BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - [E30] PILNE - Dalej Drga

Tymon - 2007-12-27, 16:12
Temat postu: [E30] PILNE - Dalej Drga
Witam

Czy krzyżak na wale, jak się zatrze, może powodować dziwne wibracje podczas jazdy samochodem :?:

Pzdr

Grzesiek - 2007-12-27, 16:13

moze sie tak dziac ale ja proponowal bym sprawdzic podpore walu
Tymon - 2007-12-27, 16:16

Grzesiek, podpora jak i inne elementy już są wymienione na nóweczki a właśnie przed chwilką zadzwonił mój kumpel z warsztatu i mówi że przyczyną drgań jest krzyżak, zastanawia mnie to i dlatego pytam :wink:
kamil.k - 2007-12-27, 17:26

a te wibracje sa non stop czy tylko przy wiekszych predkosciach /obrotach :?:

było cos wymieniane czy zaczeło tak samo z siebie :?: bo moze ktos odwrotnie załozył to sprzegło miedzy wałem a skrzynia

Tymon - 2007-12-27, 18:33

Sprzęgło jest nowe i jest ok.
Wibracje są prawie cały czas.

kamil.k - 2007-12-27, 19:10

dodam ze mialem trakie wibracje a pozniej rozleciała mi sie tarcza sprzegła
Tymon - 2008-01-07, 12:45

Drops....
Wymienione zostały wszystkie elementyy gumowe, nowe sprzęgło gumowe itp.
Jedynie co zostało to poduszki pod skrzynią, ale sa w bdb stanie.
Wał nie był ruszany więc odpada.

Do głowy przychodzi mi jeszcze półośka, gdyż jakiś czas temu rozleciał się dyfer i to mogłoby być przyczyną ( większe obciążenie albo cosik ).

Dla nie wtajemniczonych to chodzi o drgania pojawiające się w przedziale 2,5tyś obr.
No nic, rozbiorzemy półośkę i dam znać a waszym zdaniem to może to być to :?:

Pzdr

misza - 2008-01-07, 13:24

elo
podpinam sie pod temat, mam dokładnie takie same objawy pojawiaja sie powyzej 2tys obr.

wiec to nie krzyzak???? cos mi sie wydaje ze tak

Tymon - 2008-01-07, 14:04

No niestety to nie jest krzyżak ;/
kamil.k - 2008-01-07, 20:20

odepnij poloski i pedal w podłoge .okaze sie co powoduje drgania :)
Tymon - 2008-01-07, 20:32

kamil.k, dzięki.
Jutro tak zrobimy.

Pzdr

[ Dodano: 2008-01-07, 19:33 ]
Zdam relację co to było, żeby było na forum.

Pzdr

sowin19 - 2008-01-07, 21:41

Link do mojego postu: http://beemka-klub.pl/for...ghlight=#191555
Miałem podobny problem, a rozwiązaniem okazała się wymiana tulei stalowo-gumowych tylnej belki (silentblock- jakoś takoś) :idea: Po tym ucichło i pozostał niewielki szum ale to podobno od opon/kół :wink: Jeśli drgania pochodziłyby od wału/krzyżaków to byłoby to odczuwalne na skrzyni biegów/drążku zmiany biegów. Pozdro :beer:

misza - 2008-01-07, 22:45

a to mozliwe bardzo bo poduchy mam do wymiany, jeszcze nie napier.... ale koła na mokrym podskakuja jak sie wdepnie
Tymon - 2008-01-08, 14:20

Panowie HELP :!:
Wymienione zostało:
- tulejki na tylnym moście
- poduszki silnika nowe
- łącznik skrzyni i wału nowy
- podpora nowa

Sprawdzone zostało:
- poduszki pod skrzynią idealne
- wał wyważony na maszynie IDEALNY
- półośki zdjęte, sprawdzone - ok ( bez półosiek też drgało dlatego dałem wał do wyważenia )

Jak wał był na sprawdzeniu zakręciliśmy bez wału, i nic nie drgało.
Nie wiem, może podmienić wał :?:
Co jeszcze sprawdzić...
Pomijam fakt że portfel chudnie w oczach, ale ta bezradność mnie zabija :x

HELP :!:

kamil.k - 2008-01-08, 15:41

Tymon, a próbowałes odwrótnie założyc niz wczesniej zakładales ten łacznik skrzyni i wału :?:

podmiana wału na tez dobry pomysl bo w sumie innego juz nie ma ....

patrzyłes co sie dzieje z wałem gdy tak trzesie :?: moze on ma za duzy luz na wielowypuscie co sie łacza obie czesci :?: sprubuj wał rozkrecic -wydłuzyc zeby wielowypust bardziej sie wsunał

sowin19 - 2008-01-08, 20:24

http://img183.imageshack.us/img183/7803/waaq1.jpg
Sprawdź jeszcze czy w tym łączniku w środku jest tulejka centrująca (1).
Tymon napisa/a:
Wymienione zostało:
- tulejki na tylnym moście

A w belce tuleje :?:
Łączenie na wielowypuście powinno być ruchome tzn. ta nakrętka nie powinna być skręcona na chama :!:

xvc - 2008-01-09, 09:42

pojedz do specjalistycznego zakladu i niech Ci wywaza wal bo to tez wazne.
jesli go rozpioles, a przy wymianie podporu napewno rozpioles, to mozliwe ze nie zostal zlozony tak jak nalezy ;)
gdzies podobno w zabkach pod wawa sa od tego magicy :) ale w sumie nie spojrzalem skad jestes tak wiec nie wiem czy dobrze radze ;)

pozdr!

Tymon - 2008-01-09, 17:12

sowin19 napisa/a:
Łączenie na wielowypuście powinno być ruchome tzn. ta nakrętka nie powinna być skręcona na chama :!:

To jak to w końcu jest :?:
Mój wał jest skręcony mocno, bardzo mocno.
Jutro to sprawdzimy, ale czy to może być przyczyną :?:

P.s. drugiego wału nie udało mi się załatwić na dzisiaj ;/

sowin19 - 2008-01-09, 23:38

Książka podaje 16-24Nm. Nie wiem czy to dużo,czy mało :?: Mechanik (który lubi i zna się na BMW) powiedział, że powinno być ruchome a nakrętka nie na chama. i w środku pod nakrętką na wielowypuście powinna być guma z wielowypustem. Na pewno wał ci się nie rozjedzie (bo nie ma gdzie), dokręć ją z czuciem, ale najpierw wyczyść i nasmaruj wielowypust.
xvc - 2008-01-10, 10:08

Pamietam, ze w swojej 325 e30 w przeciagu miesiaca zarżnołem 3 dyferki i 3 podpory wału.
po tych przygodach lekkie drganie czy buczenie stalo mi sie tak znajome i bliskie,
ze bez problemu udalo mi sie wmowic samemu sobie: "ze tak juz ma byc" :)))

zycze powodzenia
pozdr!

Tymon - 2008-01-10, 11:01

sowin19, dzięki wielkie :!:
Udało mi się zdobyć manualki do tych wszystkich czynności, gdzie są opisane wszystkie zagadnienia związane z wymianą podpory wału, czy to ogólnie z demontażem wału.
U mnie jest tak:
- tulejka zaciskowa na wieloklinie ( łączeniu wału ) jest dokręcona na maxa - i to jest źle ma być 17NM .
- plus do tego dochodzi odpowiednie dokręcenie śrub ( NM) oraz naciąg i ustawienie podpory wału.
Najgorsze jest to, że firma która wyważała mi wał nie oddała śrubek i musiałem zmówić nowe, odbiór dopiero jutro :x jak tu się nie rzucić pod pociąg ;/

Zdam relację lada dzień.

Pzdr

sowin19 - 2008-01-16, 00:03

Zdjelane:?: :?: :?:
Tymon - 2008-01-16, 11:50

Witam
Okazało się iż przyczyną była następująca rzecz, na załączonym poniżej zdjęciu, pozycja o nr 13 była dokręcona na maxa, a to źle bo musi być 17NM żeby wał na wieloklinie, mógł pracować w wielowypuście.

DO tego dochodzi jeszcze odpowiednie ustawienie podpory wału.

Teraz moja niunia chodzi jak ta LALA :)

Pozdrawiam i mam nadzieję że może się przydać.

Dzięki wszystkim za poradę.

Tymo

Mauser - 2008-01-16, 21:29

O kurde . . .ja rozkładałem wał i go składałem, nawet na to nie zwróciłem uwagi :|
Opto - 2008-02-13, 16:39

Witam pozwolicie ze sie przyłącze do tematu... a miaowicie u mnie występuje takie drganie przy predkości 60-75km/h potem ustaje mechanik sprawdzal sztywność walu i wszystko jest ok czy to moze byc ten elemnt nr 13 z rysunku powyzej ?? Mechanik twierdzi ze wal do wywazenia trzeba dac ale niechce bez potrzeby w koszty sie ladowac
sowin19 - 2008-02-13, 17:11

Opto napisa/a:
mechanik sprawdzal sztywność walu

Co to znaczy "sztywnosc walu" :?: :maruda: :| Element nr13 jest to gumka, ktora ma w srodku wielowypust. Ogolnie po zlozeniu i skreceniu jednej polowy walu z druga polaczenie powinno byc ruchome. Rozbierz to, wyczysc dobrze i przesmaruj, potem zlóz tylko nie skrecaj na chama :!: Drugim problemem moga byc tuleje stalowo-gumowe w tylnej belce(u mnie tak bylo). Belka siadla na srubach/podkladkach i drgania przenosily sie na cale auto :!:

slizg - 2008-02-13, 17:31

Opto napisa/a:
Witam pozwolicie ze sie przyłącze do tematu... a miaowicie u mnie występuje takie drganie przy predkości 60-75km/h potem ustaje mechanik sprawdzal sztywność walu i wszystko jest ok czy to moze byc ten elemnt nr 13 z rysunku powyzej ?? Mechanik twierdzi ze wal do wywazenia trzeba dac ale niechce bez potrzeby w koszty sie ladowac

jezeli podpora jest sprawna a wal nie drga przy wiekszych predkosciach np 120 to wał raczej jest prosty. Tez mialem takie drgania i pojechalem na wywazanie i był idealny. wymienilem: poduszki skrzyni dwa razy(FEBI-niepolecam bo rozpadly sie po 2000km) poduszke mostu, silentbloki belki, podpore, przegub elastyczny, tuleje centrujaca, dyfer, wieloklin skrecony 17nm(jest lepiej - spece od wałów z bielska skrecili to na chama NIEPOLECAM) idalej czuc delikatne wibracje podczas buta na jedynce...
Teraz wydaje mi sie ze to moze byc tarcza/docisk :?

Opto - 2008-02-13, 19:44

sprawdzał sztywność mam na myśli to ze wal nie ma luzów ani tym podobnych spróbuje z tym elementem nr 13 ;) i napisze co i jak ;)
sowin19 - 2008-02-13, 20:04

Jesli wal by byl niewywazony to drgania odczuwalne by byly na lewarku zmiany biegów. Ja wymienialem jeszcze lozyska w tylnych piastach, ale efekt byl dopiero po wymianie silentbloków :roll: ale nie jest to ideal ;/ jeszcze cos tam slychac :maruda: :papa:
Opto - 2008-02-13, 22:01

kurcze z walami to jest roznie bo jest tzw. krytyczna predkość kątowa wału przy któej ów wał wpada w drgania i stosowane usztywnienia maja te drgania ograniczyc u mnie to jest własnie to bo drgania występuja tylko w podanym zakresie predkości jazdy i co dziwne nie ma znaczenia na którym biegu jade
Artur C. - 2008-02-14, 06:48

Niema w tym nic dziwnego że to się dzieje w danym zakresie predkości niezależnie od wbitgo biegu bo przy danej predkości niezależnie od wbitego biegu wał napedowy obraca się z tą samą predkością - tylko silnik ma inną predkość obrotową.
Ten objaw mówi że trzeba szukać począwszy od luzów na wałku zdawczym skrzyni biegów do końca układu napedowego.