie na której zaznaczony jest maxymalny poziom ? Pewnie inżynierowie BMW zrobili go perfidnie co by wlać za dużo oleju i zepsuć silnik = większe wpływy dla seriwsów. W 325 którą się obecnie opiekuje było to samo po odłączeniu aku paliła się kontrolka oleju odłączyłem aku żeby go naładować i zgasła.
sowin19 - 2008-01-16, 00:15
Po zakupie mojej e30 zastanawiałem się do czego ta kontrolka służy Mam kumpla który pracuje w serwisie i mi wytłumaczył, że w e30 jak poziom oleju spadnie do połowy to zapala się kontrolka
| LUKAS napisa³/a: | Lord Lukasz napisaÅ‚/a:
Ale dalej nie wiem dlaczego lampka sie zaświeca akurat podczas odpięcia aku ? |
U mnie jest ten sam problem Mimo że poziom był poniżej połowy to się nie zapaliła, dopiero po odpięciu aku, jednak po kilkukrotnym włączeniu zapłonu gaśnie, to musi być albo czujnik, albo coś innego z elektryką , bo przy płynie od spryskiwaczy działa i od płynu chłodzącego też (uratowało mi to silnik).
adrian e30 - 2008-01-17, 11:58
zapalilo sie prawdopodobnie dlatego ze komp zrobil test i czujnik ktory wykrywa gorny poziom oleju tego oleju nie wyczul. cala filozofia.
ps. nastepnym razem nie pultac tylko sluchac madrzejszych
|
|