BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - E36 brak ogrzewania na twarz i brak nawiewu na nogi :/

SOER - 2007-12-23, 22:17
Temat postu: E36 brak ogrzewania na twarz i brak nawiewu na nogi :/
Jak w temacie mam tak od kupna, gdy włączę ogrzewanie i przekręcę na nawiewy frontowe to wieje zimne powietrze, gdy przekręcę na nogi nie wieje nic ani cieple ani zimne, ogrzewanie mam tylko na szybę.. gdy kupiłem auto miałem w bagażniku części z foto. jeśli coś pomoże to auto jest z manualna dwu strefową klimą 93 rok.

southOFheaven - 2007-12-24, 10:07

1. w e36 zawsze na twarz kierowcy wieje chlodne powietrze.

2. jesli nie wieje na nogi to mysle ze cos z panelem przelacznikow ogrzewania (masz klimatronik czy pokretla? w klimatroniku czesta przypadlosc- ktoras strona nawiewu sie nie zalacza elektronicznie, jesli pokretla to mozliwe ze linka nie kreci dobrze- jak wyjmiesz panel to dowiesz sie o czym mowie.)

Na poczatek napisz czy wogole dziala zakres temperatury- czy masz zimne, cieple i gorace powietrze z kratek- jesli tak to znaczy ze nagrzewnica jest sprawna w 100% i wina lezy w panelu sterowania.

2. czesci na foto to laczniki nadkola ze zderzakiem przednim. :)

SOER - 2007-12-24, 14:00

Mam manualna klimkę na pokrętła.. ogrzewanie płynnie dobrze działa na szybę temperaturę moge bez problemu regulować. Możesz coś jeszcze przybliżyć z tymi częściami co miałem w bagażniku ?
Jasiek1 - 2007-12-24, 14:20

Podejdź z przodu auta, klęknij i zajrzyj pod zderzak, rozejrzyj sie na lewo i na prawo, wtedy zabaczysz gdzie powinny sie znajdować cześci z bagażnika :wink:
Mr X - 2007-12-25, 15:45

southOFheaven napisa³/a:
1. w e36 zawsze na twarz kierowcy wieje chlodne powietrze.

2. jesli nie wieje na nogi to mysle ze cos z panelem przelacznikow ogrzewania (masz klimatronik czy pokretla? w klimatroniku czesta przypadlosc- ktoras strona nawiewu sie nie zalacza elektronicznie, jesli pokretla to mozliwe ze linka nie kreci dobrze- jak wyjmiesz panel to dowiesz sie o czym mowie.)

Na poczatek napisz czy wogole dziala zakres temperatury- czy masz zimne, cieple i gorace powietrze z kratek- jesli tak to znaczy ze nagrzewnica jest sprawna w 100% i wina lezy w panelu sterowania.

2. czesci na foto to laczniki nadkola ze zderzakiem przednim. :)

Nie wiem jak u Ciebie kolego ale u mnie jest ciepłe jak i zimne powietrze które wieje nawiewami na kabinę auto ma klime manualną .

jaqub - 2007-12-25, 18:30

Mr X napisa³/a:
Nie wiem jak u Ciebie kolego ale u mnie jest ciepłe jak i zimne powietrze które wieje nawiewami na kabinę auto ma klime manualną .

to troche smieszne bo ja tez w zaleznosci od potrzeb i tego co ustawie na manualnej dwustrefowej klimie to mam... cieple lub zimne a czasem nawet letnie :mg:

co do nawiewow to np u mnie (przez twardy zawias) czesto blokuje sie nawiew na szybe przednia bo klapka opada ;/

SOER - 2007-12-25, 19:03

A mi wieje z frontowych tylko mróz ;/ , i na nogi zero nawiewu.. gdzie szukać przyczyn ?
southOFheaven - 2007-12-25, 20:02

SOER napisa³/a:
A mi wieje z frontowych tylko mróz ;/ , i na nogi zero nawiewu.. gdzie szukać przyczyn ?

nie wiem jak z wersjami z klima. jak pisalem u mnie bez klimy z tych 2 kratek ktore sa usytuowane w strone kierowcy (lewa i prawa) ZAWSZE leci zimne powietrze- bez znaczenia jaka temp sobie ustawimy. Nawet w instrukcji tak jest narysowane (niebieskie strzalki). jak komus przeszkadza mroz to sobie ustawia pokretlo na "0".

w wersji z klima sa dwa pokretla przy centralnej kratce nawiewu- do regulacji przepustowosci powietrza i drugi do temperatury. Moze w tych wersjach dziala inaczej.

SOER, skoro masz panel na pokretla to najlepiej jak zdemontujesz caly ten panel i sprawdzisz czy linka od regulacji strony nawiewu (ta prawa) obraca sie bez problemu.. byc moze problem lezy w nagrzewnicy- nie otwiera klapek na nogi.

U mnie byl problem banalny bo ten plastik ktory kreci ta linka pekl i byl nawiew na szybe.. wymienilem caly panel i jest ok..