BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - dwa male problemiki... mam nadzieje ze male...

kameleoniq - 2008-01-02, 20:32
Temat postu: dwa male problemiki... mam nadzieje ze male...
Mam duzy problem z grzeniem w autku, dokladnie to z nawiewem. Autko strasznei slabo wieje, nawet na 4 nawiewu(autko bez klimy) tak ze abym nagrzal w kabinie to musialbym postac w miejscu z 15 minut. Temperatura silnika w normie, trzyma idealny pion. W momencie gdy jest pion leci letnie powietrze, zarowno na szybe jak i na nogi. Mnie to nie przeszkadza lecz Kobieta wybredna :P od czego zaczac ?? termostat ? czy moze nagrzewnica jest walnieta, dodam ze od czasu do czasu poczuje w samochodzie zapach plynu chlodnicy ale to rzadko(moze to ma jakies znaczenie). Nio i drugi problemik , moze troszke wiekszy. Jakis czas temu bylem smuszony do dosyc gwaltownego manewru ale na szczescie zaatakowalem tylko kraweznik ...na szczescie lub na nieszczescie. Od tego czasu jadac czy to na wprost czy podczas skretow slysze puste stuki... tak jakby rura walila mi o jakas czesc podwozia. jest to dosyc dziwne poniewaz nawet gdy droga nie jest wyboista(wiadomo malo takich w polsce) to stuka. Ostanio przez 1 dzien wogole nic nie stukalo , no ale znow stuka. Probowalem tez ruszac z 5 biegu delikatnie jak ktos juz kiedys opisywal ze jezeli stuka to cos tam jest walniete... i nic . Jest to dla mnie dosyc dziwne poniewaz niekiedy stuknie raz na miniute a niekiedy 5 razy. Jezeli ktos spotkal sie juz z czym stakim to plx :P pomocy bo ile mozna zagluszac stuki radyjkiem...

Pozdrawiam

Grzesiek - 2008-01-02, 20:39

co do grzania to moze byc termostat jesli mowisz ze czujesz zapach plynu w kabinie to moze sprawdz poziom w zbiorniczku jezeli ubywa to moze nagrzewnica jest nieszczelna sprawdz wykladziny przy nogach kierowcy i pasazera jak mokre to wiadomo.Jezeli nagrzewnica jest zapchana i nie ma przeplytu to tez moze byc to przyczyna slabego grzania w aucie
kameleoniq - 2008-01-02, 20:57

hmm raz zauwazylem tylko ze wykladzina po stronie pasazera jest mokra a dokladnie to zamarznieta, choc wydaje mi sie ze bylo to spowodowane tym iz moja Kobieta wlazla z duza iloscia sniegu no i zamarzlo sobie w nocy. termostat hmm wymienie go jak tylko otworza sklepy lecz najpierw sprawdze go czy jest sens wymieniac. Jeszcze pytanko jak to jest z tym filtrem przeciwpylkowym , w buni z klima jest przy schowku a bez przy podszybiu tylko jak tam sie dostac :P nio i oczywiscie gdyby ktos spotkal sie ze stukami ktore opisalem wyzej to plx o pomoc.

....Co do ilosci plynu w zbiorniczku to jest w normie, nic nie ubywa ani nie przybywa, przynajmniej nie zauwazylem tego.

kamil.k - 2008-01-02, 21:00

a moze to stukanie to jest stukanie zaworu nagrzewnicy :?: nie łaczy cos i on wtedy tak sobie cyka/stuka . sprubuj wylaczyc ogrzewanie całkowicie i słuchaj czy wtedy bedzie stukac

z tym ze słabo wieje to chodzi o to ze wentylator słabo dmucha i jest letnie powietrze czy ze wentylator dobrze dmucha ale leci cieple powietrze bo nei zrozumiałem do konca :?: :D

jak wentylator dobrze dmucha ale leci letnie powietrze to albo zapchana nagrzewnica albo zawór niesprawny albo zle podlaczone weze nagrzewnicy

kameleoniq - 2008-01-02, 21:11

:/ stuka i wtedy gdy ogrzewanie jest calkowicie wylaczone. Mysle ze warsztat mnie nie ominie, zapewne cos z zawieszeniem. jezeli chodzi o grzanie to prawie wogole nie wieje , tak sobie delikatnie pyka , powietrze cieple to moze jest ale nie gorace jak niektorzy pisza, krotko mowiac zbyt slabo wieje aby nagrzac kabine nio i slabo(jezeli chodzi o temperature powietra) nagrzeac sie nagrzeje ale dopiero wtedy gdy auto postoi ze 20 minut na parkingu a o nagrzaniu w czasie jazdy mozna zapomniec.