BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - stacyjka w E30

Bruner - 2008-01-02, 23:42
Temat postu: stacyjka w E30
W e30 zacina sie stacyjka, po krotkiej walce przewaznie da sie przekrecic, ale pewnie kiedys nadejdzie taki moment ze sie nie da i stacyjke bedzie trzeba wymienic. Chodzenie z pekiem kluczy mi sie nie usmiecha. Czy mozna "dorobic stacyjke" do posiadanego klucza, czy jesli ktos chce pozostac przy jednym kluczu to jedyna mozliwoscia jest wymiana razem ze stacyjka kompletu zamkow? Chyba ze da sie ja jeszcze jakos zreanimowac? Zawsze po wlozeniu kluczyka trzeba sie z nim roche poszarpac, jesli auto jest gaszone i odpalane bez wyciagania kluczyka to nie ma tego problemu, wszystko jest ok poki nie wyjmie sie kluczyka ze stacyjki.
lysy174 - 2008-01-03, 00:05

Nie wiem czy da sie dorobic stacyjke do kluczyka ale wiem napewno ze da sie dorobic wkladke zamka w drzwiach do kluczyka. Znaczy wyjmuja ci wkladke ktora masz w zamku i zmieniaja ustawienia tych blaszek w nim i to dziala. Wiem bo robilem to jak mi sie wlamali do samochodu i popsuli mi wkladke. Koles wyjal wkladke, wymienil te blaszki dopasowujac je do kluczyka i wlozyl wkladke spowrotem do zamka i dzialalo bez zastrzezen :spoko:
Adi - 2008-01-03, 11:25

Ja kiedys wymianiałem zamek w tylnej klapie, kupiłem drugi ale bez kluczyka, rozebrałem obie wkładki i ze starego poprzekładałem same zapadki i dalej posługuję sie starym kluczykiem. Stacyjkę też na pewno da się rozebrać na części pierwsze więc dokup drugą i z dwóch poskładasz jedną działająca. Jak ją już rozbierzesz to się zorintujesz co i jak. Zapadki sa ponumerowane więc jeśli z Twojej starej jakaś jest uszkodzona to jest duże prawdopodobieństwo, że w "nowej' znajdziesz te same (nie wszystkie) "numerki".
Teodor - 2008-01-03, 11:30

Może to doraźne działanie ale zapakuj strzykawką z igłą do zamka oleju dużo. Kiere tez możesz odkręcić i od przodu na mechanizm zapodać.
Ja tak podziałałem na swoją stacyjkę i teraz mam spokój a też sie zacinała.
Broń boże wd-40...bo nie ruszysz wogóle stacyjki.

mattim_bmw - 2008-01-03, 12:33

Nie polecam bo cała kieszen bedziesz miał w oleju... :roll:
eater - 2008-01-03, 13:13

Miałem problemy tego rodzaju z zamkami i powodem był zużyty kluczyk.
Jak dorabiłem kluczyk w zakładzie to facet zasugerował mi "podniesienie wymiaru" kluczyka bo jest zuzyty, twierdził przy tym, ze to pomoże na lepsze działanie klucza.

I faktycznie pomogło.

10 min w zakładzie dorabiającym klucze i 20 zł. Myślę, że warto spróbować.

mattim_bmw - 2008-01-24, 12:53

Bruner napisa³/a:
Czy mozna "dorobic stacyjke" do posiadanego klucza,

TAK! Wczoraj byłem u kolesia co klucze dorabia, mowił ze bez problemu takie cos zrobi. Cena 80 pln... :roll:

kafarek - 2008-01-24, 14:51

Ja myślę, że problemem jest albo zużyty kluczyk, albo blokada kierownicy. Wywal blokadę, E30-tek nie kradną w Tczewie ;)