BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Przekładka silnika z automatu na manual ??

BARABUS - 2008-01-04, 23:10
Temat postu: Przekładka silnika z automatu na manual ??
Witam, jak w temacie. Co muszę zrobić żeby silnik przełożony z automatu na manual odpalił. Chodzi o to że przekładamy z teściem silnik M20B25 który latał na automacie do jego cabrio w którym jest manual. Silnik przekładamy cały wraz z kompem. I teraz problem, bo słyszałem ze trzeba coś gdzieś połączyć - zmostkować bo inaczej nie odpali nam silnik na tym kompie, ponieważ jak to w automacie bywa musi być załączony PARK do odpalenia auta.

Jeżeli ktoś coś wie na ten temat to byłbym wdzięczny, bo nie chciałbym mieć sytuacji że silnik ładnie siedzi a nie chce odpalić. Mile widziane foto co z czym połączyć.

Z góry dzięki :)

brain69 - usunięty - 2008-01-05, 00:59

ja wkładałem silnik m40 z automata do manuala i nie miałem kompletnie żadnych przejść, jeśli już coś moze być to przy rozruszniku szukaj bo kompa raczej nie blokuje
BARABUS - 2008-01-06, 08:52

hm.... dziwne, bo słyszałem że coś trzeba zrobić, no cóż okaże się w praniu :D
Artur C. - 2008-01-06, 08:57

Problem a raczej temat istnieje tylko wtedy gdy usuwamy automat a wkładamy manual nie ruszając silnika a gdy przekładamy silnik z auta z automatem do budy z manualem niema żadnego kłopotu.
puz - 2008-01-06, 10:13

BARABUS napisa³/a:
hm.... dziwne, bo słyszałem że coś trzeba zrobić, no cóż okaże się w praniu :D

Ty słuchaj co się do Ciebie mówi (pisze) pyrus :wink: problem a właściwie żaden problem wystarczy założyć zworke jest przy zmianie automatu na manual

pozdro

BARABUS - 2008-01-06, 10:17

puz napisa³/a:

Ty słuchaj co się do Ciebie mówi (pisze) pyrus :wink: problem a właściwie żaden problem wystarczy założyć zworke jest przy zmianie automatu na manual

pozdro

mów mi po polsku, jaką zworkę co i gdzie, poprowadź mnie za rękę :mg: , ja nie wkładam dwóch silników na dzień :)

puz - 2008-01-06, 10:23

BARABUS napisa³/a:
puz napisa³/a:

pozdro

mów mi po polsku, jaką zworkę co i gdzie, poprowadź mnie za rękę :mg: , ja nie wkładam dwóch silników na dzień :)

czytaj ze zrozumieniem :prosze: Ty nie robisz nic wkładasz, odpalasz, odjezdzasz

BARABUS - 2008-01-06, 10:34

puz napisa³/a:

czytaj ze zrozumieniem :prosze: Ty nie robisz nic wkładasz, odpalasz, odjezdzasz

ale w pewnym sensie jest to zmiana automatu na manual :) Bo silnik przekładam w całości wraz z wiązką i kompem, to tak jakbym do wymienił skrzynie automatyczną na manualną.... no nie mam racji :mg:

puz - 2008-01-06, 10:47

BARABUS napisa³/a:
puz napisa³/a:

ale w pewnym sensie jest to zmiana automatu na manual :) Bo silnik przekładam w całości wraz z wiązką i kompem, to tak jakbym do wymienił skrzynie automatyczną na manualną.... no nie mam racji :mg:

ano nie masz racji

problem polega na tym, ze auto ze skrzynia automatyczna mozesz odpalic wyłacznie gdy polożenie lewarka zmiany biegów pokazuje P w Twoim przypadku auto wczesniej mialo skrzynie manualna rozumiesz NIE MUSISZ NIC ROBIĆ

slawo - 2008-01-06, 10:57

puz napisa³/a:
problem polega na tym, ze auto ze skrzynia automatyczna mozesz odpalic wyłacznie gdy polożenie lewarka zmiany biegów pokazuje R w Twoim przypadku auto wczesniej mialo skrzynie manualna rozumiesz NIE MUSISZ NIC ROBIĆ

CHLOPAKU!!! GDY POKAZUJE P LUB N a nie R
musisz zrobic zworke w polozeniu P czyli parking lub N czyli neutral - luz

kafarek - 2008-01-06, 11:20

Potwierdzam :]

Puz wierzę, żeś wczoraj pił i to literówka :P

puz - 2008-01-06, 11:24

kafarek napisa³/a:

pił bym chetnie ale od 3 dni peka mi łeb i jade na antybiotykach ;/ (uroki zycia w kanale) wybaczcie przyjaciele :prosze:

slawo - 2008-01-06, 18:32

puz napisa³/a:
kafarek napisa³/a:

pił bym chetnie ale od 3 dni peka mi łeb i jade na antybiotykach ;/ (uroki zycia w kanale) wybaczcie przyjaciele :prosze:

wiec to dlatego ze pisal po trzewemu hyhyhh
spoko przyjacielu ;) zdarza sie najlepszemu ;)

BARABUS - 2008-01-06, 18:45

slawo napisa³/a:

musisz zrobic zworke w polozeniu P czyli parking lub N czyli neutral - luz

no ale gdzie trzeba zrobić tą zworkę :?: w którym miejscu ?

duchX - 2008-01-06, 19:36

Nigdzie nie musisz dawac zworki musial bys to zrobic gdybys chcial do tego samochodu w ktorym byl automat wsadzic manuala a jak wkladasz do innego auta silnik to go przeloz i odpal po problemie
Artur C. - 2008-01-06, 19:37

Nic nie musisz robić tylko wsadź ten silnik z jego wiązką do auta z manualem i jazda. To w wiązce auta(nie silnika) z automatem trzeba robić zworkę w przypadku wymiany skrzyni na manual.
Wiązki silnika są takie same w obu przypadkach a inne są wiązki/instalacje wewnętrzne aut.

BARABUS - 2008-01-06, 19:45

aha, no teraz wszystko jasne :mg:
tomcat944 - 2008-01-07, 14:51

hej,
pamietaj o lozysku pod walek sprzeglowy, to na wale korbowym za kolem zamachowym...