| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - [S40] METALDAW ->> TD '98
metaldaw - 2007-12-25, 11:27 Temat postu: [S40] METALDAW ->> TD '98 Po TYM WYDARZENIU zmuszony zostałem do szybkiego kupna pojazdu by móc dojeżdżać do pracy. Z założenia miało być to tanie i ekonomiczne w eksploatacji auto - wiec gruźlik. Ale też po ostatnich przeżyciach nie chciałem brać czegoś co nie zapewniłoby mi należytego bezpieczeństwa. Wiec w tak krótkim okresie czasu udało mi sie jednak dokonać takiego zakupu:
1998 VOLVO S40 TD SE 4dr Diesel Saloon
Features:
* 82,000 miles
* Manual
* Green
* Diesel
* Saloon
* 1870 cc
Full Description:
Manual, 82,000 miles, 1998 R REG,METT SUMMER GREEN,ALLOY WHEELS,FRONT FOG LIGHTS,ELECTRIC PACK INC ELECTRIC WINDOWS,ELECTRIC HEATED MIRRORS,ELECTRIC TILT AND SLIDE SUNROOF,HALF LEATHER TRIM,FULL WINTER PACK INC HEATED FRONT SEATS,HEADLAMP WASH/WIPE,FRONT FOG LIGHTS,HALF LEATHER,CRUISE CONTROL,REMOTE LOCKING,ALARM,RADIO,CASS,ABS,SIPS,(SIDE IMPACT PROTECTION),82,000 MILES FULL DOCUMENTED SERVICE HISTORY,ONLY 2 OWNERS FROM NEW SAME OWNER SINCE 2001,1 YEARS MOT,PREVIOUS MOTS,EXCELLENT MPGS,45+ MPGS,STUNNING CONDITION INSIDE AND OUT,MUST BE SEEN AND DRIVEN,GREAT ECONOMY AND RELIABILITY
A W międzyczasie i tak będę zbierał kasę na kolejna Becię... na pewno w Touringu i albo będzie to seria 3 (E46 330i) albo piąteczka również z dużym motorem
Joanna - 2007-12-25, 11:48
furka całkiem fajna, no i przede wszystkim bezpieczna - to ważne
no a jak na razie nie pozostaje Ci nic innego jak zbierać kasiorkę na nową Becię
Sobek - 2007-12-25, 12:26
Bardzo dobry wybor... smigam nieraz volvo v40 td z 98r i naprawde konkreto auto...
pozdrawiam i bezawaryjnosci...
metaldaw - 2007-12-25, 12:40
wie może ktoś co jest tam lane do chłodnicy? - bo mam żółtawy osad i pusty zbiorniczek wyrównawczy a za zimno jest by wodę dolewać. samochód był cały czas serwisowany więc pewnie lali to samo co fabryka.
Sosen - 2007-12-25, 12:58
Wszystko ładnie pięknie, ale uważam że w tym dziale powinny znajdować się tylko beemki. Możesz pokazać swojego wolwiacza w temacie o wypadku swojego autka, bo za chwilę zrobi się tu niezły bajzel!
pozdrawiam
Sosen
metaldaw - 2007-12-25, 13:03
| Sosen napisa/a: | Wszystko ładnie pięknie, ale uważam że w tym dziale powinny znajdować się tylko beemki. Możesz pokazać swojego wolwiacza w temacie o wypadku swojego autka, bo za chwilę zrobi się tu niezły bajzel!
pozdrawiam
Sosen |
co to za dyskryminacja sosen ty mi tu nie pitol - wystarczajaca kara dla mie to to ze teraz bokiem nie polece i o przyspieszeniu tez moge zapomiec
Sosen - 2007-12-25, 13:06
Nie rozumiem Twojego wzburzenia Dawidzie, sama nazwa działu wskazuje co powinno się w nim znajdować! Bardzo mi przykro, że Twoja beemka się zepsuła, ale nadal uważam to co napisałem!
pozdrawiam
Sosen
metaldaw - 2007-12-25, 13:11
| Sosen napisa/a: | Nie rozumiem Twojego wzburzenia Dawidzie, sama nazwa działu wskazuje co powinno się w nim znajdować! Bardzo mi przykro, że Twoja beemka się zepsuła, ale nadal uważam to co napisałem!
pozdrawiam
Sosen |
sprobuj bokiem polatac s40 to zrozumiesz
a moja beemka nie jest zepsuta tylko zniszczona
tak w sumie to masz racje o tym dziale - ale powinien tez powstac dzial gdzie mozna zamiescic inne marki, a skoro go nie ma to zamieszczam tu.
Sosen - 2007-12-25, 13:13
| metaldaw napisa/a: | | tak w sumie to masz racje o tym dziale - ale powinien tez powstac dzial gdzie mozna zamiescic inne marki, a skoro go nie ma to zamieszczam tu. |
Wybacz za porównanie, ale jakby nie było kibelka to wykasztaniłbyś się na środku?
Przenoszę
Sobek - 2007-12-25, 13:14
Takowe volvo to tam jeszcze jakies przyspieszenie ma...
jak na diesla to ladnie lata...
Moze ktos jest lepiej obeznany w temacie plynow, chlodnic itp
i pomoze koledze czym zalac chlodnice...
[ Dodano: 2007-12-25, 13:16 ]
| Sosen napisa/a: | | metaldaw napisa/a: | | tak w sumie to masz racje o tym dziale - ale powinien tez powstac dzial gdzie mozna zamiescic inne marki, a skoro go nie ma to zamieszczam tu. |
Wybacz za porównanie, ale jakby nie było kibelka to wykasztaniłbyś się na środku?
Przenoszę |
Hehe dobre Sosen
No ale kolega chcial tylko zaprezetowac nowy nabytek ktory zastapil mu narazie BMW!!
metaldaw - 2007-12-25, 13:19
| Sosen napisa/a: | | metaldaw napisa/a: | | tak w sumie to masz racje o tym dziale - ale powinien tez powstac dzial gdzie mozna zamiescic inne marki, a skoro go nie ma to zamieszczam tu. |
Przenoszę |
nie jak juz to w szafie
Bruner - 2007-12-25, 13:21
Marian wiesz ze teraz bedziemy musieli zerwac nasze stosunki?
Zarcik oczywiscie, jak na dupowoz dowozacy do pracy i spowrotem to calkiem spoko fura Tylko na glebe z nia
Sobek - 2007-12-25, 13:24
Bruner moze Ty wiesz co nieco na temat plynow i chlodnic i pomozesz koledze Metaldaw?? czym ma zalac chlodnice...
Pietrek - 2007-12-25, 13:25
hehe ścigany tez przesiasł się z e30 na Volvo z tego co pamiętam
SOER - 2007-12-25, 13:26
Ile zapłaciłeś za to S40 jeśli to nie tajemnica ? bo bawią mnie te ceny i pewnie wymieniłeś się za zegarek
Bruner - 2007-12-25, 13:29
| Sobek napisa/a: | | Bruner moze Ty wiesz co nieco na temat plynow i chlodnic i pomozesz koledze Metaldaw?? czym ma zalac chlodnice... |
Nie znam sie na plynach, tym bardziej nie wiem co tam maja w sklepach w tym barbarzynskim kraju gdzie jezdzi sie odwrotnie niz wszyscy, ale co to za problem oproznic uklad i wlac cos innego?
jaqub - 2007-12-25, 13:31
wlewaj co kolwiek co mozna lac do chlodnicy... borygo, petrygo czy co tam macie na tych brytyjskich wyspach
metaldaw - 2007-12-25, 14:00
| SOER napisa/a: | Ile zapłaciłeś za to S40 jeśli to nie tajemnica ? bo bawią mnie te ceny i pewnie wymieniłeś się za zegarek |
1800 funtow
Yakuzatti - 2007-12-25, 15:37
| metaldaw napisa/a: | | 1800 funtow |
omg! ale taniocha
Joanna - 2007-12-25, 17:07
Za 1500 funtów można dostać ładne benzyniaki S40 nawet w kombi
Nie jest ta jakaś rewelacyjna cena za diesla ale też nie jest to cena wygórowana
Najważniejsze by to szwedzkie produkowane w Holandii przy współpracy z japońcami i w twoim przypadku posiadające francuski silnik auto dobrze Ci sie sprawowało.
A wg tabel spalanie 6,6 na 100 to dobry wynik (nieosiągalne niestety dla BMW)
RoboCop - 2007-12-25, 17:23
jeździłem takim S40 -też anglik, tylko benzyna - i jak dla mnie lipa na maxa w porównaniu z e30, byłem zaskoczony bylejakością tego samochodu, nawet w porównaniu z takim zabytkiem jak e30, a jakby brać pod uwage równoletnie BMW (czyli e46) to już byłaby niezła przepaść....
dobrze, ze masz już czym jeździć
slawo - 2007-12-25, 18:34
dawid dawid......zeby kupic takie cos...i to jeszcze z silnikiem renault hihihih
te zareczny tak Cie oslabiaja? hihihi
Joanna - 2007-12-25, 18:59
najważniejsze żebyś miał w ogóle czym do pracy dojeżdżać i że wyszedłeś z tego bez poważniejszych obrażeń
metaldaw - 2007-12-25, 19:01
To jest auto przejściowe. Wolę zaoszczędzić teraz na paliwie i odłożyć kasę na coś porządnego niż na siłę kupować trupa.
Yakuzatti - 2007-12-25, 19:09
Kurcze, nawet E30 jest droższa.
slawo - 2007-12-25, 21:26
| metaldaw napisa/a: | | To jest auto przejściowe. Wolę zaoszczędzić teraz na paliwie i odłożyć kasę na coś porządnego niż na siłę kupować trupa. |
spoko spoko HIHI
powiedz tylko co palisz hihihi bo to niezle jest haha
metaldaw - 2007-12-25, 21:36
teraz palę ropę... zawsze to lepsze niż gaz panie Sławku
slawo - 2007-12-25, 22:25
| metaldaw napisa/a: | teraz palę ropę... zawsze to lepsze niż gaz panie Sławku |
hyhyhy no no lpg i ON to paliwa szatana jak to ktos od nas ma super w opisie hihih
dawidku mam dzis super chumor bo polatalem sobie swoja eta po essen....i 130i hhyhy
nie ma to jak szpera tralalal
puz - 2007-12-26, 12:26
| Joanna napisa/a: | Za 1500 funtów można dostać ładne benzyniaki S40 nawet w kombi
Nie jest ta jakaś rewelacyjna cena za diesla ale też nie jest to cena wygórowana
Najważniejsze by to szwedzkie produkowane w Holandii przy współpracy z japońcami i w twoim przypadku posiadające francuski silnik auto dobrze Ci sie sprawowało.
A wg tabel spalanie 6,6 na 100 to dobry wynik (nieosiągalne niestety dla BMW) |
brat ma taka padake nie ma opzji zejsc ze spalaniem ponizej 7-8 l przy ciezkie nodze jak moja spalanie podchodzi pod 9-10. zatem z ekonomia nie poszlo. trzeba bylo brac niesmiertelne TDI z grupy VW ceny aut podobne spalanie i trwałosc nie ma czego porownywac. nadmienie ze mojego brata i kolegi V40 przy przebiegach około 250 tys km to rumple jak ich mało kolega robił jzu kapitalny remont a brat chce sie pozbyc tego badziewia
pozdro
Sobek - 2007-12-26, 14:47
Moj sasiad ma v40 td z 98r i co moge powiedziec, tylko tyle ze jest to poprostu konkretne auto...
Tyle co juz te v40 przezylo to masakra...
ma juz je z hymm 2-3 lata a jeszcze nic sie nie zepsulo...
a caly czas dostaje w pizde... praktycznie caly czas but w podlodze...
a na dodatek malo powietrza ma troche we wszystkich kolach bo nikomu sie nie chce dopompowac... a po dzurach jezdzi sie nia jak terenowka... pedal do podlogi i rura...
Tyle co ono przezylo to jestem w szoku ze jeszcze to jezdzi i to bardzo zdrowo...
Sam bym chcial takie auto... nawet bym od kumpla kupil ale niestety mnie nie stac...
A ekonomia o wiele taniej sie smiga...
A nie kazdy musi tankowac na stacji...
jaqub - 2007-12-26, 16:34
| Sobek napisa/a: | Moj sasiad ma v40 td z 98r i co moge powiedziec, tylko tyle ze jest to poprostu konkretne auto...
a na dodatek malo powietrza ma troche we wszystkich kolach bo nikomu sie nie chce dopompowac... a po dzurach jezdzi sie nia jak terenowka... pedal do podlogi i rura...
Tyle co ono przezylo to jestem w szoku ze jeszcze to jezdzi i to bardzo zdrowo...
Sam bym chcial takie auto... nawet bym od kumpla kupil ale niestety mnie nie stac...
A nie kazdy musi tankowac na stacji... |
| puz napisa/a: | | nadmienie ze mojego brata i kolegi V40 przy przebiegach około 250 tys km to rumple jak ich mało kolega robił jzu kapitalny remont a brat chce sie pozbyc tego badziewia |
a pozniej ida jako "igielki"... zreszta nie tylko volva... z bemkami tez jest podobnie u NAS...
Sobek - 2007-12-26, 18:58
| jaqub napisa/a: | | Sobek napisa/a: | Moj sasiad ma v40 td z 98r i co moge powiedziec, tylko tyle ze jest to poprostu konkretne auto...
A nie kazdy musi tankowac na stacji... |
| puz napisa/a: | | nadmienie ze mojego brata i kolegi V40 przy przebiegach około 250 tys km to rumple jak ich mało kolega robił jzu kapitalny remont a brat chce sie pozbyc tego badziewia |
a pozniej ida jako "igielki"... zreszta nie tylko volva... z bemkami tez jest podobnie u NAS... |
Tak idzie kazde auto...
Ale co do volvo mam nadzieje ze Metaldaw bedzie w pelni zadowolony z tego autka...
metaldaw - 2007-12-26, 21:01
PUZ - jeśli chodzi o TDI od VW to szukałem, ale w ciągu tygodnia łącznie ogłoszeń było 2 w zasięgu 100 MIL a tak sie składa że samochód potrzebowałem natychmiast. Oglądałem kilka betek, ale szkoda słów, było od koloru do wyboru Astr i Cors, ale po ostatnich przejściach wile nie ryzykować utraty nóg lub życia... było też jedno s40, i po oględzinach kupiłem.
Zobaczymy jak będzie przebiegać eksploatacja, ale jedno jest pewne: KOCHAM BMW I TO TYLKO PRZEJśCIOWY BRAK AUTA TEJ MARKI wolę trochę kasy odłożyć i kupić betę taka jaką chcę na spokojnie bez pośpiechu... A s40 to tylko solidny i bezpieczny środek lokomocji na pewno nie miłość życia
P.S.
pełna elektryka (szyber +przednie) i pełne podgrzewanie (lusterka, spryskiwacze) sa fajne ale największą frajdę dają mi podgrzewane fotele (zwłaszcza w tych warunkach) i tempomat
jaqub - 2007-12-26, 21:25
| metaldaw napisa/a: | | ale największą frajdę dają mi podgrzewane fotele (zwłaszcza w tych warunkach) |
uwazaj i nie chodzi mi tylko o tak ostatnio modne w TV efekty grzanych foteli (zmniejszenie mozliwosci rozplodowych) ale o przeziebianie sie i klopoty z kregoslupem... mam sportsitze w skorze i z grzaniem i powiem Ci szczerze ze to bajer nad bajery ale trzeba ostroznie korzystac z tego... na pewno nie na krotkie dystanse i max grzanie
korzuch - 2007-12-26, 23:08
a kupuj co chcesz poljaki w polsce maja tylko dwa dni na kariere pierszego dnia wymieniacie kase w kantorze a drugiego liczzycie na samolot za odrą czekacie na zolii bo za duzo fajek macie
Dixi - 2007-12-26, 23:41
| korzuch napisa/a: | a kupuj co chcesz poljaki w polsce maja tylko dwa dni na kariere pierszego dnia wymieniacie kase w kantorze a drugiego liczzycie na samolot za odrą czekacie na zolii bo za duzo fajek macie |
lesiek - 2007-12-27, 14:54
W miare ładne i miłe autko Kiedy beemke kupujesz
metaldaw - 2007-12-27, 15:35
| lesiek napisa/a: | W miare ładne i miłe autko Kiedy beemke kupujesz |
w tym roku już nie da rady czekam na odszkodowanie, a w przyszłym roku sie hajtam więc przydała i by sie Becia do tego czasu... na pewno kombiak z mororem 3,0 lub wiecej
Łukasz - 2007-12-27, 15:48
tyle marek, a ty musiałeś akurat v40 kupić fura konkreto - tylko marka nie to
metaldaw - 2007-12-27, 15:52
| Łukasz napisa/a: | tyle marek, a ty musiałeś akurat v40 kupić fura konkreto - tylko marka nie to |
pudło Łukasz nie kupiłem v40 TYLKO S40
W przeciwieństwie do Ciebie u mnie tylko silnik francuski a nie całe auto
lesiek - 2007-12-27, 16:47
a bedziesz e30 kupował, czy cos innego
kafarek - 2007-12-27, 16:55
| lesiek napisa/a: | a bedziesz e30 kupował, czy cos innego |
A przeczytałeś dokładnie pierwszy post?
metaldaw - 2007-12-27, 17:26
Bardzo chętnie kupie e30 i wpakuje tam nowy przynajmniej 3.0 ale to odległa przyszłość
ChriS - 2007-12-27, 19:37
Oj Marian,Marian....
Mogę zrozumieć ,że musiałeś coś kupić,bo dojazdy do pracy,ale Volvo? I jeszcze się tym chwalisz
Bez urazy.
metaldaw - 2007-12-27, 20:51
| ChriS napisa/a: | Oj Marian,Marian....
Mogę zrozumieć ,że musiałeś coś kupić,bo dojazdy do pracy,ale Volvo? I jeszcze się tym chwalisz
Bez urazy. |
Spoko Chris wychodzę z założenia że szkoda beny marnować na inne fury niż BMW wiec do wyboru miałem kilka gruźlików i wybrałem najbezpieczniejszy tym bardziej że na nim tu w Szkocji prawko będzie robić moja ukochana i nie chcę jej stracić (dlatego, że m.in. za dobrze gotuje ), a jak kupie sobie kolejną Becię to bez lęku będę mógł oddać jej volvo
Wiadomość z ostatniej chwili:
przejechałem 60 mil i spaliłem 6 litrów ropy po przeliczeniu na nasze spalanie wyniosło 6,21 ma 100km... zobaczymy jak będzie dalej...
Joanna - 2007-12-27, 21:01
| metaldaw napisa/a: | a jak kupie sobie kolejną Becię to bez lęku będę mógł oddać jej volvo
|
Typowy facet - nacieszy sie nową zabawką, pózniej szuka nowej a kobiecie oddaje starą
metaldaw - 2007-12-27, 21:01
| RoboCop napisa/a: | jeździłem takim S40 -też anglik, tylko benzyna - i jak dla mnie lipa na maxa w porównaniu z e30, byłem zaskoczony bylejakością tego samochodu, nawet w porównaniu z takim zabytkiem jak e30, a jakby brać pod uwage równoletnie BMW (czyli e46) to już byłaby niezła przepaść....
dobrze, ze masz już czym jeździć |
Robo - to tak wygląda jakbym zmienił E30 na s40, a tak nie jest... Szukałem taniego w eksploatacji i możliwie bezpiecznego diesla a wybór miałem pomiędzy Oplami, francuzami, fiatami i fordami wiec wybrałem Volvo (wydaje mi sie że najlepiej spośród wymienionych, a BMW i tak jest numer jeden
RoboCop - 2007-12-27, 21:11
spoko, brachu, wspomniałem tylko o tym, bo często pisze się o Volvo jako o klasie
premium, a auto jest nierewelacyjne, prędzej można je porównać z autami typu Golfa III - przynajmniej ta wersja którą ja jeździłem...
slawo - 2007-12-27, 22:46
| metaldaw napisa/a: | | po przeliczeniu na nasze spalanie wyniosło 6,21 ma 100km |
ja wczoraj przejechalem 850km w czasie 7 godzin, spalilem ok 77 litrow czyli to jakies 9,1 litrana 100km
ile leciales? bo ja jakies 160km/h srednio wiec wynik ok 9 litrow uwazam za rewelacyjny,ile dalo Ci to frajdy? ciekaw jestem jak brzmi przy 4 tys obr gruzlik bo eisenmann kosmicznie szczegolnie w tunelach przy odcince
Marian bez urazy - bede Ci dopiekal teraz za to ze byles w kraju i nie wpadles jak obiecales na brovca
metaldaw - 2007-12-28, 15:55
| slawo napisa/a: |
ile leciales? bo ja jakies 160km/h srednio wiec wynik ok 9 litrow uwazam za rewelacyjny,ile dalo Ci to frajdy? |
ja na docinku francja-niemcy średnią miałem 210 km/h a odcinek od berlina do granicy non stop 225 km/h (więcej nie dało się wycisnąć z mojej ukochanej (świeć panie nad jej dyszą) a frajda byłe wielka
ciekaw jestem jak brzmi przy 4 tys obr gruzlik bo eisenmann kosmicznie szczegolnie w tunelach przy odcince |
nieciekawie... to nie fura do zabawy tylko transport do spokojnego i taniego przemieszczania się...
Marian bez urazy - bede Ci dopiekal teraz za to ze byles w kraju i nie wpadles jak obiecales na brovca |
Nie wyszło - w ogóle w tym toku niewiele mi wyszło... tak się wszystko gmatwało, że w końcu z planów nici...
Wpaść nie dałem rady bo :
- jechałem furą kilka miesięcy po terminie przeglądu i trafił sie dobry "zając" przynajmniej jechało się szybko i pewniej
- chciałem zdążyć na wybory (akurat tego dnia sie odbywały) i udało się w ostatniej chwili
- wyruszyłem jeden dzień później niż planowałem, a jakby tego mało było to prom z anglii do francji zamiast o 7:00 miałem o 14:15
- miałem w komórce przypadkowo pokasowane polskie ustawienia, a na angielskich polska karta nie działała dlatego nie mogłem dzwonić
- jak już dotarłem i się wyspałem to wciągnął mnie wir polskiej biurokracji, kolejek, urzędów...
- w drodze powrotnej pierw musiałem jechać do Łodzi, później do Zgorzelca, a dalej do niemiec (okolica Stutgartu) i z tamtąd jechałem do Szkocji
mariusz730 - 2007-12-28, 16:54
| metaldaw napisa/a: | Nie wyszło - w ogóle w tym toku niewiele mi wyszło... tak się wszystko gmatwało, że w końcu z planów nici...
Wpaść nie dałem rady bo :
- jechałem furą kilka miesięcy po terminie przeglądu i trafił sie dobry "zając" przynajmniej jechało się szybko i pewniej
- chciałem zdążyć na wybory (akurat tego dnia sie odbywały) i udało się w ostatniej chwili
- wyruszyłem jeden dzień później niż planowałem, a jakby tego mało było to prom z anglii do francji zamiast o 7:00 miałem o 14:15
- miałem w komórce przypadkowo pokasowane polskie ustawienia, a na angielskich polska karta nie działała dlatego nie mogłem dzwonić
- jak już dotarłem i się wyspałem to wciągnął mnie wir polskiej biurokracji, kolejek, urzędów...
- w drodze powrotnej pierw musiałem jechać do Łodzi, później do Zgorzelca, a dalej do niemiec (okolica Stutgartu) i z tamtąd jechałem do Szkocji |
nie martw sie następnym razem będzie dużo lepiej
Piotrek - 2007-12-29, 05:11
dobry samochód ale środek jest poprostu paskudny
niech Ci dobrze służy
|
|